beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Nieuws Binnenland

Just Eat uitblinker op groen Damrak

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is woensdag hoger gesloten, nadat de Amerikaanse inflatie en de obligatierendementen binnen de perken bleven en zowel de winnaars als de verliezers van de coronacrisis in een positief daglicht stonden.

De AEX index sloot 0,4 procent hoger op 678,03 punten. De Midkap-inde steeg 0,5 procent en de AScX-index eindigde met een plus van 1,0 procent.
 
De beurs profiteerde van de stabilisatie van de rentes, waardoor dinsdag de grote technologiefondsen in Amerika sterk opveerden van een eerdere correctie.

Een veiling van Amerikaanse staatsleningen bracht meer rust op de markt, zei vermogensbeheerder Joop van de Groep van Fintessa Vermogensbeheer.  

Het positieve sentiment in Amsterdam werd daarnaast gesteund door de positievere groeiramingen van de OESO, meevallende bedrijfsresultaten en Amerikaanse inflatiecijfers die nog geen reden gaven tot zorg over te snel oplopende inflatie.

Daarbij komt volgens Van de Groep dat er in Europa her en der tekenen zijn dat de vaccinaties beginnen te leiden tot dalende aantallen besmettingen met het coronavirus. Hoewel de economische vooruitzichten voor Europa nog veel minder sterk zijn dan in de VS, zou dit toch kunnen betekenen dat de economie straks een stuk sneller kan worden opengegooid. Met de sterk beperkte capaciteit, bijvoorbeeld op het gebied van vervoer, zou dit zelfs hier en daar tot oververhitting kunnen leiden, denkt Van de Groep.

De vermogensbeheerder concludeerde dat zowel de verliezers van de coronacrisis, als de technologiefondsen die als de winnaar gelden, woensdag een stijgende trend vertoonden.

Donderdag zal de ECB een reactie moeten geven op de opgelopen rente en hogere inflatieverwachtingen, in zijn commentaar op het rentebesluit.
 
De euro/dollar noteerde op 1,1893. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1901.

De olieprijzen koersten licht hoger na de wekelijkse cijfers over de Amerikaanse olievooraden, die sterk stegen met 14 miljoen vaten. De benzinevoorraden daalden navenant, met 12 miljoen vaten, terwijl de raffinaderijen weer op gang kwamen na de koudegolf in Texas.

Stijgers en dalers

In de AEX was Just Eat Takeaway.com de uitblinker met een koerswinst van 6 procent. Degroof Petercam noemde de cijfers van de maaltijdbezorger bemoedigend, met sterke prestaties bij iFood, dat meer waard bleek dan analist Michael Roeg had voorzien. Just Eat sloeg een overnamebod op het belang ter waarde van 2,3 miljard euro af.

AkzoNobel won 5 procent na publicatie van het jaarverslag, dat onder andere liet zien dat topman Thierry Vanlancker vorig jaar 5,6 miljoen euro verdiende dankzij de verfwoede van de doe-het-zelver.

Philips en KPN konden 3 procent bijschrijven.

ABN AMRO, dat zijn plek in de AEX-index kwijtraakt, was een van de sterkste dalers. Een kritisch rapport van Berenberg hielp niet. ABN AMRO werd 3,0 procent goedkoper.

Ook techno-namen Adyen en ASMI en Galapagos, dat ook uit de AEX-index valt, verloren terrein.

Halfgeleiderfonds Besi, dat zal promoveren naar de AEX, sloot een half procent lager. Corbion sprong eruit in de AMX met een winst van 7,5 procent, gevolgd door Fugro, dat 3,7 procent steeg.

Basic-Fit was een sterke daler en leverde maar liefst 4,3 procent in. Dinsdag was het aandeel juist nog gevraagd.

Ook PostNL verloor terrein, na teleurstellende resultaten van sectorgenoot Bpost. De Brusselse postbezorger verloor maar liefst 17 procent.

De herschikking van de indices op Euronext Amsterdam pakte wel goed uit voor Alfen, dat promoveert naar de Midkap-index en ruim 3 procent hoger sloot. Metaalspecialist AMG wordt ook een midkapper maar sloot licht lager.

B&S en Wereldhave werden ruim 4 procent duurder. Lucas Bols verloor 2,5 procent.

Wall Street

Bij de slotgong op het Damrak won de Nasdaq licht, steeg de S&P 500 index een half procent en werd de Dow Jones meer dan een procent duurder. 

Bron: ABM Financial News

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
HOGE RENDEMENTEN OP DE IEX-MODELPORTEFEUILLES > WORD NU ABONNEE EN PROFITEER VAN MAAR LIEFST 67% KORTING!

Aandelenadviezen van IEX.nl

  1. Premium
  2. Premium
  3. Premium
  4. Premium
    Advieswijziging ASML 23 apr | Analyse en Advies
  5. Premium

Technische analyses van Tostrams.nl

  1. Premium
    ING nadert koopmoment 16 apr | Lange termijn adviezen
  2. Premium
    Special: Vier Hollandse achterblijvers 19 apr | Lange termijn adviezen
  3. Premium
  4. Premium
    Nieuwe uitbraak bij ASR Nederland 22 apr | Lange termijn adviezen
  5. Premium