beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Nieuws Binnenland

AEX start handelsweek vermoedelijk licht hoger

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat maandag naar verwachting hoger van start. Futures op de AEX index wezen ongeveer een uur voor de beursgong op een kleine winst van 0,2 procent. 

Ondanks een verlies van krap 1 procent op vrijdag wist de AEX afgelopen week op weekbasis wel 3,6 procent te klimmen naar 677,41 punten.

Het sentiment werd vrijdag vooral gedrukt doordat obligatierentes, na een aantal dagen van stabilisatie, weer verder opliepen. Daarbij wordt vooral gekeken naar het jaarlijkse rendement op Amerikaanse staatsleningen met een looptijd van 10 jaar. Die bedroeg vrijdag 1,63 procent, ten opzichte van 0,92 procent rond de jaarwisseling. De Duitse evenknie noteert overigens nog steeds negatief, op -0,30 procent.

De oplopende Amerikaanse rente zet een belangrijk argument van de 'bulls' onder druk, namelijk, dat er is geen alternatief voor aandelen is gelet op de lage rente. Op aandelenniveau leidden de stijgende ‘yields’ daarnaast tot een flinke sectorrotatie. En die beweging zet volgens technisch analist Roelof-Jan van den Akker van ING Financial Markets nog wel even door.

Beleggers beschouwen vooral techaandelen als kwetsbaar voor een stijgende rente, doordat de relatief hoge waarderingen van deze ondernemingen vaak bepaald worden door toekomstige winsten die nu verdisconteerd moeten worden tegen een hogere rentevoet. 

Banken, verzekeraars, maar ook defensieve voedingswaarden, kregen afgelopen week juist de wind in de zeilen. Zo geldt voor banken dat ze eindelijk de aan hun toevertrouwde gelden op betaal- en spaarrekeningen een beetje kunnen laten renderen. Hetzelfde gaat op voor ingelegde verzekeringspremies.

De Europese Centrale Bank gaf donderdag bij het rentebesluit overigens nog het signaal af oplopende rentes in de eurozone niet te tolereren, met de aankondiging het tempo van het lopende obligatieopkoopprogramma op te voeren. Stijgende rentelasten tasten het financiële fundament van de lidstaten aan, die de economische impact van de coronacrisis dempen met enorme steunpakketten waardoor de begrotingstekorten- en staatsschulden hard zijn opgelopen.

De beurzen op Wall Street sloten door de aanhoudende sectorrotatie vrijdag verdeeld. Techbeurs Nasdaq daalde 0,6 procent, terwijl de meer traditioneel samengestelde Dow Jones index dankzij een winst van krap 1 procent zijn hoogste stand ooit wist aan te scherpen. 

Donderdag sloot de Dow ook al op een nieuw record, nadat president Joe Biden zijn handtekening zette onder het 1,9 biljoen dollar bedragende coronasteunpakket. De eerste cheques van 1.400 dollar aan directe steun voor Amerikanen gingen afgelopen weekend de deur uit.

Vorige week profiteerden ‘meme’ aandelen, ofwel aandelen die onder tienduizenden particuliere investeerders op social media viral gaan, van het vooruitzicht van het uit te delen ‘helikoptergeld’. Veel particulieren die niet krap bij kas zitten, zullen hun cheques omwisselen voor aandelen die populair zijn op onder meer de website van Reddit-wallstreetbets, en waarvan de waarderingen soms losgezongen zijn van de realiteit. 

Zo klom het aandeel van de noodlijdende Amerikaanse retailer van computerspellen Gamestop afgelopen week wederom tot stratosferische hoogte, met een beurswaarde van bijna 20 miljard dollar. Sinds midden februari is het aandeel alweer 600 procent gestegen.

Azië

Het sentiment in Azië is vanochtend ingetogen en de meeste hoofdbeurzen noteren binnen een bandbreedte van enkele tienden van een procent ten opzichte van het slot van vrijdag. Alleen de Shanghai Composite valt uit de toon met een verlies van meer dan 1 procent.

De Chinese industriële productie steeg in januari en februari met 35,1 procent op jaarbasis. De detailhandelsverkopen liepen met 33,8 procent op. In de eerste twee maanden van 2020 was er echter sprake van grote dalingen. 

In Tokio schiet online-retailer Rakutten, hoofdsponsor van voetbalclub FC Barcelona, met maar liefst 20 procent omhoog. Het Japanse concern haalde miljarden op om onder meer zijn logistiek te verbeteren en te investeren in de Chinese markt. De uitgegeven aandelen werden onder meer geplaatst bij de giganten Walmart en Tencent en beleggers sorteren voor op een innige samenwerking.

Olie

Op weekbasis daalde de Amerikaanse olieprijs afgelopen week nipt met 0,7 procent naar 65,61 dollar per vat. "Beleggers zijn zich ervan bewust dat de hoge olieprijs vooral het gevolg is van de productiebeperking van OPEC+ en dat zulke maatregelen tijdelijk zijn”, zei analist Manish Raj van Velandera Energy over het koersverloop.

In de Aziatische handel vanochtend won de Amerikaanse olie-future juist 0,7 procent. 

Het muntpaar euro/dollar stabiliseerde daarnaast afgelopen week met een slotkoers op vrijdag van 1,1959. Daarmee werd de opmars van de dollar in de voorafgaande handelsweken een halt toegeroepen. Rond de jaarwisseling noteerde het muntpaar nog op 1,2341. 

Agenda en rentebesluit Fed

De macro-economische agenda is vandaag licht gevuld, met de Amerikaanse Empire State index als belangrijkste richtpunt. Beleggers kijken evenwel al vooruit naar het rentebesluit van de Federal Reserve op woensdag. Aandelenbeleggers hopen vooral op signalen die er op wijzen dat de Fed de inflatie wil beteugelen, net als de ECB afgelopen week deed door het tempo van de obligatie-opkopen op te voeren.

De verwachtingen zijn echter niet hoog gespannen, nadat stijging van de Amerikaanse consumentenprijzen in februari meeviel. Bovendien gaf de Fed al meermaals aan tijdelijk een hogere inflatie te zullen tolereren. 

Bedrijfsnieuws

InPost, het Poolse bedrijf dat sinds eind januari genoteerd staat aan het Damrak, wil het Franse Mondial Relay overnemen voor 565 miljoen euro. Tegelijk met de overname gaf InPost ook cijfers voor 2020. In het afgelopen jaar werden er 310 miljoen pakjes bezorgd en steeg de omzet met 104 procent. De operationele EBITDA steeg zelfs met 184 procent. De marge bedroeg 39,3 procent.

De Duitse zakenbank Berenberg verhoogde het koersdoel voor Alfen van 52,00 naar 75,00 euro, bij handhaving van het Houden advies.

Slotstanden Wall Street

De Dow Jones index sloot vrijdag 0,9 procent hoger op 32.778,64 punten. De S&P 500 index wist daarnaast 0,1 procent te stijgen en bereikte daarmee ook een nieuwe piek op 3.943,34 punten, terwijl de Nasdaq juist 0,6 procent prijs gaf op een slotstand van 13.319,86 punten. 

Bron: ABM Financial News

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
BESTEL HIER UW TICKETS VOOR DE IEX BELEGGERSDAG > EEN DAG VOL INSPIRERENDE SPREKERS EN KOOPTIPS!

Aandelenadviezen van IEX.nl

  1. Premium
    Tijd om het aandeel Adyen op te vissen? 30 apr | Analyse en Advies
  2. Premium
  3. Premium
  4. Premium
  5. Premium

Technische analyses van Tostrams.nl

  1. Premium
    Risico verkleinen bij NN Group 26 apr | Lange termijn adviezen
  2. Premium
    Nieuwe kansen bij ASML 06 mei | Lange termijn adviezen
  3. Premium
  4. Premium
    Philips schiet omhoog na schikking 29 apr | Lange termijn adviezen
  5. Premium
    ASMI breekt uit 08 mei | Trades