beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Nieuws Buitenland

Europese beurzen openen hoger

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen koersen donderdag per saldo af op een iets hogere opening.

IG Markets voorziet een openingswinst van 10 punten voor de Duitse DAX, een plus van 2 punten voor de Franse CAC 40 en een daling van 3 punten voor de Britse FTSE 100.

De handelsdag staat vooral in het teken van economische groeicijfers uit Duitsland en de eurozone als geheel.

De aandelenmarkten in Europa zijn woensdag lager gesloten. Beleggers reageerden teleurgesteld na de toespraak van de Amerikaanse president Donald Trump op dinsdag, volgens marktanalist David Madden van CMC Markets.

"Beleggers hoopten op duidelijkheid op handelsgebied en dat Trump een besluit over importheffingen op Europese auto's zou uitstellen, maar in plaats daarvan was Trump vooral aan het opscheppen over zijn eigen successen", aldus Madden.

"Er was geen geruststelling dat importheffingen op Europese auto's van de baan zijn", voegde marktstrateeg Kit Juckes van Société Générale toe.

Madden van CMC wees erop dat zonder enige vooruitgang op handelsgebied, de markten de komende tijd mogelijk weinig verder omhoog kunnen. "De upside lijkt beperkt", zei sales trader Gert Berendse van ING tegen ABM Financial News.

Op macro-economisch vlak was er woensdag aandacht voor inflatiecijfers. In Duitsland is de inflatie in oktober definitief uitgekomen op 0,1 procent op maandbasis en 1,1 procent op jaarbasis. Dit was gelijk aan de voorlopige cijfers.

In het Verenigd Koninkrijk kwam de inflatie in oktober op jaarbasis uit op 1,5 procent en daarmee conform de verwachting van economen. De producentenprijzen daalden licht in dezelfde maand.

De industriële productie in de eurozone is in september op maandbasis onverwacht met 0,1 procent gestegen. Er was vooraf rekening gehouden met een daling met 0,3 procent. Op jaarbasis was sprake van een daling met 1,7 procent.

Bedrijfsnieuws

Aandelen van Europese automakers stonden woensdag onder druk vanwege de onduidelijkheid over Amerikaanse importheffingen. Daimler, BMW, Volkswagen en Renault verloren zo'n 1 tot 2 procent aan waarde.

ABN AMRO heeft in het derde kwartaal, zoals voorzien, een lagere omzet en winst geboekt. Vooral de overige inkomsten vielen tegen. Analisten rekenden op een daling van ruim 160 miljoen euro naar 115 miljoen euro. ABN AMRO rapporteerde 63 miljoen euro. Het aandeel werd woensdag 3,8 procent minder waard.

Elders in Europa stonden banken ook onder druk. Deutsche Bank verloor 4,4 procent, Société Générale daalde 2,1 procent en HSBC leverde 2,5 procent in.

Spaanse banken stonden ook onder druk in de nasleep van de verkiezingen afgelopen weekend, waarbij coalitievorming voor premier Pedro Sánchez zeer moeilijk lijkt. Banco de Sabadell daalde 3,0 procent, Banco Santander verloor 3,5 procent en BBVA sloot de dag 3,3 procent in de min.

Aandelen van Coca-Cola HBC werden 6,1 procent meer waard nadat de in Zwitserland gevestigde bottelaar met goede kwartaalcijfers en een sterke outlook kwam.

Tullow Oil daalde liefst 27,3 procent in Londen, nadat de energiereus bekendmaakte dat de olieproductie dit jaar onder de eerdere verwachting uitkomt, vanwege tegenvallers in Ghana.

Unilever ziet zijn voorzitter Marijn Dekkers opstappen. Nils Andersen wordt de nieuwe voorzitter van het concern. Het aandeel steeg 0,4 procent.

Euro STOXX 50         3.699,50 (-0,3%)
STOXX Europe 600        405,86 (-0,3%)
DAX                  13.230,07 (-0,4%)
CAC 40                5.907,09 (-0,2%)
FTSE 100              7.351,21 (-0,2%)
SMI                  10.299,22 (-0,1%)
AEX                     597,56 (-0,3%)
BEL 20                3.878,37 (-0,5%)
FTSE MIB             23.578,43 (-0,8%)
IBEX 35               9.194,50 (-1,2%)

AMERIKAANSE AANDELEN

Wall Street opent donderdag naar verwachting vlak tot iets hoger.

Wall Street is woensdag verdeeld gesloten, met wel een nieuw record voor de Dow Jones index.

Onrust in Hongkong, waar het geweld rond de maandenlange protesten steeds verder lijkt te escaleren, domineerde samen met de onduidelijkheid rond het Amerikaanse handelsbeleid het sentiment.

Beleggers bleken terughoudend na de toespraak van de Amerikaanse president Trump dinsdag, waarbij hij geen concrete uitspraken deed over het handelsbeleid richting China en Europa. Wel dreigde de president met hogere importtarieven op Chinese producten wanneer geen handelsdeal wordt bereikt.

"Het valt niet te ontkennen dat zelfs een gedeeltelijke deal [tussen de Verenigde Staten en China] niet langer gegarandeerd is", aldus analist Marios Hadjikyriacos van XM.

The Wall Street Journal meldde woensdagavond dat de VS en China nu steggelen over het bedrag aan Amerikaanse agrarische producten dat China zal importeren. Eerder werd al duidelijk dat de twee landen het ook niet eens kunnen worden over het terugdraaien van Amerikaanse importheffingen.

Verder was er woensdag aandacht voor uitspraken van Federal Reserve voorzitter Jerome Powell voor het Amerikaanse Congres over de economische outlook van de centrale bank. De centraal bankier leek in zijn verklaring een pauze in renteverlagingen te bevestigen maar benadrukte ook opnieuw dat het monetaire beleid niet in steen is gebeiteld.

Powell klonk iets verruimingsgezinder dan bij zijn meest recente persconferentie in oktober, volgens marktstrateeg Quincy Krosby van Prudential Financial.

Powell stipte woensdag ook het belang van een gezond begrotingsbeleid aan. De VS kampen met torenhoge schulden en dit kan de bereidheid en het vermogen van politieke beleidsmakers beperken om de economie in slechtere tijden te ondersteunen, waarschuwde hij.

Op macro-economisch vlak werd bekend dat de inflatie in de VS in oktober op jaarbasis uitkwam op 1,8 procent. Er was gerekend op 1,7 procent. De kerninflatie was in oktober 2,3 procent.

Olie werd 0,6 procent duurder. De Energy Information Administration werd positiever over de olieprijzen en de Amerikaanse olieproductie.

Bedrijfsnieuws

Advanced Micro Devices eindigde 2,2 procent hoger op 37,52 dollar en daarmee rond het hoogste niveau in 13 jaar. In 2006 was het aandeel voor het laatst zo'n 38,00 dollar waard. Sinds begin 2019 is AMD meer dan 100 procent in waarde gestegen.

Disney steeg ruim 7 procent na de succesvolle lancering van zijn streamingdienst.

Apple kondigde woensdag de lancering van een nieuwe MacBook aan. Het aandeel ging 1,0 procent hoger.

Tesla gaat zijn Europese fabriek in Duitsland neerzetten, voor de assemblage van een deel van zijn elektrische auto's. Het aandeel steeg 1,1 procent.

Alibaba wil een tweede notering in Hong Kong. De Chinese e-commercereus zou hiermee 13 miljard dollar op kunnen halen, denken analisten. Het aandeel daalde 2,4 procent.

Opvallende koersbewegingen waren er voor clouddienstverlener Datadog, dat bijna 17 procent won na sterke kwartaalcijfers, en start-up SmileDirectClub, dat ruim 20 procent verloor na het vrijgeven van zwakke resultaten. Het bedrijf richt zich op gebitscorrecties.

Cisco kwam woensdag nabeurs met kwartaalcijfers. In aanloop won het aandeel 0,2 procent. In de nabeurshandel daalde het aandeel 5 procent vanwege een zwakke outlook voor het huidige tweede kwartaal van Cisco. De resultaten over het eerste kwartaal waren qua winst beter dan verwacht en wat betreft de omzet conform de eigen voorspellingen van het bedrijf.

S&P 500 index             3.094,04 (+0,1%)
Dow Jones index          27.783,59 (+0,3%)
Nasdaq Composite          8.482,10 (-0,1%)

AZIE

De Aziatische beurzen noteerden donderdag vlak tot lager,

Groeicijfers uit Japan lieten over het derde kwartaal een duidelijke groeivertraging zien. Cijfers uit China wezen ook op vertraging. Zo groeide de industriële productie in oktober in een duidelijk lager tempo.

Nikkei 225               23.162,18  (-0,7%)
Shanghai Composite        2.906,65 (+0,1%)
Hang Seng                26.350,98 (-0,8%)

VALUTA

De euro/dollar noteerde donderdagochtend op 1,0997. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag werd de munt verhandeld op 1,1007.

USD/JPY Yen   108,70
EUR/USD Euro  1,0997
EUR/JPY Yen   119,54

MACRO-AGENDA:
00:50 Economische groei - Derde kwartaal vlpg. (Jap)
03:00 Detailhandelsverkopen - Oktober (Chi)
03:00 Industriële productie - Oktober (Chi)
08:00 Economische groei - Derde kwartaal vlpg. (Dld)
08:45 Inflatie - Oktober def. (Fra)
09:30 Economische groei - Derde kwartaal vlpg. (NL)
09:30 Internationale handel - September (NL)
10:30 Detailhandelsverkopen - Oktober (VK)
11:00 Economische groei - Derde kwartaal vlpg. (eur)
14:30 Producentenprijzen - Oktober (VS)
14:30 Steunaanvragen - Wekelijks (VS)
17:00 Olievoorraden - Wekelijks (VS)
00:00 OPEC - Maandrapport (Oos)

BEDRIJFSNIEUWS:
07:00 Bouygues - Cijfers derde kwartaal (Fra)
07:00 Henkel - Cijfers derde kwartaal (Dld)
07:00 Merck KGgA - Cijfers derde kwartaal (Dld)
07:00 NN Group - Cijfers derde kwartaal
07:00 RWE - Cijfers derde kwartaal (Dld)
07:00 SBM Offshore - Cijfers derde kwartaal
13:00 Walmart - Cijfers derde kwartaal (VS)
22:00 NVIDIA - Cijfers derde kwartaal (VS)

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
HOGE RENDEMENTEN OP DE IEX-MODELPORTEFEUILLES > WORD NU ABONNEE EN PROFITEER VAN MAAR LIEFST 67% KORTING!

Aandelenadviezen van IEX.nl

  1. Premium
  2. Premium
  3. Premium
  4. Premium
    Advieswijziging ASML 23 apr | Analyse en Advies
  5. Premium

Technische analyses van Tostrams.nl

  1. Premium
    ING nadert koopmoment 16 apr | Lange termijn adviezen
  2. Premium
    Special: Vier Hollandse achterblijvers 19 apr | Lange termijn adviezen
  3. Premium
  4. Premium
    Nieuwe uitbraak bij ASR Nederland 22 apr | Lange termijn adviezen
  5. Premium