Nieuws Buitenland

China importeert weer Amerikaanse kip

(ABM FN-Dow Jones) De Chinese autoriteiten hebben donderdag een vier jaar oud verbod op de import van pluimvee uit de Verenigde Staten opgeheven. Het Aziatische land kampt met een eiwittekort nadat veel varkens in China moesten worden geslacht vanwege uitbraken de Afrikaanse varkenpest.

Het verbod wordt per direct opgeheven en Amerikaanse kipproducten die aan de Chinese wet- en regelgeving voldoen mogen het land binnenkomen, stelde de centrale douane-instanties van China donderdag in een korte verklaring op hun website. 

Het verbod werd in 2015 afgekondigd na uitbraken van vogelgriep in de Verenigde Staten. 

De invoer van Amerikaans kippenvlees zou de Chinezen kunnen helpen om het tekort aan varkensvlees op te vangen in de grootste markt ter wereld voor de vleesconsumptie. Varkensvlees wordt in China veel gegeten, maar een een dodelijke ziekte heeft de 
varkensstapel in het land gedecimeerd en de prijzen naar recordhoogte laten stijgen.

De prijzen van varkensvoer in China lagen in oktober twee keer zo hoog als een jaar eerder. Omdat de verdwenen varkens niet snel kunnen worden vervangen, is de Chinese import van varkens- en ander vlees de laatste maanden enorm toegenomen.

De opheffing van het invoerverbod zou een positief element kunnen zijn in de handelsbesprekingen tussen China en de Verenigde Staten. Beijing heeft daarbij beloofd meer agrarische producten uit de VS te zullen kopen.