beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Nieuws Buitenland

Olieprijs flink omhoog richting OPEC vergadering

(ABM FN-Dow Jones) De olieprijs is woensdag flink gestegen na een daling van de Amerikaanse olievoorraden. Op een settlement van 58,43 dollar, werd een vat West Texas Intermediate 2,33 dollar of 4,2 procent meer waard.

In de week eindigend op 29 november namen de voorraden ruwe olie in de VS met 4,9 miljoen vaten af tot 447,1 miljoen vaten. 

"Een stijging van de raffinage-activiteit en gematigde olie-importen zorgden voor de eerste daling in zes weken", zag analist Matt Smith van ClipperData.

"Maar er zitten ook zwakke elementen in het voorradenrapport, zoals de stijging van de benzinevoorraden en de voorraden stookolie", aldus Smith.

Voor de olieprijs was het voorradenrapport een opsteker richting de tweedaagse bijeenkomst van de OPEC op donderdag en vrijdag. 

Volgens de laatste berichten dreigt Saoedi-Arabië om de eigen olieproductie op te voeren wanneer een aantal andere landen binnen de OPEC zich niet gaan houden aan de gemaakte afspraken. 

Tijdens een technische bijeenkomst woensdag verklaarde een Saoedische afgevaardigde dat zijn land klaar is met landen die meer olie oppompen dan afgesproken. Nu wordt dit door Saoedi-Arabië nog gecompenseerd door zelf minder te produceren, maar daarmee is het mogelijk spoedig afgelopen.

Met name Rusland, Nigeria en Irak zouden zich niet houden aan de afspraak dat de zogeheten OPEC+, inclusief de tien deelnemende landen buiten het kartel, dagelijks in totaal 1,2 miljoen vaten minder olie oppompen. Die afspraak geldt vooralsnog tot eind maart 2020.

De OPEC-leden zouden overwegen om die productie-inperking uit te breiden met 400.000 vaten per dag. Grootste obstakel is echter Rusland, dat geen voorstander is van het verlengen en uitbreiden van de productie-afspraken. Moskou zou daarom inzetten op ontheffingen voor aardgas en anders niet akkoord gaan met nieuwe afspraken.

Saoedi-Arabië heeft er belang bij dat de olieprijzen stabiliseren, gezien de aanstaande beursgang van staatsoliebedrijf Saudi Aramco. Dat maakt spoedig de uitgifteprijs voor de IPO bekend.

Volgens analist Anas Alhajji van Energy Outlook Advisors rekent de oliemarkt op een aanpassing van de bestaande OPEC-afspraken, waarbij verder snijden in de productie tot de mogelijkheden behoort.