beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Nieuws Buitenland

Europese beurzen hoger rond middaguur

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen noteerden vrijdag hoger in afwachting van het Amerikaanse banenrapport over november.  

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index handelde vrijdag rond het middaguur een plus van 0,4 procent op 406,10 punten. De Duitse DAX liet een stijging zien van 0,2 procent naar 13.078,10 punten. De Franse CAC 40 noteerde een winst van 0,4 procent met een stand van 5.824,66 punten. De Britse FTSE steeg  vrijdag 0,6 procent naar 7.180,96 punten.

De industriële productie van Duitsland over oktober kwam vanochtend 1,7 procent lager uit ten opzichte van de maand ervoor. Economen rekenden juist op een stijging met 0,2 procent. Een maand eerder daalde productie ook al, maar toen met 0,6 procent. "Een slechte start van het vierde kwartaal", oordeelde ING. Vooral de teruglopende productie in de bouwsector van 2,8 procent viel volgens de econoom tegen. "De cijfers van vandaag suggereren dat de Duitse economie nog steeds flirt met stagnatie en krimp in het laatste kwartaal van dit jaar." "Handelsconflicten, mondiale onzekerheid en uitdagingen in de automotive industrie hebben de Duitse industrie in de houdgreep en het is lastig om daar uit te komen", aldus econoom Carsten Brzeski van ING.

In de Verenigde Staten eist het banenrapport over november vanmiddag vrijwel alle aandacht op. De prognose duidt op een stijging met 187.000 banen tegen 128.000 in oktober. De werkloosheid blijft naar verwachting staan op 3,6 procent. Het gemiddeld uurloon loopt in de voorspellingen op met 0,3 procent tegen een stijging met net iets meer dan 0,2 procent in oktober.

Daarnaast is er nog een drietal andere macrocijfers die voor beweging kunnen zorgen. Dit zijn het voorlopige consumentenvertrouwen over december dat wordt gemeten door de universiteit van Michigan, de groothandelsvoorraden over oktober en het consumentenkrediet, eveneens over oktober.

Naast deze data staat ook de OPEC-vergadering in Wenen vrijdag in de belangstelling met de vraag in hoeverre er overeenstemming kan worden bereikt over de productiequota. De OPEC zelf wil in 2020 van de huidige beperking van de productie met 1,2 miljoen vaten per dag opvoeren naar 1,7 miljoen vaten per dag, aldus berichtgeving van The Wall Street Journal op basis van uitspraken van kartel-functionarissen, maar moet daar vandaag nog wel een akkoord over bereiken met tien olieproducerende landen die geen lid zijn van het oliekartel en die worden aangevoerd door Rusland. De verwachting is dat ook deze landen zich achter de nieuwe beperkingsquota scharen.

Olie noteerde vrijdag licht hoger. Een januari-future West Texas Intermediate noteerde 0,2 procent in het groen op 58,51 dollar, terwijl voor een februari-future Brent 63,53 dollar werd betaald, een winst van eveneens 0,2 procent.

De euro/dollar noteerde op 1,1098. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar op 1,1109 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,1105 op de borden.
 
Bedrijfsnieuws

Swiss Re heeft zijn Britse onderdeel ReAsssure voor 3,25 miljard Britse pond verkocht aan de Phoenix Group. Daarvan is 1,2 miljard Britse pond in contanten, de rest bestaat uit een belang in Phoenix van 13 tot 17 procent en een bestuurszetel. Swiss Re koopt op zijn beurt dan weer een belang van 25 procent in ReAssure terug van MS&AD Insurance Group voor 1 miljard Britse pond. De koers van het aandeel Swiss Re noteerde vrijdag 2,6 procent hoger, Phoenix ging met zijn aandelenkoers 1,1 procent omhoog.

Moncler, volgens geruchten begeerd door het Franse kering, heeft in de persoon van zijn CEO en aandeelhouder Remo Ruffini laten weten geen concrete combinatieplannen te hebben en dat er ook geen gesprekken hierover lopen. De koers van het skikledingmerk noteerde vrijdag 1,2 procent hoger, Kering ging met 0,8 procent omhoog.

BMW verkocht in november 1,4 procent meer auto's. De koers van het aandeel van de Duitse autobouwer noteerde vrijdag 0,3 procent in de plus.

AB Foods gaf vrijdag een tussenstand aan de markt door en daaruit bleek de verwachting dat het bedrijf een winstgroei in 2020 voorziet. De koers van het aandeel steeg vrijdag 0,9 procent.  

Op de beursborden van Londen domineerden de plussen, waarbij Marks & Spencer met een koerswinst van 3,6 procent ruimschoots voorop liep in aansluiting op de mededelingen van AB Foods.

De Duitse beurs kende bij de hoofdgraadmeter iets minder winnaars en ook geen uitschieters aan beide kanten van het spectrum.

Parijs telde bij de belangrijkste index slechts 4 dalers onder de 40 hoofdfondsen, die ook nog eens erg weinig hoefden prijs te geven. Sterkste stijger was vrijdag hier Dassault Systèmes dat 2,1 procent won.

Futures Wall Street

De Amerikaanse beurzen gaan vrijdag vermoedelijk een hogere opening tegemoet. Futures op de S&P 500 index noteerden 0,2 procent in het groen.

De toonaangevende S&P 500 index steeg donderdag 0,2 procent tot 3.117,43 punten, de Dow Jones index won 0,1 procent op 27.677,79 punten en de Nasdaq sloot 0,1 procent hoger op 8.570,70 punten.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
HOGE RENDEMENTEN OP DE IEX-MODELPORTEFEUILLES > WORD NU ABONNEE EN PROFITEER VAN MAAR LIEFST 67% KORTING!

Aandelenadviezen van IEX.nl

  1. Premium
  2. Premium
  3. Premium
    Vooruitblik eerstekwartaalcijfers ASML 12 apr | Analyse en Advies
  4. Premium
  5. Premium
    Advieswijziging ASML 23 apr | Analyse en Advies

Technische analyses van Tostrams.nl

  1. Premium
    ING nadert koopmoment 16 apr | Lange termijn adviezen
  2. Premium
    Special: Vier Hollandse achterblijvers 19 apr | Lange termijn adviezen
  3. Premium
  4. Premium
  5. Premium
    Nieuwe uitbraak bij ASR Nederland 22 apr | Lange termijn adviezen