beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Nieuws Buitenland

Europese beurzen openen iets lager

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen gaan maandag een vermoedelijk iets lagere opening tegemoet. 

IG Markets voorziet een openingsverlies van 7 punten voor de Duitse DAX, een min van 3 punten voor de Franse CAC 40 en een daling van 22 punten voor de Britse FTSE 100.

De aandelenmarkten in Europa zijn vrijdag hoger geëindigd. Beleggers gingen met een positief gevoel het weekend in dankzij een sterk Amerikaans banenrapport. "De risicobereidheid nam direct na het verschijnen van het rapport toe", zag Bethel Loh van ThinkMarkets.

"Hierdoor neemt de druk op [president] Trump af om een Fase 1 handelsdeal te sluiten", aldus de marktstrateeg. "Er bestaat nu geen twijfel meer over de gezondheid van de Amerikaanse economie. Dat kan zorgen voor een kerstrally richting het eind van 2019."

Het was een turbulente week op gebied van de handelsgesprekken tussen de VS en China. Trump verklaarde aan het begin van de week wel wat te voelen voor een scenario waarbij een deal pas na de verkiezingen wordt gesloten en China was boos vanwege de Amerikaanse steun aan de Oeigoeren. De plooien werden richting het eind van de week weer wat glad gestreken en volgens Witte Huis econoom Larry Kudlow is een deal nabij. De tijd tikt ondertussen door, want op 15 december aanstaande gaan nieuwe importtarieven gelden op Chinese goederen.

Daar waar de Amerikaanse economie vooralsnog robuust is, hapert die in Duitsland al een tijdje. Vrijdag werd bekend dat de industriële productie in de grootste economie in de eurozone in oktober met 1,7 procent is gedaald op maandbasis, waar een kleine stijging was voorspeld.

"Een slechte start van het vierde kwartaal", oordeelde ING. Vooral de teruglopende productie in de bouwsector van 2,8 procent viel volgens econoom Carsten Brzeski tegen. "De cijfers suggereren dat de Duitse economie nog steeds flirt met stagnatie en krimp in het laatste kwartaal van dit jaar."

Olie werd duurder nadat de OPEC+ bevestigde dat het kartel en de tien landen daarbuiten in het eerste kwartaal nog eens 500.000 vaten olie per dag minder zullen oppompen, bovenop de al bestaande 1,2 miljoen vaten per dag.

Senior energie-econoom Hans van Cleef van ABN AMRO wees er echter op dat het besluit bevestigde wat we volgens hem in de praktijk al langer zien en dat is volgens de econoom dat OPEC de productie de afgelopen maanden al flink heeft verlaagd, waardoor er per saldo weinig verandert.

Bedrijfsnieuws

Swiss Re heeft zijn Britse onderdeel ReAssure voor 3,25 miljard Britse pond verkocht aan de Phoenix Group. Swiss Re koopt op zijn beurt dan weer een belang van 25 procent in ReAssure terug van MS&AD Insurance Group voor 1 miljard Britse pond. De koers van het aandeel Swiss Re sloot vrijdag 3,0 procent hoger, Phoenix ging met zijn aandelenkoers 0,2 procent omhoog.

Moncler, volgens geruchten begeerd door het Franse Kering, heeft in de persoon van zijn CEO en aandeelhouder Remo Ruffini laten weten geen concrete combinatieplannen te hebben en dat er ook geen gesprekken hierover lopen. De koers van het skikledingmerk sloot vrijdag 2,0 procent hoger, Kering ging met 1,7 procent omhoog.

BMW verkocht in november 1,4 procent meer auto's. Het aandeel van de Duitse autobouwer won vrijdag 1,4 procent.

AB Foods gaf vrijdag een tussenstand aan de markt door en daaruit bleek de verwachting dat het bedrijf een winstgroei in 2020 voorziet. Het aandeel van het moederbedrijf van kledingketen Primark steeg 1,6 procent.

Euro STOXX 50          3.692,34 (+1,2%)
STOXX Europe 600         407,35 (+1,2%)
DAX                   13.166,58 (+0,9%)
CAC 40                 5.871,91 (+1,2%)
FTSE 100               7.239,66 (+1,4%)
SMI                   10.463,88 (+1,0%)
AEX                      602,30 (+1,8%)
BEL 20                 3.929,05 (+1,1%)
FTSE MIB              23.182,72 (+0,9%)
IBEX 35                9.382,70 (+1,5%)  

AMERIKAANSE AANDELEN

Wall Street opent volgens de Amerikaanse futures maandag in het rood.

Wall Street is vrijdag hoger gesloten.

Veel aandacht ging uit naar het officiële banenrapport van de Amerikaanse overheid. In november was sprake van een banengroei van 266.000, terwijl economen vooraf uitgingen van een stijging van slechts 187.000. De werkloosheid bedroeg 3,5 procent, in tegenstelling tot de verwachte 3,6 procent.

Positief nieuws voor de regering Trump en voorlopig geen aanleiding voor de Federal Reserve om in actie te komen, oordeelde marktanalist Philip Marey van Rabobank.

"Het rapport laat zien dat de Amerikaanse arbeidsmarkt nog altijd floreert", aldus Marey.

Voor de Federal Reserve betekent het bovendien dat men de huidige rente mogelijk handhaaft tot ver in de eerste helft van 2020, denkt marktanalist David Madden van CMC Markets.

Verder lijkt het handelsconflict met China de Amerikaanse economie duidelijk niet te raken. "Dus is er minder grote prikkel om snel een deal te sluiten", aldus Madden.
 
Op macro-economisch vlak was er vrijdag verder aandacht voor het consumentenvertrouwen zoals gemeten door Universiteit van Michigan. Voorlopige cijfer over december toonden een aardige stijging. Verder liepen de Amerikaanse groothandelsvoorraden licht op in de maand oktober. Het consumentenkrediet in de VS steeg in oktober een stuk harder dan in september.

Bedrijfsnieuws

Uber verloor 2,7 procent, nadat de taxibemiddelaar donderdag laat zijn langverwachte veiligheidsrapport publiceerde. Uber meldde dat in 2018 3.000 keer melding is gedaan van seksuele misstanden, waarvan zowel chauffeurs als klanten slachtoffer werden. De taxidienst was verder in 2018 betrokken bij 107 ongelukken met een dodelijke afloop.

Discounter Big Lots heeft in het derde kwartaal een nettowinst geboekt van 127 miljoen dollar, ofwel 3,25 dollar per aandeel, op een omzet van 1,17 miljard dollar. Aangepast was er een verlies van 0,18 dollar per aandeel. Analisten rekenden op een omzet van 1,16 miljard dollar met een aangepast verlies per aandeel van 0,20 dollar. Door de beter dan verwachte cijfers steeg het aandeel liefst 32 procent.

Alphabet en Facebook sloten beide 0,9 procent hoger, nadat analisten van Stifel donderdag laat met een positief rapport kwamen over de twee bedrijven.

Volgens de analisten is het tijd om aandelen Facebook en Alphabet te kopen. Het optimisme over Alphabet wordt gevoed door de veranderingen in zoekmachineoptimalisatie die het bedrijf heeft geïmplementeerd. De analisten zijn positiever over Facebook vanwege het vermogen van de social media-site om de groei van advertentie-inkomsten te stimuleren.

Amazon.com steeg 0,6 procent. De Amerikaanse overheid overweegt om bepaalde overzeese activiteiten van de online retailer op een lijst te zetten van wereldwijde marktplaatsen met namaakgoederen.

S&P 500 index             3.145,91 (+0,9%)
Dow Jones index          28.015,06 (+1,2%)
Nasdaq Composite          8.656,53 (+1,0%)

AZIE

De Aziatische beurzen noteerden maandag overwegend hoger. De Japanse economie bleek afgelopen kwartaal veel harder dan verwacht gegroeid. De Chinese export bleek in november opnieuw gedaald, terwijl de import licht steeg.

Nikkei 225                     23.422,67 (+0,3%)
Shanghai Composite      2.914,22(+0,1%)
Hang Seng                    26.505,98 (+0,0%)

VALUTA

De euro/dollar noteerde maandagochtend op 1,1058. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdagavond verhandelde het muntpaar op 1,1059.

USD/JPY Yen   108,58
EUR/USD Euro  1,1058
EUR/JPY Yen   120,08

MACRO-AGENDA:
00:50 Economische groei - Derde kwartaal def. (Jap)
08:00 Handelsbalans - Oktober (Dld)

BEDRIJFSNIEUWS:
07:30 Air France-KLM - Vervoercijfers November (Fra)