beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Nieuws Buitenland

Europese beurzen hoger het weekend in

(ABM FN-Dow Jones) De aandelenmarkten in Europa zijn vrijdag hoger geëindigd. De Stoxx Europe 600 index sloot 1,1 procent in het groen op een slot van 412,02 punten, de Duitse DAX steeg 0,5 procent tot 13.282,72 punten en de Franse CAC won 0,6 procent op 5.919,02 punten. De Britse FTSE sloot 1,1 procent hoger op een slotstand van 7.353,44 punten.

De Verenigde Staten en China hebben vrijdag een akkoord bereikt over een gedeeltelijk handelsverdrag. De zogeheten Fase 1 deal omvat onder meer afspraken over landbouw en de bescherming van intellectueel eigendom. Zo zal Beijing meer Amerikaanse landbouwproducten afnemen.

Verder heeft de VS toegezegd dat bestaande importheffingen gefaseerd worden teruggedraaid. Op een deel van de Chinese producten blijft een importheffing gelden van 25 procent, voor een ander deel wordt dit verlaagd naar 7,5 procent. Geplande heffingen die op zondag 15 december aanstaande in zouden gaan, zijn van de baan.

Volgens de Amerikaanse president Donald Trump wordt direct gestart met de onderhandelingen over een Fase 2 deal.

De aandelenmarkten reageerden aanvankelijk positief maar namen vervolgens toch wat gas terug. "Een klassiek geval van 'sell the news'", aldus vermogensbeheerder R.J. Grant van KBW.

Verder was er aandacht voor de verkiezingsoverwinning en de absolute meerderheid in het Britse Lagerhuis voor de Conservatieven van Boris Johnson. Hiermee is de directe onzekerheid over de Brexit verdwenen en zal het Verenigd Koninkrijk op 31 januari de Europese Unie verlaten. Johnson zal vervolgens met Brussel gaan onderhandelen over een handelsverdrag.

"Dit verkiezingsresultaat maakt de Britse aandelenmarkten weer aantrekkelijk. Meer politieke duidelijkheid en minder onzekerheid zorgt voor minder risico voor beleggers en zeker internationale investeerders", aldus analist Sue Noffke van Schroders.

Het Britse pond, dat na de eerste exitpoll meer dan 2,5 procent steeg, deed vrijdagmiddag een stapje terug. De munt verhandelde nog wel 1,4 procent hoger ten opzichte van de dollar en euro.

De euro/dollar noteerde rond het slot op 1,1125. Olie werd ruim bijna een procent duurder.

Bedrijfsnieuws

Britse banken zaten in de lift na de verkiezingsoverwinning van Johnson. Barclays steeg 6,2 procent, Royal Bank of Scotland 8,4 procent en Lloyds 5,3 procent.

Ahold Delhaize heeft zijn inkoopprogramma van eigen aandelen ter waarde van 1 miljard euro afgerond. De koers van de supermarktketen daalde 0,1 procent.

Henkel rekent voor boekjaar 2020 op een lagere winst, zo meldde de concurrent van Unilever donderdagavond. Hogere investeringen in advertenties en IT en een onzeker marktklimaat wegen naar verwachting op de resultaten. De koers van het aandeel zakte vrijdag 3,1 procent.

Altice Europe heeft vrijdag bekendgemaakt dat zijn dochteronderneming MEO een minderheidsbelang verkoopt aan Morgan Stanley Infrastructure Partners om samen het eerste landelijke glasvezelbedrijf in Portugal op te zetten. De koers van het aandeel sloot vrijdag 3,0 procent hoger.

Tussenstanden Wall Street

De Amerikaanse beurzen noteerden rond het Europese slot verdeeld.