beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Nieuws Buitenland

Europese beurzen hoger rond middaguur

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen noteerden vrijdag hoger op een dag dat de stemming bij opening al positief was na het verlies van de afgelopen handelsdagen, en de verschillende inkoopmanagersindices in Japan en Europa een gunstige tendens lieten zien.  

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index noteerde vrijdag rond het middaguur een stijging van 1,2 procent op 422,80 punten. De Duitse DAX liet een winst van zien van 1,3 procent naar 13,571,00 punten. De Franse CAC 40 noteerde ook een plus van 1,3 procent met een stand van 6.055,26 punten. De Britse FTSE won vrijdag eveneens 1,3 procent en steeg naar 7.635,66 punten.

In Japan werd vanochtend vroeg de inflatie over december gepubliceerd, en met op jaarbasis met 0,7 procent was die conform de verwachting.

Kort daarop volgde de eerste indicatie voor de Japanse ecomomie in 2020, met de inkoopmanagers voor januari. De index voor de industrie steeg van 48,4 in december naar 49,3 deze maand. Voor de dienstensector gold weer groei met een indexstijging van 49,4 in december naar 52,1 in januari. Met deze stijgingen kwam de samengestelde index ook weer in de plus met 51,1 tegen 48,6 in december.

De Franse economie zat in januari volgens voorlopige metingen nog wel in een groeidynamiek, maar zag het tempo met een samengestelde inkoopmanagersindex van 51,5 wel dalen ten opzichte van de 52,0 in december.

De Duitse economie liet volgens Markit in een voorlopige meting in januari iets meer groei zien dan in december, maar de industrie zit nog altijd in een krimpfase, ofschoon in mindere mate dan een maand eerder. De Duitse dienstensector liet een groeiversnelling zien. De deelindices waren in het geval van Duitsland beter dan voorzien.

In het speelveld van de eurozone als geheel kwam de groei van de economie onveranderd uit, maar de industrie kromp minder hard, terwijl de dienstensector in groeitempo terrein moest prijsgeven.

Het Verenigd Koninkrijk liet met de samengestelde index weer groei zien, terwijl de industrie de krimp kon verminderen en op een haar na een groei kon laten optekenen. De dienstensector van de Britten liet wel een duidelijke groei zien met een index van 52,9, de hoogste notering in vijf kwartalen.

Olie noteerde vrijdag lager. Een maart-future West Texas Intermediate noteerde 0,3 procent in het rood op 55,45 dollar, terwijl voor een maart-future Brent 61,87 dollar werd betaald, een daling van eveneens 0,3 procent.

De euro/dollar noteerde op 1,1035. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar op 1,1048 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,1057 op de borden.
 
Bedrijfsnieuws

Carrefour realiseerde in het vierde kwartaal een vrijwel stabiele omzet. Verder verwacht Carrefour dat de winst in 2019 stijgt dankzij de groei in Latijns-Amerika en een herstel in Spanje. De terugkerende operationele winst is afgelopen jaar naar verwachting met 7,4 procent gestegen. De koers van het aandeel van de supermarktketen steeg vrijdag 5,3 procent.

Ericsson heeft in het vierde kwartaal van 2019 de resultaten zien aantrekken. Ericsson stelde dat het bedrijf door de resultaten in 2019 op schema ligt om de doelstellingen voor 2020 en 2022 te halen. Wel verwacht de onderneming hogere kosten in 2020. De koers van het aandeel van het bedrijf uit Zweden noteerde vrijdag 0,2 procent in de plus.

Remy Cointreau zag in het afgleopen kwartaal de omzet op jaarbasis autonoom met 11,3 procent afnemen. De destillateur onthield zich vrijdag van een herhaling van de outlook die het gaf bij de resultaten over het eerste halfjaar. Bij de jaarresultaten die op 4 juni van dit jaar worden gepubliceerd, wil het bedrijf een nieuw traject bekend maken voor zijn strategische visie. De koers van het aandeel zakte vrijdag 8,8 procent.

InsingerGilissen heeft het koersdoel voor ASML verhoogd van 275,00 naar 325,00 euro met een onveranderd Overwogen advies. De koers noteerde 1,8 procent hoger.

Op alle toonaangevende Europese beurzen domineerden de plussen. In Londen noteerde ruim 75 procent van de blue chips een procent of meer winst. In Parijs was dat ook het geval, met alleen een minnetje voor Vivendi. Ook in Frankfurt was veel groen te bekennen. Hier noteerde circa de helft van de hoofdaandeldn een plus van een procent of meer. Continental zakte 2,1 procent en was één van de drie aandelen die een koersdaling moest toestaan.

Futures Wall Street

De Amerikaanse beurzen gaan vrijdag vermoedelijk een hogere opening tegemoet. Futures op de S&P 500 index noteerden 0,2 procent in het groen.

De S&P 500 steeg donderdag 0,1 procent op 3.325,54 punten, de Dow Jones index verloor 0,1 procent tot 29.160,09 punten en de Nasdaq ging 0,2 procent hoger tot 9.402,48 punten.

ABMFNABM Financial News; info@abmfn.nl; Redactie: +31(0)20 26 28 999.Beeld: Deutsche Börse AG