beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Nieuws Buitenland

Update: Euronext duwt marge omhoog

(ABM FN-Dow Jones) Euronext heeft in het vierde kwartaal van 2019 een licht lagere winst geboekt, maar ook een hogere EBITDA-marge dan een jaar eerder, omdat de inkomsten dankzij de overnames sterker stegen dan de kosten. Dat maakte de beursorganisatie woensdag nabeurs bekend.

De nettowinst daalde van 49,6 miljoen naar 49,0 miljoen euro, onder andere door hogere belastingen en financiëringskosten. Ook daalde het verhandelde volume van contante effecten aanzienlijk, vergeleken met een jaar eerder.

Desondanks groeide de omzet met 18 procent van 157 miljoen tot 186 miljoen euro. Dit was te danken aan overnames. De autonome omzet bleef gelijk.

Met name de overname van Oslo Børs droeg bij aan een 21 procent hogere omzet uit nieuwe beursnoteringen van 129 miljoen euro. Ook de nieuwe bedrijfstak Corporate Services liet een sterke omzetgroei zien, van 43 procent tot 24 miljoen euro.

De omzet uit de handel in contante effecten daalde, door een daling van de handelsvolumes met 9 procent. Dankzij hogere marges en een hoger marktaandeel wist Euronext de autonome omzetdaling te beperken tot 6 procent.

"We proberen het zo te managen, dat als de volumes goed zijn, wij het supergoed doen", zei CEO Stéphane Boujnah in een toelichting. "En als de volumes lager zijn, dat we de gevolgen daarvan beperken, met een hoger marktaandeel, hogere marge en andere inkomsten."

Klanten segmenteren

Het marktaandeel in contante effecten steeg met 2,6 procentpunt tot bijna 69 procent. De marge op het verhandelde volume, of 'revenue capture', steeg ook  met 4 procent tot 0,53 basispunten.

CFO Giorgio Modica legde uit hoe Euronext de marges verhoogt in een krimpende markt. "Dat doen we door klanten in segmenten te verdelen. Aan het ene segment bieden we dan een toegevoegde waarde, zoals betere orderuitvoering, en daar willen deze klanten iets meer voor betalen." Volgens Modica is dit een handelsmerk van Euronext, en de stijging van het marktaandeel "laat zien dat we de goede kant opgaan."

Het EBITDA-resultaat steeg met 20 procent tot 104 miljoen euro, waardoor de EBITDA-marge van 55,3 procent naar 56,0 procent steeg. Over heel 2019 gemeten, en exclusief de overnames, was de marge zelfs meer dan 60 procent, zei topman Boujnah. Het kostenbesparingsdoel werd volgens hem afgelopen jaar overtroffen.

Euronext wil over 2019 een dividend van 1,59 euro per aandeel uitkeren, of 50 procent van de nettowinst.

De topman weet nog niet of Euronext een bod zal doen op de Spaanse beurs BME. Toezichthouders beoordelen momenteel een hoog bod van het Zwitserse SIX en daarom hoeft Euronext op dit moment niet te handelen. "We volgen de situatie en zullen wel of geen bod uitbrengen", vatte Boujnah de situatie samen.

Outlook

Euronext verwacht door de integratie van Oslo Børs en digitaliseringsprojecten dit jaar tijdelijk hogere kosten te maken, terwijl de kostenbesparingen pas in 2021 vruchten afwerpen. Het beursbedrijf rekent op een stijging van de operationele kosten, exclusief overnamekosten, van ruwweg 5 procent, vergeleken met de tweede helft van 2019.

"2020 wordt opnieuw een jaar van transformatie, waarin we onze voetafdruk in Noord-Europa zullen blijven vergroten", zei Boujnah. "Het wordt een jaar van investeren, van kostendiscipline en verdere transformatie."

Update: om informatie toe te voegen.

Bron: ABM Financial News

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
HOGE RENDEMENTEN OP DE IEX-MODELPORTEFEUILLES > WORD NU ABONNEE EN PROFITEER VAN MAAR LIEFST 67% KORTING!

Aandelenadviezen van IEX.nl

  1. Premium
    Advieswijziging ASML 23 apr | Analyse en Advies
  2. Premium
    Iets langer geduld met Besi 25 apr | Analyse en Advies
  3. Premium
    Tijd om het aandeel Adyen op te vissen? 30 apr | Analyse en Advies
  4. Premium
    Uitstekende cijfers Flow Traders 25 apr | Analyse en Advies
  5. Premium

Technische analyses van Tostrams.nl

  1. Premium
    Risico verkleinen bij NN Group 26 apr | Lange termijn adviezen
  2. Premium
  3. Premium
    Nieuwe uitbraak bij ASR Nederland 22 apr | Lange termijn adviezen
  4. Premium
    Philips schiet omhoog na schikking 29 apr | Lange termijn adviezen
  5. Premium