Nieuws Buitenland

Europese beurzen lager het weekend in

(ABM FN-Dow Jones) De aandelenmarkten in Europa zijn lager het weekend ingegaan. De Stoxx Europe 600 eindigde vrijdag 0,5 procent in het rood op 428,07 punten, de Duitse DAX leverde 0,6 procent in op 13.579,33 punten. De Franse CAC 40 sloot 0,5 procent in de min op een slot van 6.029,72 punten en de Britse FTSE 100 eindigde 0,4 procent lager op  7.403,92 punten.

De zorgen over het coronavirus hielden ook vrijdag aan. Inmiddels zijn er wereldwijd bijna 77.000 besmettingen en steeds meer bedrijven waarschuwen voor de gevolgen. Coca-Cola zei vrijdag dat de impact van het virus de resultaten in het huidige eerste kwartaal zal beïnvloeden.

Op macro-economisch vlak was er aandacht voor inkoopdata uit de eurozone, Azië en de VS. In de eurozone vielen de inkoopmanagersindexen mee. Volgens econoom Chris Williamson van Markit is dit bemoedigend maar blijft de outlook onzeker door de corona-uitbraak.

In Japan en de VS was het beeld niet rooskleurig. Voorlopige data over de maand februari toonden voor het eerst in vier jaar een krimp in de Amerikaanse dienstensector. Volgens econoom Williamson duiden de huidige inkoopdata op een magere groei van 0,6 procent in februari. Op langere termijn zijn Amerikaanse inkoopmanagers wel positief, aldus de econoom. 

De euro/dollar noteerde rond het Europese slot op 1,0851. Olie werd 1,5 procent minder waard. Saoedi-Arabië overweegt om zonder hulp van Rusland de OPEC-productie te verlagen ter bestrijding van het coronavirus.
 
Bedrijfsnieuws

Allianz heeft in het vierde kwartaal van 2019 een licht lagere operationele winst gerapporteerd ten opzichte van een jaar eerder. De verzekeraar kondigde verder een aandeleninkoopprogramma aan ter waarde van 1,5 miljard euro en het dividend wordt verhoogd. Het aandeel Allianz sloot vrijdag 1,2 procent hoger.

Een opvallende koersbeweging was er het Franse Sopra Steria, dat 12,2 procent steeg na beter dan verwachte resultaten. Ook werd de overname van Sodifrance aangekondigd, voor 17,10 euro per aandeel. Sodifrance werd vrijdag 6,5 procent minder waard.

Pearson daalde 3,9 procent in Londen. De Britse uitgever kwam vrijdag met een tegenvallende outlook voor het huidige boekjaar.

Het aandeel Proximus stond onder druk nadat het teleurstellende jaarcijfers presenteerde. Het aandeel moest 6,0 procent prijsgeven.

Tussenstanden Wall Street

De Amerikaanse beurzen noteerden rond het Europese slot flink in het rood.

ABMFNABM Financial News; info@abmfn.nl; Redactie: +31(0)20 26 28 999.Beeld: Deutsche Börse AG