beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Nieuws Buitenland

Europese beurzen openen in het groen

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen koersen dinsdag af op hogere opening.

IG voorziet een openingswinst van 82 punten voor de Duitse DAX, een plus van 54 punten voor de Franse CAC 40 en een stijging van 136 punten voor de Britse FTSE 100.

De aandelenmarkten in Europa zijn maandag in het rood geëindigd. De stevige verliezen die een groot deel van de dag op de koersenborden stonden, werden wel iets weggewerkt door een late beweging omhoog.

"De aandelenmarkten noteerden opnieuw stevig in het rood omdat de zorgen over het coronavirus aanhouden", aldus marktanalist David Madden, die ook zag dat de indexen richting het slot iets herstelden.

Volgens hem dient de onverwachte renteverlaging van de Federal Reserve zondag als een waarschuwing voor de markten. "Het wekt de indruk dat de Fed nerveus is", aldus Madden.

Een golf van nieuwe coronavirusbesmettingen in Europa heeft regeringen van de grootste economieën afgelopen weekeinde gedwongen strengere maatregelen te nemen, waaronder het inperken van de bewegingsvrijheid van burgers en de sluiting van horeca en alle niet essentiële winkels.

De gezondheidscrisis is volgens de Wereldgezondheidsorganisatie in Europa zo ernstig geworden, dat het continent wordt beschouwd als het nieuwe epicentrum van de pandemie. Wereldwijd zijn nu zo'n 175.000 mensen besmet.

Niet alleen centrale banken grijpen in. Het Internationaal Monetair Fonds zei maandag dat men in totaal 1 biljoen dollar aan noodkrediet in kan zetten om landen te helpen de coronacrisis het hoofd te bieden.

Op macro-economisch vlak werd bekend dat de industriële productie en de detailhandelsverkopen in China in de gecombineerde maanden januari en februari fors zijn gedaald, met respectievelijk 13,5 en 20,5 procent.

"Beleggers vrezen dat de economieën in Europa hetzelfde lot wacht in de komende maanden", aldus Madden.

Bedrijfsnieuws

De verliezen op de Europese beurzen waren maandag breed gedragen. Financials en energie-aandelen leverden in, net als aandelen van bedrijven in de reisbranche en luchtvaartsector.

In Londen ging TUI onderuit met een koersverlies van 12,7 procent, nadat de reisorganisatie de meeste reizen moest annuleren vanwege de corona-uitbraak.

Air France-KLM meldde in de komende dagen het aantal vluchten significant terug te gaan schroeven, waardoor de capaciteit mogelijk 70 tot 90 procent zal dalen. Air France-KLM sloot maandag 10,1 procent lager. Deutsche Lufthansa verloor 7,9 procent en easyJet daalde 19,3 procent.

Lufthansa zal het dividend schrappen, meldde de maatschappij zaterdag. De Europese luchtvaart staat volgens sectorgenoot easyJet voor een onzekere toekomst. "Het is duidelijk dat gecoördineerde overheidssteun nodig is om ervoor te zorgen dat de industrie overleeft en kan blijven opereren als de crisis voorbij is."

H&M verloor 10,7 procent. De Zweedse retailketen zei dat de Chinese omzet van een stijging met 27 procent tot 23 januari is omgeslagen naar een daling van 24 procent in de periode tot en met 29 februari. Hoewel de verkoop in China geleidelijk lijkt te herstellen, ziet het modeconcern zich nu geconfronteerd met problemen in Europa, waar steeds meer winkels tijdelijk worden gesloten.

Aandelen van supermarkten waren maandag wel in trek, omdat consumenten aan het hamsteren slaan vanwege de corona-uitbraak.

Sainsbury steeg 0,5 procent, Ocado won 4,2 procent en Albert Heijn-moeder Ahold Delhaize ging 1,1 procent omhoog.

Uitgaansgelegenheden en bioscopen hadden het daarentegen moeilijk, nu Europese landen steeds meer op slot gaan. Cineworld daalde 15,1 procent, Kinepolis verloor 14 procent.  

Euro STOXX 50         2.450,37 (-5,3%)
STOXX Europe 600        284,63 (-4,9%)
DAX                   8.742,25 (-5,3%)
CAC 40                3.881,46 (-5,8%)
FTSE 100              5.151,08 (-4,0%)
SMI                   8,227,08 (-1,7%)
AEX                     416,77 (-3,7%)
BEL 20                2.535,58 (-7,2%)
FTSE MIB             14.980,34 (-6,1%)
IBEX 35               6.107,20 (-7,9%)

AMERIKAANSE AANDELEN

Wall Street opent dinsdag naar verwachting eveneens hoger.

De Amerikaanse beurzen zijn maandag diep in het rood geëindigd. Nooit eerder verloor de Nasdaq zo veel in één dag.

Kort na de opening werd de handel maandag al 15 minuten stilgelegd in New York, vanwege een zogeheten circuit breaker: de indexen die meer dan 7 procent dalen.

"Dit is hoe paniek eruit ziet. Het maakt niet uit dat de Fed heeft ingegrepen of wat ze anders hadden kunnen doen; de bewegingen in de markt reflecteren angst en onzekerheid", aldus analist Patrick Healey van Caliber Financial Partners.

De Federal Reserve verlaagde zondag de rente tot bijna het nulpunt en kondigde een nieuw QE-programma van 700 miljard dollar aan. Verder pompt de Fed via zijn repo-operaties voortdurend extra geld in het financiële systeem. Maandag werd nog onaangekondigd 500 miljard dollar in de markt gepompt.

Volgens marktkenners doet de Fed te snel teveel. "Ze hebben al hun kruit verschoten in slechts drie weken. Er is niets over en monetaire verruiming kan niet verder worden gebruikt", volgens Terence Wong van Azure Capital.

Goldman Sachs voorspelt dat het Amerikaanse bruto binnenlands product in het tweede kwartaal met 5 procent kan dalen vanwege de impact van de corona-uitbraak.

De Amerikaanse president Donald Trump deed maandagavond in een persconferentie de aanbeveling dat Amerikanen niet met meer dan 10 personen meer samenkomen en horecagelegenheden vermijden. Hoewel Trump eerder nog verklaarde het virus onder controle te hebben, erkende hij maandag dat dit niet het geval is en de situatie nog maanden kan duren. Hij sloot ook niet uit dat de Amerikaanse economie in een recessie belandt.

Het negatieve marktsentiment dreef beleggers maandag richting veilige beleggingen als Amerikaanse staatsleningen. De tienjaarsrente daalde tot 0,74 procent.

Op macro-economisch vlak werd bekend dat de bedrijvigheid in de industrie rond New York in maart fors is gekrompen. De Empire State index daalde van 12,9 positief in februari tot 21,5 negatief.

De olieprijs is maandag voor het eerst sinds 2016 onder de 30 dollar gezakt. Op een settlement van 29,67 dollar werd een vat West Texas Intermediate maandag uiteindelijk ruim 12 procent minder waard.

Bedrijfsnieuws

De grootste Amerikaanse banken stoppen met de inkoop van eigen aandelen, zodat ze meer ruimte hebben om kredieten te verstrekken aan consumenten en bedrijven die het moeilijk hebben door de corona-uitbraak. Dat maakten de banken zondagavond bekend. Aandelen als die van Goldman Sachs, Bank of America, JPMorgan en Morgan Stanley leverden 13 tot 15 procent in.

Apple heeft besloten om vanwege het coronavirus al zijn winkels en kantoren tot 27 maart te sluiten, met uitzondering van de locaties in China, die juist weer open zijn. "Aangezien het aantal nieuwe infecties op andere plaatsen blijft toenemen, nemen we aanvullende maatregelen om onze teamleden en klanten te beschermen", schreef Apple in een verklaring.

Apple kreeg ook een boete van 1,1 miljard euro opgelegd door de Franse mededingingsautoriteit vanwege kartelvorming. Het aandeel daalde 12,9 procent.

United Airlines zal zijn vliegcapaciteit halveren en is inmiddels in gesprek met de vakbonden in een poging om de arbeidskosten te verlagen. Het aandeel verloor 14,8 procent. Sectorgenoot Delta Air Lines verloor 6,7 procent, terwijl American Airlines juist 11,3 procent won.

Oliefondsen Exxon Mobil en Chevron daalden respectievelijk 9,6 en 16,5 procent, in het spoor van de kelderende olieprijs.
 
S&P 500 index             2.386,13 (-12,0%)
Dow Jones index          20.188,52 (-12,9%)
Nasdaq Composite          6.904,59 (-12,3%)

AZIE

De Aziatische beurzen noteerden dinsdag overwegend hoger.

Nikkei 225               17.204,48  (+1,2%)
Shanghai Composite        2.774,47 (-0,5%)
Hang Seng                23.150,80 (+0,4%)

VALUTA

De euro/dollar noteerde dinsdagochtend op 1,1177. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag werd de munt verhandeld op 1,1170.

USD/JPY Yen   106,47
EUR/USD Euro  1,1177
EUR/JPY Yen   119,00

MACRO-AGENDA:
10:30 Werkloosheid - Januari (VK)
11:00 ZEW economisch sentiment - Maart (Dld)
13:30 Detailhandelsverkopen - Februari (VS)
14:15 Industriële productie - Februari (VS)
15:00 Vacatures - Januari (VS)
15:00 Vertrouwen huizenbouwers - Maart (VS)

BEDRIJFSNIEUWS
00:00 Volkswagen - Cijfers vierde kwartaal (Dld)
22:00 FedEx - Cijfers derde kwartaal (VS)

Bron: ABM Financial News

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
HOGE RENDEMENTEN OP DE IEX-MODELPORTEFEUILLES > WORD NU ABONNEE EN PROFITEER VAN MAAR LIEFST 67% KORTING!

Aandelenadviezen van IEX.nl

  1. Premium
    Advieswijziging ASML 23 apr | Analyse en Advies
  2. Premium
    Iets langer geduld met Besi 25 apr | Analyse en Advies
  3. Premium
  4. Premium
    Tijd om het aandeel Adyen op te vissen? 30 apr | Analyse en Advies
  5. Premium
    Uitstekende cijfers Flow Traders 25 apr | Analyse en Advies

Technische analyses van Tostrams.nl

  1. Premium
    Risico verkleinen bij NN Group 26 apr | Lange termijn adviezen
  2. Premium
  3. Premium
    Nieuwe uitbraak bij ASR Nederland 22 apr | Lange termijn adviezen
  4. Premium
    Philips schiet omhoog na schikking 29 apr | Lange termijn adviezen
  5. Premium