beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Nieuws Buitenland

Dieprood slot op Wall Street

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen zijn woensdag fors lager gesloten. De toonaangevende S&P 500 index sloot 5,2 procent lager op 2.398,45 punten. De Dow Jones-index verloor 6,3 procent op 19.898,92 punten en techbeurs Nasdaq leverde 4,7 procent in op 6.989,84 punten. 

De handel werd gedurende de handelsdag zelfs voor vijftien minuten stilgelegd, omdat de koersdalingen meer dan zeven procent bedroegen. Dit mechanisme werd geïntroduceerd na de beurscrash van 1987. Als de S&P 500 met 13 procent daalt, dan wordt de handel opnieuw stilgelegd. In de afgelopen weken kwam het meerdere malen voor dat de beurzen zo fors terugliepen.  

"De Amerikaanse beurzen staan flink in het rood. De angst regeert op Wall Street, ondanks de geruchten dat er een gigantisch stimuleringspakket aankomt", aldus marktanalist David Madden van CMC Markets. "De snelle stijging van het aantal besmettingsgevallen zorgt ervoor dat beleggers massaal hun aandelen verkopen."

"De Amerikaanse overheid staat klaar om financiële ondersteuning te bieden aan de economie, maar dit weet de markten niet te kalmeren."

Beleggers vragen zich af of de maatregelen wel voldoende zijn om een economische klap op te vangen. Obligaties werden ook massaal van hand gedaan, terwijl de olieprijzen flink inleverden. De dollar steeg juist voor de zevende dag op rij. 

Op dinsdag sloten de Amerikaanse beurzen juist hoger, nadat de Amerikaanse regering een stimuleringspakket aankondigde van 1 biljoen dollar om huishoudens en bedrijven te helpen om de effecten van de corona-uitbraak op te vangen.

"De focus ligt voor veel beleggers nu op nieuwe cijfers over de verspreiding van het coronavirus en de schade van de pandemie, evenals de beleidsmaatregelen die worden genomen om de economische gevolgen van het virus tegen te gaan", zei marktstrateeg Esty Dwek van Natixis Investment Managers.

"De markt weet gewoonweg niet hoe negatief het economisch scenario is dat ingeprijsd moet worden", vervolgde Dwek. Een recessie lijkt er te komen, de vraag is alleen hoe diep die zal zijn. InsingerGilissen rekent op een "sterke maar kortstondig recessie".

Op macro-economisch vlak werd bekend dat het aantal in aanbouw genomen woningen in de Verenigde Staten in februari is gedaald met 1,5 procent, terwijl het aantal afgegeven bouwvergunningen daalde met 5,5 procent.

Het aantal hypotheekaanvragen in de Verenigde Staten is vorige week ook gedaald, met 8,4 procent ten opzichte van een week eerder. De marktindex daalde van 1.172,1 naar 1.073,6.

Ook zou er vanavond een rentebesluit van de Federal Reserve zijn, maar die is inmiddels geannuleerd. Afgelopen zondag verlaagde de Fed de rente al van 1,00 tot 1,25 procent naar 0 tot 0,25 procent. En de rente zal zo laag blijven totdat de centrale bank er van overtuigd is dat de economie de huidige gebeurtenissen heeft doorstaan en weer op koers ligt met betrekking tot maximale werkgelegenheid en met het doel voor prijsstabiliteit.

De euro/dollar noteerde op 1,10900. Bij aanvang van de handelsdag in Europa bewoog het muntpaar nog op 1,0995 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag stond er een stand van 1,0996 op de borden.

Op een settlement van 20,37 dollar werd een vat West Texas Intermediate woensdag meer dan 24 procent, ofwel 6,58 dollar, minder waard. 

"Olie is verreweg één van de grootste slachtoffers van de coronacrisis", aldus analist Lukman Otunuga van FXTM. "De Brent- en WTI-prijzen verloren maar liefst 60 procent aan waarde sinds de start van 2020 en de verliezen kunnen toenemen nu de pandemie de energievraag enorm schaadt", aldus de analist. 

"Bovendien voedt de prijzenoorlog tussen Saoedi-Arabië en Rusland de zorgen over een overaanbod."

Bedrijfsnieuws

FedEx kon woensdag rekenen op de aandacht van beleggers. De Amerikaanse pakketbezorger heeft dinsdagavond de winstverwachting voor dit jaar ingetrokken vanwege het coronavirus, die zwaar op de operationele resultaten van het bedrijf drukt. Het aandeel sloot circa vijf procent hoger.

Luchtvaartmaatschappijen stonden ook woensdag weer onder druk. United Airlines verloor ruim dertig procent procent, American Airlines verloor een kwart van zijn waarde, net als Delta Air Lines.

General Mills heeft in het afgelopen kwartaal een nettowinst geboekt van 454 miljoen dollar, ofwel 0,74 dollar per aandeel, op een omzet van 4,2 miljard dollar. De aangepaste winst kwam uit op 0,77 dollar per aandeel, terwijl analisten rekenden op 0,76 dollar. Het concern daalde mede in reactie op de resultaten circa drie procent.

Boeing sloot krap 18 procent lager, nadat de afgelopen dagen al tientallen procenten aan beurswaarde verdampte.

Agilent Technologies en Starbucks organiseren vandaag hun jaarvergadering. Starbucks sloot circa 4,5 procent lager, terwijl Agilent krap twee procent daalde.

Ford kondigde aan dat het alle fabrieken in de Verenigde Staten, Canada en Mexico tijdelijk stil gaat leggen vanwege het coronavirus. Het aandeel verloor ruim tien procent aan waarde. 

ABMFNABM Financial News; info@abmfn.nl; Redactie: +31(0)20 26 28 999.Beeld: ABM Financial News