beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Nieuws Buitenland

Wall Street lager na banenrapport

(ABM FN-Dow Jones) Wall Street ligt vrijdag op koers voor een lager slot. De S&P 500 noteerde met nog een paar uur handel te gaan 2,3 procent lager. De Dow Jones index verloor 2,4 procent en de Nasdaq daalde 2,3 procent.

Op weekbasis staan de indexen in de min. De markten blijven in de ban van de coronacrisis en het snel groeiende aantal besmettingen in de Verenigde Staten, dat vrijdagavond op bijna 258.000 stond. Het aantal wereldwijde coronabesmettingen gaat inmiddels richting de 1,1 miljoen. 

De focus van beleggers ligt vrijdag vooral op het Amerikaans banenrapport. Daaruit bleek dat de werkgelegenheid in de Verenigde Staten in maart is gekrompen met 701.000 banen, terwijl de markt vooraf rekende op een veel beperktere daling. Het werkloosheidspercentage steeg naar 4,4 procent, terwijl werd gerekend op een stijging tot slechts 3,7 procent. 

"Het feit dat het banenrapport zo'n zeven keer slechter is dan verwacht, zonder dat dit een hevige verkoopgolf in de dollar en Amerikaanse aandelen veroorzaakt, laat zien dat de markten erop rekenen dat de wereldeconomie de komende maanden in een zwart gat valt", aldus marktstrateeg Ranko Berich van Monex Europe.

De echte dreun komt volgens analist Philip Marey van Rabobank pas met de cijfers over april. Dat zal ook een representatiever beeld geven van de toestand op de Amerikaanse arbeidsmarkt.

Marey denkt verder dat er rekening gehouden moet worden met een werkloosheid in de VS die kan oplopen naar circa 25 procent of meer, tegen bijvoorbeeld iets meer dan 10 procent als gevolg van de financiële crisis.

Donderdag bleek uit data van het Amerikaanse ministerie van arbeid al dat het aantal werkloosheidsaanvragen in de Verenigde Staten vorige week is gestegen naar een record van 6,6 miljoen stuks.

Ook opvallend waren de inkoopdata in de Amerikaanse dienstensector van Markit en ISM. Die toonden in de maand maart een verdeeld beeld. Zo zag ISM een afname van de activiteit in de dienstensector, maar was er met een indexcijfer van 52,5 geen sprake van krimp. Data van onderzoeksbureau Markit wezen juist op een stevigere krimp in de Amerikaanse dienstensector. Deze inkoopmanagersindex daalde tussen februari en maart van 49,4 naar 39,8.

Op basis van deze inkoopdata voorspelt Markit-econoom Chris Williamson over heel 2020 een krimp van de Amerikaanse economie met 5,5 procent.

Marey van Rabobank meent dat ISM meer naar grote bedrijven kijkt en Markit naar de kleinere ondernemingen.

Een vat West Texas Intermediate olie werd vrijdag bijna 7 procent meer waard, na een stijging met 25 procent op donderdag. Volgens de laatste berichten komt de OPEC+ mogelijk maandag bijeen om te praten over een nieuwe productieverlaging van mogelijk 6 miljoen vaten per dag. Voorwaarde is wel dat de VS ook meedoet. Dat zou Amerika mogelijk willen bewerkstelligen door de productie in de Golf van Mexico stil te leggen.

Marktvolgers zijn echter voorzichtig. Zelfs als er een akkoord wordt bereikt, zal een dergelijk besluit maanden in beslag nemen, waarschuwden analisten van BNP Paribas.

De euro/dollar verhandelde vrijdagavond 0,7 procent lager op 1,0783.

Bedrijfsnieuws

Tesla heeft in de eerste drie maanden van het boekjaar zijn beste eerste kwartaal ooit gedraaid. Dit meldde de producent van elektrische voertuigen donderdagavond. In de verslagperiode werden 102.672 voertuigen geproduceerd, terwijl het aantal leveringen uitkwam op 88.400. Analisten geraadpleegd door van FactSet rekenden op 89.000 leveringen. Het aandeel steeg ruim 4 procent.

FedEx verwacht dat de corona-uitbraak impact zal hebben op het operationeel resultaat en de marges. Vooralsnog zal de pakketbezorger wel binnen zijn convenanten blijven. Het aandeel daalde bijna 7 procent.

Constellation Brands presteerde het afgelopen kwartaal beter dan verwacht. De aangepaste winst bedroeg 2,06 dollar per aandeel. Vooraf door FactSet Research geraadpleegde analisten rekenden op 1,64 dollar per aandeel. De omzet steeg met 6,0 procent tot 1,9 miljard dollar, wat beter was dan de verwachte FactSet-consensus van 1,1 miljard dollar. Het aandeel verloor dik 2 procent.

Aandelen 3M werden bijna 3 procent minder waard. De CEO van het concern meldde dat de vraag naar N95-beschermingsmaskers, die het produceert, de productiecapaciteit sterk overtreft. President Trump is evenwel slecht te spreken over 3M en hoe het omgaat met de mondkapjes. "Ze zullen een hoge prijs betalen", dreigde hij op Twitter.

Twitter won 0,5 procent. Goldman Sachs zette de microblogsite op zijn kooplijst, waarbij de analisten van de zakenbank van mening zijn dat nieuwe en teruggekeerde gebruikers de meerwaarde weer zullen inzien van het platform zoals in eerdere crises ook het geval was.

Tenneco, een producent van auto-onderdelen, verlaagt de salarissen in het tweede kwartaal met 25 procent. Het uitvoerend managementteam verlaagt het eigen salaris met 50 procent, terwijl de CEO helemaal afziet van zijn salaris. Het aandeel daalde ruim 18 procent.

AutoNation heeft 7.000 werknemers op onbetaald verlof gestuurd en snijdt tevens in de salarissen van het overig personeel. Nieuwe krachten worden al helemaal niet meer ingehuurd. Het aandeel verloor meer dan 7 procent.

American Airlines heeft tientallen zomervluchten opgeschort en de internationale capaciteit voor het seizoen teruggeschroefd met 60 procent. Het aandeel daalde ruim 6 procent.

Bron: ABM Financial NewsBeeld: NYSE

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
HOGE RENDEMENTEN OP DE IEX-MODELPORTEFEUILLES > WORD NU ABONNEE EN PROFITEER VAN MAAR LIEFST 67% KORTING!

Aandelenadviezen van IEX.nl

  1. Premium
  2. Premium
  3. Premium
    Vooruitblik eerstekwartaalcijfers ASML 12 apr | Analyse en Advies
  4. Premium
  5. Premium
    Advieswijziging ASML 23 apr | Analyse en Advies

Technische analyses van Tostrams.nl

  1. Premium
    ING nadert koopmoment 16 apr | Lange termijn adviezen
  2. Premium
    Special: Vier Hollandse achterblijvers 19 apr | Lange termijn adviezen
  3. Premium
  4. Premium
  5. Premium
    Nieuwe uitbraak bij ASR Nederland 22 apr | Lange termijn adviezen