beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Nieuws Buitenland

Wall Street optimistisch na onverwacht sterk banenrapport

(ABM FN-Dow Jones) Wall Street is vrijdag flink hoger geëindigd. De S&P 500 steeg 2,6 procent op een slot van 3.193,93 punten. De Dow Jones index won zelfs 3,2 procent tot 27.110,98 punten en de Nasdaq ging 2,1 procent omhoog en sloot op 9.814,08 punten.

Veel aandacht ging vrijdag uit naar het officiële banenrapport, dat beleggers wist te verrassen met een onverwachte groei van de werkgelegenheid in mei. Afgelopen maand was sprake van een banengroei van 2,5 miljoen en een daling van de werkloosheid tot 13,3 procent.

Hoopgevend, aldus marktanalist Philip Marey van Rabobank, maar ook wel wat vertekend. Zo is de piek van de werkloosheid net niet meegenomen en is er geen rekening gehouden met ruis. "In april bleek dat een aantal mensen onterecht aangemerkt zijn als werkend, terwijl ze werkloos waren, waarmee het werkloosheidspercentage in april in feite 19,5 procent bedroeg. Over mei komt de werkloosheid na deze correctie uit op 16,4 procent in plaats van de gerapporteerde 13,3 procent", aldus Marey.

De Amerikaanse president Donald Trump was enthousiast over de banencijfers. Verder zette hij vrijdagmiddag zijn handtekening onder een wetsvoorstel waarmee het makkelijker wordt voor kleine bedrijven om gebruik te maken van het Paycheck Protection Program.

Ook werd bekend dat de VS toch afzien van het blokkeren van vluchten van de Chinese luchtvaartmaatschappijen. Die worden alsnog beperkt toegestaan vanaf medio juni nu Beijing ook weer Amerikaanse vluchten toe gaat laten.

Op macro-economisch vlak viel verder het consumentenkrediet in de maand april op. Dat daalde met bijna 69 miljard dollar ten opzichte van maart.

De olieprijs is vrijdag flink gestegen. Op een settlement van 39,55 dollar werd een vat West Texas Intermediate 5,7 procent duurder.

Naast een onverwacht sterk Amerikaans banenrapport, dat ook oliebeleggers optimistisch stemt over de economie en dus de toenemende vraag naar olie, was de markt vrijdag in afwachting van een OPEC+ vergadering.

Deze virtuele bijeenkomst, die gepland stond voor volgende week, vindt nu zaterdag plaats. Het naar voren halen wordt gezien als een signaal dat OPEC+ bereid is om aanzienlijke korte termijnmaatregelen te nemen om de markt verder in balans te brengen.

De euro/dollar verhandelde vrijdagavond op 1,1297.

Bedrijfsnieuws

Cyclische aandelen waren vrijdag in trek. Boeing steeg 11,4 procent en Caterpillar won 4,8 procent.

Ook luchtvaartaandelen waren opnieuw in trek. American Airlines, dat donderdag al 41 procent steeg, schreef 11,2 procent bij. Delta Air Lines won 5,5 procent en United Airlines steeg 8,5 procent.

Just Eat Takeaway.com heeft interesse in het Amerikaanse Grubhub. Dit meldde zakenzender CNBC vrijdagavond op basis van ingewijden. Ook het Duitse Delivery Hero zou geïnteresseerd zijn in de maaltijdbezorger uit Chicago die momenteel met Uber Technologies praat over een overname. Het aandeel Grubhub sloot vrijdag 5,2 procent hoger.

Broadcom had in het tweede kwartaal van zijn lopende boekjaar weinig last van de coronacrisis terwijl de resultaten in lijn waren met de eigen en marktverwachting. Analisten rekenden op een aangepaste winst per aandeel van 5,14 dollar, hetgeen Broadcom ook rapporteerde, en een omzet van 5,69 miljard dollar. De omzet lag op ruim 5,7 miljard dollar. Het aandeel sloot 2,7 procent in de plus.

Shift4 Payments heeft zijn beursgang geprijsd op 23 dollar per aandeel, wat boven de verwachte bandbreedte van 19 tot 21 dollar per aandeel is. Het aandeel sloot bijna 46 procent hoger op 33,53 dollar.
 
Slack heeft afgelopen kwartaal een 50 procent hogere omzet geboekt en overtrof daarmee de verwachtingen. De softwareleverancier profiteerde fors van al het thuiswerken als gevolg van het coronavirus. Het aandeel daalde toch 14,2 procent, omdat de vooruitzichten van Slack tekort schoten in vergelijking tot die van Zoom eerder deze week. Dat aandeel verloor 1,3 procent.

Vastgoedverhuurder Simon Property is een rechtszaak begonnen tegen Gap vanwege onbetaalde huren en andere kosten van in totaal 66 miljoen dollar. Het aandeel Simon Property ging 15,4 procent omhoog. Gap steeg 1,5 procent.

Bron: ABM Financial NewsBeeld: NYSE

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
HOGE RENDEMENTEN OP DE IEX-MODELPORTEFEUILLES > WORD NU ABONNEE EN PROFITEER VAN MAAR LIEFST 67% KORTING!

Aandelenadviezen van IEX.nl

  1. Premium
  2. Premium
  3. Premium
  4. Premium
    Advieswijziging ASML 23 apr | Analyse en Advies
  5. Premium

Technische analyses van Tostrams.nl

  1. Premium
    ING nadert koopmoment 16 apr | Lange termijn adviezen
  2. Premium
    Special: Vier Hollandse achterblijvers 19 apr | Lange termijn adviezen
  3. Premium
  4. Premium
    Nieuwe uitbraak bij ASR Nederland 22 apr | Lange termijn adviezen
  5. Premium