beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Nieuws Buitenland

Wall Street blijft dicht bij huis

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen bleven maandag dicht bij huis, waarbij de verliezen van eerder op de dag grotendeels werden weggeveegd. De toonaangevende S&P 500 index noteerde 0,1 procent hoger, terwijl de Dow Jones-index juist 0,1 procent prijsgaf. Techbeurs Nasdaq vond de weg omhoog met een winst van 0,7 procent. 

Marktanalist David Madden van CMC Markets merkte op dat beleggers zich zorgen maken over een toename in het aantal nieuwe besmettingen met Covid-19. "Dit weegt op het sentiment momenteel", aldus de marktvorser.  

De Chinese autoriteiten sloten afgelopen weekeinde delen van Beijing af na tientallen nieuwe coronavirusbesmettingen, wat de angst voor een heropleving aanwakkerde. De nieuwe besmettingen worden door de autoriteiten toegeschreven aan een groothandelsmarkt voor vlees en groenten in het zuidwestelijke district Fengtai.

Ook in de Verenigde Staten en Japan stijgt het aantal nieuwe coronagevallen. Afgelopen week steeg het aantal infecties in de Verenigde Staten tot boven de 2 miljoen. Vooral in Arizona, Californie, Florida en Texas lijkt het virus weer harder om zich heen te grijpen.

"Zelfs als er een tweede golf komt, is die mogelijk niet zo dodelijk als de eerste, maar reken er maar op dat de markt zich hier komende week flink druk over zal maken", aldus marktstrateeg Jim Reid van Deutsche Bank.

Voorzitter Robert Kaplan van de Dallas Fed zei zondag dat de gezondheidsprocedures ter bestrijding van het coronavirus net zo belangrijk zijn als de het door de overheid financieren van het economisch herstel. En tot op heden krijgt dit tweede meer aandacht dan het eerste, hetgeen volgens de bankier een fout is.

"De mate waarin we dat goed doen, bepaalt hoe snel we herstellen. We zullen sneller groeien als we die dingen goed doen", zei Kaplan tijdens een interview met CBS.

Tevens werd bekend dat de Chinese industriële productie in mei met 4,4 procent is gestegen, tegenover een groei van 3,9 procent een maand eerder. Economen hadden echter gerekend op een groei van 5,0 procent. De Chinese detailhandelsverkopen daalden in mei, maar opnieuw minder hard dan in de voorgaande maand.

"Veel cyclische aandelen staan onder druk, was het gebrek aan vertrouwen in een spoedig herstel van de wereldeconomie toont", zei analist Kay Hian van UOB.

Op macro-economisch vlak werd voorbeurs bekend dat de New York Fed index voor de industrie in de regio New York fors is gestegen. De index steeg van 48,5 negatief in mei naar nog slechts 0,2 negatief in juni. In april kelderde de index nog met meer dan 50 punten tot het laagste niveau ooit.

De euro/dollar noteerde op 1,1289. Bij aanvang van de handelsdag in Europa bewoog het muntpaar nog op 1,1245 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er een stand van 1,1254 op de borden.

Olie noteerde maandag tot 0,4 procent hoger.

Bedrijfsnieuws
 
American Express heeft van de centrale bank van China groen licht gekregen voor een betaalverwerkingsnetwerk in yuan. Het aandeel steeg 0,8 procent.

3M heeft in mei op jaarbasis een 20 procent lagere omzet geboekt. Het aandeel steeg 1,4 procent.

Hertz leverde 22,5 procent in. Het failliet verklaarde Hertz hoopt met een doorlopende emissie 500 miljoen dollar op te halen via de uitgifte van nieuwe aandelen.

Autofabrikanten worstelen met afwezige fabrieksarbeiders en de coronabeperkingen in hun heropende fabrieken, wat het lastig maakt om weer op het oude productieniveau te komen. Ford Motor noteerde desondanks 0,4 procent hoger, terwijl General Motors 1,4 procent verloor.

Onder andere Oracle, Kroger en CarMax komen deze week met kwartaalcijfers. Lennar zal vanavond al de boeken openen. Lyft en Slack Technologies organiseren deze week hun jaarvergaderingen, die vanwege de corona online worden gehouden.

ABMFNABM Financial News; info@abmfn.nl; Redactie: +31(0)20 26 28 999.Beeld: ABM Financial News