beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Nieuws Buitenland

Europese beurzen openen flink hoger

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen gaan dinsdag een beduidend hogere opening tegemoet, na het groene slot op Wall Street dankzij een nieuwe aankondiging van de Federal Reserve.

De Amerikaanse centrale bank gaat ook individuele bedrijfsobligaties opkopen.

IG voorziet een openingswinst van 372 punten voor de Duitse DAX, een plus van 141 punten voor de Franse CAC 40 en een stijging van 161 punten voor de Britse FTSE 100.

De aandelenmarkten in Europa sloten maandag in het rood, maar de verliezen waren wel kleiner dan eerder op de dag.

"De aandelenmarkten lagen maandag onder druk vanwege zorgen rond het coronavirus", aldus marktanalist David Madden van CMC Markters. Madden zag een stijging in het aantal nieuwe besmettingsgevallen in diverse landen. "Hierdoor laaiden de zorgen over een tweede besmettingsgolf op", zo stelde de marktanalist.

Madden merkte op dat beleggers eind vorige week al bezorgd waren over de situatie, vooral door nieuwe besmettingsgevallen in de Verenigde Staten. Afgelopen weekend werd bekend dat Beijing opnieuw gedeeltelijk in een lockdown is gegaan, terwijl ook in Tokio een stijging van het aantal besmettingen werd geconstateerd. "Daarbovenop zien beleggers ook een stijging in diverse Amerikaanse staten", aldus Madden. "Beleggers waren er vandaag snel bij om aandelen te dumpen, nu wordt gepraat over een tweede ronde van de coronacrisis."

Een stijging in het aantal nieuwe besmettingsgevallen is volgens Madden het resultaat van teruggeschroefde lockdown-maatregelen. "Als er veel nieuwe besmettingsgevallen bij komen, dan moeten overheden hun beleid opnieuw herzien en dat kan betekenen dat een heropening van de wereldeconomie langer zal duren", aldus Madden.

De marktanalist wees op de berichten dat in Engeland alle winkels weer open mogen en dat de Britse overheid de beperkingen terug schroeft. Frankrijk heeft bovendien besloten de lockdown-maatregelen sneller af te bouwen dan aanvankelijk was gepland.

"Zelfs als er een tweede golf komt, is die mogelijk niet zo dodelijk als de eerste, maar reken er maar op dat de markt zich hier komende week flink druk over zal maken", aldus marktstrateeg Jim Reid van Deutsche Bank.

Overigens waren er vanochtend wel opbeurende cijfers uit China. De industriële productie groeide in mei met 4,4 procent. Dat was meer dan in de voorgaande maanden. De detailhandelsverkopen daalden nog wel, maar minder scherp dan voorheen.

Economen van UBS hebben hun groeiraming voor de eurozone ondertussen wel neerwaarts bijgesteld omdat de corona-uitbraak naar verwachting meer impact zal hebben dan aanvankelijk gedacht. Dit jaar zal de economie niet met 6,1 procent krimpen, maar met 8,2 procent. Daarentegen zal de groei in 2021 ook sterker zijn; namelijk niet 4,1 maar 6,2 procent.

Bedrijfsnieuws

BP heeft vanwege de coronapandemie en de aanhoudende impact op de wereldeconomie zijn ramingen voor de olieprijs neerwaarts bijgesteld en tevens schrijft de energiereus voor miljarden dollars af. BP zal in het tweede kwartaal waarschijnlijk voor 13,0 tot 17,5 miljard dollar afschrijven. Het aandeel verloor 2,2 procent. Royal Dutch Shell daalde 1,0 procent.

Credit Suisse heeft het advies voor Heineken verhoogd van Neutraal naar Outperform en het koersdoel van 83,00 naar 96,00 euro. Volgens de analisten van de Zwitserse bank is de concurrentiepositie van Heineken verbeterd door de tegenwind in de markt. De Amsterdamse brouwer wint volgens de analisten aan marktaandeel, onder meer in Brazilië en Vietnam. Daarbij kan Heineken bogen op een sterkere balans dan concurrenten. Het aandeel daalde evenwel 0,9 procent.

H&M heeft in het tweede kwartaal van het lopende gebroken boekjaar de omzet op jaarbasis zien halveren. De omzet van de Zweedse kledingketen daalde tussen 1 maart en 31 mei met 50 procent, vergeleken met een jaar geleden. De online verkopen stegen in deze periode overigens wel met 36 procent. Momenteel zijn nog ongeveer 18 procent van de winkels gesloten. Het aandeel steeg 0,4 procent.

UCB heeft goede onderzoeksresultaten geboekt met bimekizumab bij de behandeling van patiënten met psoriasis. Kepler Cheuvreux verhoogde het koersdoel van 96,00 naar 103,00 euro met een onveranderde koopaanbeveling. Het aandeel was de sterkste stijger Brussel met een plus van 15 procent.
 
Euro STOXX 50          3.136,40 (-0,6%)
STOXX Europe 600       353,28 (-0,2%)
DAX                    11.911,35 (-0,3%)
CAC 40                 4.815,72 (-0,5%)
FTSE 100                6.064,70 (-0,7%)
SMI                       9.842,56 (+0,5%)
AEX                           541,92 (-0,6%)
BEL 20                      3.339,35 (+1,3%)
FTSE MIB                18.969,29 (+0,4%)
IBEX 35                     7.259,30 (-0,5%)

AMERIKAANSE AANDELEN

Wall Street opent volgens de Amerikaanse futures dinsdag in het groen.

De Amerikaanse beurzen vonden maandag de weg omhoog, nadat de Federal Reserve aankondigde individuele bedrijfsobligaties te gaan opkopen. Daarmee werden de verliezen van eerder op de dag volledig weggeveegd. De toonaangevende S&P 500 index sloot 0,8 procent hoger op 3.066,59 punten, terwijl de Dow Jones-index 0,6 procent won op 25.763,16 punten. Techbeurs Nasdaq schoot 1,4 procent omhoog tot 9.726,02 punten.

De Federal Reserve is van plan obligaties van Amerikaanse bedrijven te kopen als onderdeel van het bestaande steunprogramma, zo werd maandagavond bekend.  

Onder het programma heeft de Fed de bevoegdheid om 750 miljard dollar aan bedrijfskrediet op te kopen, bestaande uit 250 miljard dollar aan uitstaande schulden en 500 miljard dollar aan nieuw uitgegeven schuldpapier.

De beurzen schoten direct omhoog en wisten een deel van deze winsten tegen het einde van de handelsdag vast te houden. Met de aankondiging van de Fed wordt de weg vrijgemaakt voor grote bedrijven om makkelijker te lenen tijdens de coronacrisis.

Eerder op de dag maakten beleggers zich nog grote zorgen over een tweede golf besmettingen met het coronavirus.  

De Chinese autoriteiten sloten afgelopen weekeinde delen van Beijing af na tientallen nieuwe coronavirusbesmettingen, wat de angst voor een heropleving aanwakkerde. De nieuwe besmettingen worden door de autoriteiten toegeschreven aan een groothandelsmarkt voor vlees en groenten in het zuidwestelijke district Fengtai.

Ook in de Verenigde Staten en Japan stijgt het aantal nieuwe coronagevallen. Afgelopen week steeg het aantal infecties in de Verenigde Staten tot boven de 2 miljoen. Vooral in Arizona, Californie, Florida en Texas lijkt het virus weer harder om zich heen te grijpen.

"Zelfs als er een tweede golf komt, is die mogelijk niet zo dodelijk als de eerste, maar reken er maar op dat de markt zich hier komende week flink druk over zal maken", aldus marktstrateeg Jim Reid van Deutsche Bank.

Voorzitter Robert Kaplan van de Dallas Fed zei zondag dat de gezondheidsprocedures ter bestrijding van het coronavirus net zo belangrijk zijn als de het door de overheid financieren van het economisch herstel. En tot op heden krijgt dit tweede meer aandacht dan het eerste, hetgeen volgens de bankier een fout is.

"De mate waarin we dat goed doen, bepaalt hoe snel we herstellen. We zullen sneller groeien als we die dingen goed doen", zei Kaplan tijdens een interview met CBS.

Op macro-economisch vlak werd voorbeurs bekend dat de New York Fed index voor de industrie in de regio New York fors is gestegen. De index steeg van 48,5 negatief in mei naar nog slechts 0,2 negatief in juni. In april kelderde de index nog met meer dan 50 punten tot het laagste niveau ooit.

De olieprijs veerde in navolging van de aandelenmarkten op en sloot 2,4 procent hoger op 37,12 dollar. De olieprijs daalde vorige week nog ruim 8 procent vanwege de hernieuwde zorgen over het gebrek aan balans in de markt, gezien de hoge voorraden en een gebrek aan vraag.  

Bedrijfsnieuws
 
American Express heeft van de centrale bank van China groen licht gekregen voor een betaalverwerkingsnetwerk in yuan. Het aandeel steeg 2,2 procent.

3M heeft in mei op jaarbasis een 20 procent lagere omzet geboekt. Het aandeel steeg 1,9 procent.

Hertz leverde 33,8 procent in. Het failliet verklaarde Hertz hoopt met een doorlopende emissie 500 miljoen dollar op te halen via de uitgifte van nieuwe aandelen.

Autofabrikanten worstelen met afwezige fabrieksarbeiders en de coronabeperkingen in hun heropende fabrieken, wat het lastig maakt om weer op het oude productieniveau te komen. Ford Motor sloot desondanks 0,6 procent hoger, terwijl General Motors 0,7 procent verloor.

Onder andere Oracle, Kroger en CarMax komen deze week met kwartaalcijfers. Lennar zal vanavond al de boeken openen. Lyft en Slack Technologies organiseren deze week hun jaarvergaderingen, die vanwege de corona online worden gehouden.

S&P 500 index                   3.066,59 (+0,8%)
Dow Jones index            25.763,16 (+0,6%)
Nasdaq Composite           9.726,02 (+1,4%)

AZIE

De Aziatische beurzen noteerden dinsdag over de brede linie in de plus.

Nikkei 225                     22.417,03 (+4,1%)
Shanghai Composite      2.915,09 (+0,9%)
Hang Seng                    24.478,64 (+2,6%)

VALUTA

De euro/dollar noteerde op 1,1332. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag bewoog het muntpaar nog op 1,1316.

USD/JPY Yen   107,47
EUR/USD Euro  1,1332
EUR/JPY Yen   121,79

MACRO-AGENDA:

00:00 Bank of Japan - Rentebesluit (Jap)
08:00 Inflatie - Mei (Dld)
08:00 Werkloosheid - April (VK)
11:00 ZEW economisch sentiment - Juni (Dld)
11:00 Loongroei en arbeidskosten - Eerste kwartaal (eur)
14:30 Detailhandelsverkopen - Mei (VS)
15:15 Industriële productie - Mei (VS)
16:00 Bedrijfsvoorraden - April (VS)
16:00 Vertrouwen huizenbouwers NAHB - Juni (VS)

BEDRIJFSNIEUWS:

22:00 Oracle - Cijfers vierde kwartaal (VS)

Bron: ABM Financial News

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
HOGE RENDEMENTEN OP DE IEX-MODELPORTEFEUILLES > WORD NU ABONNEE EN PROFITEER VAN MAAR LIEFST 67% KORTING!

Aandelenadviezen van IEX.nl

  1. Premium
  2. Premium
  3. Premium
  4. Premium
    Advieswijziging ASML 23 apr | Analyse en Advies
  5. Premium

Technische analyses van Tostrams.nl

  1. Premium
    ING nadert koopmoment 16 apr | Lange termijn adviezen
  2. Premium
    Special: Vier Hollandse achterblijvers 19 apr | Lange termijn adviezen
  3. Premium
  4. Premium
    Nieuwe uitbraak bij ASR Nederland 22 apr | Lange termijn adviezen
  5. Premium