beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Nieuws Buitenland

Beursupdate: Fed en Trump stuwen AEX

(ABM FN-Dow Jones)

De Amsterdamse beurs noteerde dinsdag richting het einde van de ochtendhandel hoger, nadat de Federal Reserve maandagavond aankondigde individuele bedrijfsobligaties te gaan opkopen en berichten over grote overheidsinvesteringen in de Amerikaanse infrastructuur.

 De AEX index steeg 2,4 procent tot 554,82 punten, terwijl de AMX een winst van 2,5 procent liet optekenen en voor de AScX een plus resteerde van 1,6 procent.

"Het financiële medicijn tegen corona is allang uitgevonden: meer geld/schuld", stelde investment manager Simon Wiersma van ING vast. "Waar zouden beleggers zijn zonder de Fed?"

De centrale bank in de VS gaat ook op de secundaire markt individuele bedrijfsobligaties opkopen, waar tot nu toe slechts indextrackers werden gekocht.

Ook zou de Amerikaanse president Trump 1.000 miljard dollar willen uitgeven aan overheidsbestedingen in infrastructuur, zoals bruggen en wegen, om de economie een duw vooruit te geven. "Vergelijkbaar met de Chinese manier van stimuleren", aldus Wiersma.

Economisch nieuws was er uit Engeland, waar de werkloosheid licht steeg, tot 3,9 procent in de drie maanden tot en met april. De Duitse inflatie van 0,6 procent in mei, tegen 0,9 procent in april, was geen verrassing. Om 11 uur volgt de ZEW-index voor het Duitse ondernemersvertrouwen.

Ook was er een sombere raming van het Centraal Planbureau, dat een krimp van de Nederlandse economie met 6 procent voorspelt dit jaar en een verdubbeling van de werkloosheid.

De olieprijs was stabiel. Een juli-future West Texas Intermediate steeg 0,1 procent tot 37,20 dollar, terwijl een augustus-future Brent 0,2 procent hoger bewoog op 37,20 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,1325. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag stond er 1,1316 op de borden.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter noteerden alle 25 aandelen in het groen, aangevoerd door ArcelorMittal met een winst van 4 procent.

Voormalige rivalen Prosus en Just Eat Takeaway wonnen terrein.

Adyen steeg 2,3 procent . De Amsterdamse betaalspecialist voegt Amazon Pay toe aan zijn platform.

Shell steeg 2,8 procent tot 15,49 euro, ondanks een koersdoelverlaging bij ING van 30,00 naar 16,50 euro. Analist Quirijn Mulder noemt de dividendverlaging een grote stap door topman Ben van Beurden, mogelijk ook samenhangend met de overstap naar duurzamere energiebronnen, en is benieuwd of Shell in de toekomst niet langer een olie- en aardgas- maar een aardgas- en stroombedrijf zal moeten gaan noemen.

Banken gingen ook weer omhoog, met een winst van 6,9 procent voor ABN AMRO en 3,8 procent voor ING. Ook verzekeraar Aegon kreeg er bijna 5 procent bij.

In de Midkap zat Air France-KLM in de lift met een stijging van 5,4 procent. Sectorgenoot Lufthansa wil 22.000 banen schrappen. Fu

OCI en Arcadis wonnen meer dan 6 procent. 
Alleen flitshandelaar Flow Traders en kabelbedrijf Altice daalden licht.

Vastgoedonds NSI won 1 procent. NSI meldde weinig last te hebben van huurachterstanden.

Boskalis stond 3 procent hoger. Concurrent Van Oord gaat 500 banen schrappen vanwege de coronacrisis en de fors lagere olieprijs, waardoor de offshore-industrie is ingezakt. In Nederland vallen 120 ontslagen.

Onder de kleinere aandelen wonnen Avantium en Kendrion meer dan 5 procent.

Nedap steeg 3,8 procent. De apparatenfabrikant krijgt Stichd, distributeur van sokken met merknamen erop, als klant voor zijn voorraadbeheertechnologie.
 
Jefferies volgt het aandeel JDE Peet's met een verkoopadvies en koersdoel van 31,25 euro. De analisten verwachten een concurrentieslag met Nestlé op de Europese markt voor verpakte koffie, waar Douwe Egberts en consorten de meeste winst vandaan halen. Het aandeel stond licht hoger.

ABMFNABM Financial News; info@abmfn.nl; Redactie: +31(0)20 26 28 999.Beeld: Deutsche Börse AG