beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Nieuws Buitenland

Wall Street koerst af op lagere opening

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen stevenen vrijdag af op een lagere opening. Futures op de toonaangevende S&P 500 index noteerden ruim een half uur voor de openingsbel tot 0,1 procent in het rood.

Het aantal nieuwe coronabesmettingen loopt steeds harder op in de Verenigde Staten, en dat drukt het sentiment. Het aantal dagelijkse nieuwe besmettingen steeg donderdag in de VS tot een recordniveau en staten als Texas zien zich gedwongen om de versoepeling van de coronamaatregelen terug te draaien, terwijl andere staten nieuwe maatregelen invoeren om de uitbraak onder controle te krijgen.

"Echter, de stap van de gouverneur van Texas om de verdere heropening van de economie stop te zetten, wordt gezien als een stap in de goede richting om de huidige piek niet verder te laten oplopen", zei marktanalist Naeem Aslam van AvaTrade vrijdag.

"Op dit moment staat de markt min of meer in de wacht", voegde econoom Rhys Herbert van Lloyds Banking Group toe. "Beleggers zoeken naar signalen over wat de volgende fase zal zijn: zullen we tekenen van herstel zien of dreigen we weg te zakken."

Het aantal corona-infecties staat in de Verenigde Staten op ruim 2,4 miljoen, terwijl het dodental de 125.000 nadert.

Donderdag laat meldde de Federal Reserve dat de grootste Amerikaanse banken kapitaalkrachtig genoeg zijn om de coronacrisis te doorstaan, maar een aanhoudende krimp zadelt ze mogelijk op met honderden miljarden aan verliezen op slechte leningen, waarschuwde de centrale bank.

Op macro-economisch vlak werd voorbeurs bekend dat de persoonlijke inkomens in de Verenigde Staten in mei zijn gedaald met 4,2 procent, terwijl de uitgaven met 8,2 procent stegen. Daarmee viel de daling van de inkomens nog mee. Economen vreesden voor een afname met 7,0 procent.
 
De PCE kernprijsindex, die de Federal Reserve als graadmeter voor de inflatie gebruikt, daalde op maandbasis met 0,1 procent in mei. Op jaarbasis kwam de kerninflatie uit op 1,0 procent in mei.

Later op dag volgt het consumentenvertrouwen in juni.

De euro/dollar noteerde op 1,1226. Bij aanvang van de handelsdag in Europa bewoog het muntpaar nog op 1,1232 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,1217 op de borden.

Olie noteerde vrijdag tot 1,0 procent hoger.

Bedrijfsnieuws
 
Nike kan vrijdag waarschijnlijk rekenen op de aandacht van beleggers, nadat het Amerikaanse sportkleding en schoenenmerk donderdag laat meldde dat het in het vierde kwartaal van zijn gebroken boekjaar in de rode cijfers is gedoken omdat ongeveer 90 procent van de winkels wereldwijd tijdelijk de deuren sloot vanwege de coronamaatregelen. Het aandeel noteerde in de elektronische handel voorbeurs 3,5 procent lager.

De financials stonden voorbeurs onder druk, na het besluit van de Fed om de inkoop van eigen aandelen uit te stellen en het dividend te beperken om zo voldoende kapitaal achter de hand te hebben om eventuele verliezen te kunnen opvangen. Wells Fargo daalde 3,1 procent, Bank of America leverde 1,9 procent in en Citigroup noteerde 0,7 procent lager. JP Morgan daalde 2,0 procent, terwijl Goldman Sachs 3,9 procent verloor.

Amazon.com neemt naar verluidt voor meer dan 1 miljard dollar de zelfrijdende auto-start-up Zoox over. De online retailreus noteerde voorbeurs 1,0 procent hoger.

Facebook probeert zijn belangrijkste adverteerders ervan te overtuigen de uitgaven aan het sociale netwerk niet te pauzeren, te midden van een boycot onder een handvol marketeers vanwege de beschuldiging dat de social mediareus te weinig doet aan het voorkomen van haatzaaien en de verspreiding van desinformatie. Het aandeel daalde voorbeurs 0,8 procent.

Ford Motor presenteerde een nieuwe versie van zijn belangrijkste voertuig, de F-150. De autofabrikant mikt erop dat kopers van de populaire pick-up truck zowel technologie als comfort en spierkracht willen. Het aandeel won 1,3 procent.

Slotstanden

De toonaangevende S&P 500 index sloot donderdag 1,1 procent hoger op 3.083,76 punten. De Dow Jones index eindigde 1,2 procent in het groen op 25.745,60 punten en technologiebeurs Nasdaq steeg 1,1 procent tot 10.017,00 punten. 

ABMFNABM Financial News; info@abmfn.nl; Redactie: +31(0)20 26 28 999.Beeld: ABM Financial News