beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Nieuws Buitenland

Europese beurzen sluiten verdeeld

(ABM FN-Dow Jones) De aandelenmarkten in Europa zijn de laatste dag van het tweede kwartaal verdeeld geëindigd. De STOXX Europe 600 index sloot dinsdag 0,1 procent hoger op 360,34 punten. De Duitse DAX won 0,6 procent op 12.310,93 punten. De Franse CAC 40 daalde 0,2 procent op een stand van 4.935,99 punten. De Britse FTSE daalde dinsdag 0,9 procent tot 6.169,74 punten.

Volgens marktanalist David Madden van CMC Markets was het verlies voor de Britse FTSE 100 vooral te verklaren door de koersval van Royal Dutch Shell, dat omvangrijke afschrijvingen aankondigde, en sectorgenoot BP.

"Het sentiment wordt ook geraakt door de zorgen over het stijgende aantal coronabesmettingen en het toenemende aantal lokale lockdowns", aldus Madden.

Recent zien diverse Amerikaanse staten een stijging in het aantal Covid-19 gevallen, wat sommige staten ertoe bewoog het heropenen van hun economie te pauzeren.

Ondertussen deed de Britse premier Boris Johnson dinsdag in Londen een investeringsplan van 5 miljard Britse pond uit de doeken, bedoeld om de economie in het Verenigd Koninkrijk te stimuleren.

"In het huidige klimaat kan de Britse economie alle hulp gebruiken", aldus Madden, maar 5 miljard pond is volgens hem mager wanneer je denkt dat de Britse economie in 2018 een output had van ruim 2 biljoen pond.

Op macro-economisch vlak werd dinsdag onder meer bekend dat in juni  de industrie en dienstensector in China verder zijn gegroeid.

In de eurozone kwam de inflatie in juni uit op 0,3 procent. Dit was iets sterker dan verwacht.

Olie noteerde dinsdag licht lager. De euro/dollar noteerde op 1,1247.
 
Bedrijfsnieuws

Op basis van nieuwe prijsverwachtingen zal Shell in het tweede kwartaal voor 15 miljard tot 22 miljard dollar aan bijzondere waardeverminderingen boeken. Voor belastingen gaat het om een post van 20 tot 27 miljard dollar. Voor de prijs van een vat Brent rekent Shell in 2020 op 35 dollar. In 2021 stijgt dit naar 40 dollar en naar 60 dollar in 2023. De koers van het aandeel Shell sloot dinsdag 3,9 procent onder het slot van maandag. Volgens ING komen de afschrijvingen niet als een verrassing en worden met de berichtgeving ook de nieuwe contouren van Shell zichtbaar. Minder focus op olie en gas, en meer aandacht voor hernieuwbare energie en elektriciteit, aldus analist Quirijn Mulder.

Sectorgenoten BP en Total leverden zo'n 2 tot 3 procent in.

Het Zuid-Afrikaanse Prosus was koploper in Amsterdam met een koerswinst van 4,1 procent. Morgan Stanley sprak van een sterke omzetgroei bij alle kernactiviteiten, maar de marges waren wel zwakker. UBS was ook onder de indruk van de omzetgroei bij de e-commerce-divisie. De toegenomen verliezen zijn juist een teleurstelling, zo oordeelden analisten van de Zwitserse zakenbank.

Air France wil tot en met eind 2022 meer dan 7.500 banen schrappen. Dit meldde het Franse persbureau AFP dinsdag op basis van bronnen bij de vakbonden. De luchtvaartmaatschappij wil dit deels realiseren door plekken die door natuurlijk verloop vrijkomen niet op te vullen en anderzijds door een vrijwillige vertrekregeling. Toch sluiten de bronnen van AFP gedwongen ontslagen van personeel op korteafstandsvluchten niet uit. Het aandeel Air France-KLM daalde 2,5 procent.

KBC zal maar liefst 54 van zijn 382 bemande Belgische kantoren sluiten. Dat liet de bank dinsdag in een persbericht weten. Door de sluitingen zal KBC in Vlaanderen, Brussel en Duitstalig België 328 bemande kantoren en 203 automatenkantoren overhouden. Het aandeel KBC verloor 0,5 procent.

Financials sloten op de laatste dag van het kwartaal verdeeld. Deutsche Bank steeg 0,5 procent, Société Générale daalde 0,8 procent en ING leverde 1,0 procent in.

Tussenstanden Wall Street

De Amerikaanse beurzen noteerden dinsdag rond het Europese slot overtuigend in het groen.  

ABMFNABM Financial News; info@abmfn.nl; Redactie: +31(0)20 26 28 999.Beeld: Deutsche Börse AG