beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Nieuws Buitenland

Europese beurzen blijven dicht bij huis

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen zijn woensdag dicht bij huis gesloten na een redelijk volatiele dag.

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index sloot 0,2 procent hoger op 361,01 punten. De Duitse DAX liet evenwel een verlies zien van 0,4 procent op 12.260,57 punten. De Franse CAC 40 sloot 0,2 procent lager op een stand van 4.926,94 punten. De Britse FTSE gaf 0,2 procent prijs op 6.157,96 punten.

"De aandelenmarkten hadden vandaag te maken met een flinke volatiliteit, waarbij er in de ochtend nog zorgen waren over de coronacrisis, maar het sentiment later op de dag wat verbeterde vanwege de hoop op een vaccin", aldus marktanalist David Madden van CMC Markets.

In de eerste handelsuren maakten beleggers zich volgens de analist zorgen over het toegenomen aantal besmettingen in landen die hun economieën weer aan het opstarten zijn. Ook oplopende spanningen in Hongkong zorgden volgens Madden aanvankelijk voor een bedrukte stemming. Beijing voerde officieel de controversiële wet in die meer controle moet geven over de regio. "Dit kan een impact hebben op de internationale relaties met China", aldus Madden.

Over juni volgde vandaag een flinke serie inkoopmanagersindices van diverse landen voor hun industrie in juni, om te beginnen met Japan. Die wees nog altijd op krimp, maar iets minder dan in mei het geval was.

China publiceerde een index die op meer groei duidde dan in mei werd gerapporteerd, Frankrijk zag zijn index weer boven de 50 uitkomen, Duitsland maakte een index bekend die blijk gaf van minder krimp van zijn industrie en dat gold ook voor de industrie van de eurozone. Van het Verenigd Koninkrijk werd een index bekend die op een fractionele groei van de industrie duidde. Uit cijfers van ISM bleek dat de Amerikaanse industrie weer groeit.

Het Duitse Ifo-instituut had ondertussen in een rapport voor de tweede helft van dit jaar en voor 2021 een minder somber beeld in zijn verwachtingen voor de Duitse economie opgenomen. Robuust werd het daarin tot en met 2021 nog niet, maar de oude niveaus van 2019 lijken wel weer in beeld te komen.
 
De euro/dollar noteerde op 1,1264. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar op 1,1231 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag stond er een stand van 1,1234 op de borden. Olie noteerde woensdag 1,2 procent hoger.
 
Bedrijfsnieuws

Airbus schrapt tot eind zomer 2021 wereldwijd 15.000 banen. De onderneming is een van de bedrijven die zwaar te lijden heeft onder de economische gevolgen van de corona-uitbraak en zag de activiteit bij zijn commerciële luchtvaarttak de afgelopen maanden met bijna 40 procent afnemen. Op zijn vroegst zal de luchtvaatsector in 2023 weer op het niveau zijn van voor de pandemie, denkt Airbus, en mogelijk pas in 2025. Met de reorganisatie moet de toekomst van het bedrijf worden gewaarborgd. Het aandeel Airbus sloot 1,1 procent hoger.

De Franse afvalverwerker Suez zag in juni een aanzienlijke verbetering van de activiteiten, maar rekent voor de eerste jaarhelft wel op een omzetdaling en een afschrijving van honderden miljoenen. Engie, dat een groot belang in Suez heeft, daalde 0,7 procent. Suez verloor zelf 1,3 procent aan waarde.  

Sainsbury verloor 2,6 procent nadat de Britse supermarktketen met cijfers kwam over het eerste kwartaal.

Tussenstand Wall Street

Rond het slot van de Europese beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,1 procent hoger op 3.102,87 punten. De Dow Jones index daalde 0,3 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 0,4 procent in het groen.

ABMFNABM Financial News; info@abmfn.nl; Redactie: +31(0)20 26 28 999.Beeld: Deutsche Börse AG