beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Nieuws Buitenland

Europese beurzen afgeremd door oplopende euro

(ABM FN-Dow Jones) De aandelenmarkten in Europa zijn maandag overwegend lager geëindigd. De STOXX Europe 600 index sloot 0,3 procent lager op 366,15 punten, voor de Franse CAC 40 resteerde ook een min van 0,3 procent op een slot van 4.939,62 punten en ook de Britse FTSE 100 verloor 0,3 procent tot 6.104,88 punten.

De Duitse DAX was een uitzondering onder de grote Europese beurzen en sloot een fractie hoger op 12.838,66 punten, geholpen door een sterke Ifo index en mooie kwartaalcijfers van techbedrijf SAP.

Op macro-economisch vlak werd maandagochtend bekend dat het Duitse ondernemersvertrouwen in juli harder is gestegen dan verwacht. De Ifo index steeg van 86,3 in juni naar 90,5 in juli, terwijl de markt rekende op een indexniveau van 89,0. Daarmee bevestigde Ifo de stijging van de voorlopige inkoopmanagersindexen van vorige week en werd er extra steun gegeven aan de euro.

De euro/dollar handelde aan het einde van de beursdag op 1,1759. Volgens valuta-analisten is het momenteel “euro-long” nadat de Europese Unie vorige week een akkoord bereikte over een coronasteunplan ter waarde van 750 miljard euro.

“De euro neemt de functie als veilige haven over van de dollar”, meent marktanalist Edward Moya van Oanda, en het belooft de slechtste juli-maand in tien jaar te worden voor de dollar. Moya denkt dat de euro onderweg is naar de 1,20 dollar, mits de coronabesmettingen in de regio niet uit de hand lopen.

Zorgelijk blijven volgens marktvolgers wel de oplopende spanningen tussen de VS en China en de twijfel over een spoedig economisch herstel nu de coronabesmettingen in Europa weer oplaaien en de VS het virus maar moeilijk onder controle krijgen.

David Madden wees op de terughoudende handelssessie in Europa maandag met weinig richting voor de beurzen. "De spanningen tussen de VS en China hangen boven de markt, en de pandemie speelt ook een rol in het overwegend negatieve sentiment", volgens de marktanalist van CMC Markets.

Volgens Madden is het sluiten van enkele consulaten niet zo bijzonder, maar zijn beleggers bezorgd dat de relatie tussen Washington en Beijing de verkeerde kant op gaat. Daarbij wees de marktkenner ook op de zorgen over een tweede coronagolf, nu Hongkong met strengere maatregelen komt en België eveneens aan het verscherpen slaat, terwijl het aantal gevallen in delen van Spanje weer flink oploopt.

Later deze week verschijnen groeicijfers over het tweede kwartaal in Duitsland en de eurozone.

"De eerste inschattingen voor de economische groei in het voorbije tweede kwartaal zullen eind deze week ‘spectaculaire’ cijfers optekenen. Voor de eurozone is er een negatieve groei van rond 12 procent voorzien, met grote verschillen tussen de afzonderlijke landen", aldus econoom Lub Aben van Van Lanschot Kempen.

Olie werd maandag dik een procent goedkoper.

Bedrijfsnieuws

SAP heeft in het tweede kwartaal een fors hogere nettowinst geboekt dankzij een eveneens hogere omzet. Het Duitse softwarebedrijf is van plan om dochterbedrijf Qualtrics naar de beurs in Amerika te brengen. Het aandeel won maandag 2,7 procent. Overigens was SAP daarmee niet te uitblinker in Frankfurt. Het noodlijdende Wirecard steeg zelfs 15,5 procent.

De Britse farmaceut AstraZeneca daalde fractioneel, na het nieuws dat de farmaceut een samenwerkingsovereenkomst op het vlak van oncologie heeft ondertekend met het Japanse Daiichi Sankyo ter waarde van maximaal 6 miljard dollar.

Ryanair heeft het afgelopen kwartaal verlies geboekt, nadat de omzet met 95 procent kelderde als gevolg van de coronacrisis. De Britse prijsvechter is vooral beducht voor een nieuwe besmettingsgolf. Het aandeel daalde 3,9 procent. Ook sectorgenoten hadden het lastig want easyJet daalde 8,0 procent, Air France-KLM leverde 5,0 procent in en Lufthansa werd 5,1 procent goedkoper.

De omzet van Atos stond in de eerste jaarhelft onder druk door de impact van met name Covid-19, maar het Franse IT-bedrijf wist wel meer winst te genereren. Het aandeel sloot 1,6 procent lager.

HSBC daalde 3,2 procent, nadat de bank een verklaring aflegde waarin de bank de samenwerking met Amerikaanse aanklagers verdedigde in een zaak tegen het Chinese Huawei.

KPN sloot in Amsterdam 3,1 procent lager, ondanks licht meevallende kwartaalcijfers. In Brussel won UCB 0,7 procent na het openen van de boeken.

Tussenstanden Wall Street

De Amerikaanse beurzen noteerden maandag rond het Europese slot licht hoger.

Bron: ABM Financial News

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
HOGE RENDEMENTEN OP DE IEX-MODELPORTEFEUILLES > WORD NU ABONNEE EN PROFITEER VAN MAAR LIEFST 67% KORTING!

Aandelenadviezen van IEX.nl

  1. Premium
  2. Premium
  3. Premium
    Advieswijziging ASML 23 apr | Analyse en Advies
  4. Premium
  5. Premium

Technische analyses van Tostrams.nl

  1. Premium
    ING nadert koopmoment 16 apr | Lange termijn adviezen
  2. Premium
    Special: Vier Hollandse achterblijvers 19 apr | Lange termijn adviezen
  3. Premium
  4. Premium
    Risico verkleinen bij NN Group 26 apr | Lange termijn adviezen
  5. Premium
    Nieuwe uitbraak bij ASR Nederland 22 apr | Lange termijn adviezen