beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Nieuws Buitenland

Europese beurzen openen lager

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen gaan dinsdag een lagere opening tegemoet. IG Markets voorziet een openingsverlies van 30 punten voor de Duitse DAX, een min van 15 punten voor de Franse CAC 40 en een daling van 23 punten voor de Britse FTSE 100.

De Europese beurzen zijn maandag hoger gesloten, vanwege de aanhoudende zorgen over het coronavirus en het effect op het economisch herstel.

De winsten bleven maandag echter beperkt door verliezen voor Europese financials en reisgerelateerde aandelen. "Na de aandelenrally van begin augustus, hebben de beurzen het de laatste tijd moeilijker en het voelt alsof we nu middenin een 'vasthoud' patroon zitten, wachtend op iets beslissends om de markt omhoog of omlaag te kunnen duwen", zei marktanalist Russ Mold van A.J. Bell.

Ondertussen ging een gepland handelsoverleg tussen de VS en China dit weekend niet door en wacht de markt nog altijd op een nieuw stimuleringspakket in de VS.

Op macro-economisch vlak was het maandag rustig in Europa en dinsdag wordt niet anders. De euro/dollar noteerde op 1,1868.

Bedrijfsnieuws
Sanofi koopt het Amerikaanse biofarmabedrijf Principia voor een ondernemingswaarde van circa 3,3 miljard dollar. Het aandeel Sanofi steeg in Parijs 1,3 procent.

Credit Suisse heeft het koersdoel voor Unilever verhoogd van 54,00 naar 55,00 euro, op basis van licht hogere verwachtingen voor de omzetgroei op de middellange termijn. Het advies blijft Outperform, meldde de Zwitserse bank maandag in een analistenrapport. Unilever verloor 0,2 procent.

Unibail-Rodamco-Westfield verloor in Amsterdam 2,5 procent. Vrijdag meldde persbureau Bloomberg op basis van ingewijden dat Unibail circa 3 miljard euro aan vers kapitaal zou willen ophalen met een aandelenuitgifte ergens in de komende maanden om zo de impact van de coronacrisis het hoofd te bieden. Het vastgoedfonds reageerde hierop door te melden dat er nog geen beslissingen zijn genomen over extra maatregelen om de schulden verder af te bouwen. Het aandeel verloor 4,9 procent.

Aandelen van vleesverwerker Cranswick bereikten maandag met een plus van 6,5 procent een recordstand op ruim 40 Britse pond nadat het bedrijf met een sterke update kwam over het eerste kwartaal van zijn lopende boekjaar.

Aandelen in de reissector stonden maandag onder druk na een waarschuwing van Duitsland dat Spanje een risicovolle bestemming is door het stijgende aantal coronagevallen. Tui daalde 4,9 procent, Lufthansa verloor ruim 3,0 procent en International Consolidated Airlines leverde circa 5,0 procent in.

Euro STOXX 50          3.305,85 (0,0%)
STOXX Europe 600       369,26 (+0,3%)
DAX                    12.920,66 (+0,2%)
CAC 40                 4.971,94 (+0,2%)
FTSE 100               6.127,44 (+0,6%)
SMI                    10.228,06 (+0,6%)
AEX                    562,94 (+0,4%)
BEL 20                 3.426,17 (+0,2%)
FTSE MIB               19.950,32 (-0,4%)
IBEX 35                7.090,10 (+0,9%)

AMERIKAANSE AANDELEN
Wall Street opent volgens de Amerikaanse futures dinsdag vlak.

De Amerikaanse beurzen zijn maandag hoger gesloten, waarbij de Nasdaq tot recordhoogte steeg en de S&P 4 punten onder zijn top van 19 februari sloot.

Een uitbraak naar boven van zogenaamde cyclische aandelen in de energie- en financiële sector, die gevoelig zijn voor de perceptie van beleggers van de Amerikaanse economie, heeft het recente marktherstel gestimuleerd, zeiden marktvolgers. Toch is het tempo van de opwaartse trend de afgelopen week vertraagd en maandag stonden deze sectoren juist fors onder druk, doordat beleggers de balans opmaken van de hindernissen waarmee het economisch herstel zich geconfronteerd ziet, de voortdurende onderhandelingen over een nieuw Amerikaans stimuleringspakket en de aanhoudende handelsspanningen tussen China en de VS. Een voor zaterdag gepland virtueel handelsoverleg tussen de Verenigde Staten en China werd tot nader order uitgesteld.

"We hadden het gevoel dat de bodem van de economische malaise niet zo slecht was als eerder verwacht", aldus strateeg Lyn Graham-Taylor van Rabobank. "Maar er is ook een gevoel op dit moment dat het herstel niet v-vorming zal zijn, maar trager zal verlopen", zei de strateeg toe, eraan toevoegend dat de uitzonderlijk dunnen vakantiehandel ook bijdraagt aan de lusteloze schommelingen op de markt. "Over een paar weken zal het weer drukker worden", zei hij, daarbij tevens verwijzen naar de aanstaande Amerikaanse presidentsverkiezingen als een factor die de markt zal stimuleren.

Goldman Sachs denkt ondertussen dat de S&P 500 index naar 3.600 punten kan stijgen aan het einde van dit jaar. De Amerikaanse economie zal veel sneller herstellen dan de markt verwacht, volgens de grootbank. Dat herstel wordt aangejaagd door de verwachting dat er eind dit jaar een coronavaccin goedgekeurd zal worden en dit vaccin in de eerste maanden van 2021 op veel plekken beschikbaar zal zijn.

Op macro-economisch vlak werd maandag in de VS bekend dat het vertrouwen onder Amerikaanse huizenbouwers in augustus is gestegen naar een recordniveau. De NAHB-huizenindex steeg van 72 in juli naar 78 in augustus.

De Empire State Index voor de industrie in de regio New York liet voor augustus een onverwacht sterke terugval zien, van 17,2 in juli tot 3,7. Er was gerekend op 19,0. In voorgaande maanden was de index hersteld van een dieptepunt in april. Met name de nieuwe orders liepen tussen juli en augustus sterk terug.

De september-future voor een vat ruwe olie sloot maandag op de New York Mercantile Exchange 2,1 procent hoger op 42,89 dollar, het hoogste niveau in 5 maanden.

Op dinsdag staan in de Verenigde Staten op macro-economisch vlak slecht woningbouw en bouwvergunningsdata van juli geagendeerd.

Bedrijfsnieuws
Tesla  steeg ruim 11,0 procent, na een verhoging van het koersdoel bij Wedbush tot 1.900 dollar, op basis van sterke verwachte Chinese vraag naar de elektrische auto's van Tesla-topman Elon Musk.

American Express is van plan Kabbage over te nemen, een financieel technologiebedrijf dat leningen aan kleine bedrijven verstrekt. American Express daalde 2,8 procent.

Nvidia steeg op een koersdoelverhoging bij Susquehanna, dat veel verwacht van nieuwe grafische processoren om beter te gamen. Het aandeel won circa 6,5 procent.

Novavax brengt zijn mogelijke vaccin tegen het coronavirus in de tweede testfase in Zuid-Afrika en zou de eindfase van de test in september kunnen starten. Het aandeel won ruim 5,5 procent.

JD.com won ruim 7,0 procent, nadat de concurrent van Alibaba over het afgelopen kwartaal de winst- en omzetverwachtingen overtrof.

Sanofi koopt het Amerikaanse biofarmaciebedrijf Principia voor 3,3 miljard dollar, of 100 dollar per aandeel. Dit moet de pijplijn van het Franse farmacieconcern versterken in het terrein van auto-immuunziekten en allergieën. Principia koerste ruim 9,0 procent hoger. Sanofi steeg circa 1,8 procent.

Berkshire Hathaway heeft belangen in verschillende Amerikaanse banken verkocht. Dit blijkt uit een melding van het investeringsvehikel van Warren Buffett bij de Amerikaanse Securities and Exchange Commission. Het aandeel daalde ruim 2,0 procent.

Een kwart van het belang in Wells Fargo werd door Berkshire van de hand gedaan en circa 61 procent van het belang in JPMorgan Chase. Ook stapte Berkshire volledig uit Goldman Sachs. Goldman Sachs noteerde 2,4 procent lager, JP Morgan Chase daalde circa 2,5 procent en Wells Fargo verloor ruim 3,0 procent.

Tevens werd het belang in energiebedrijf Occidental Petroleum volledig afgebouwd. Occidental noteerde bijna 5,0 procent lager.

Berkshire handhaafde het belang in Apple en kocht een belang in Barrick Gold, een Canadees mijnbouwbedrijf in goud en koper.

S&P 500 index              3.381,99 (+0,3%)
Dow Jones index            27.844,91 (-0,3%)
Nasdaq Composite           11.129,73 (+1,0%)

AZIE
De Aziatische beurzen noteerden dinsdag overwegend hoger, met een min van 0,3 procent voor de Japanse Nikkei en een winst van 0,4 procent voor de Chinese Shanghai Composite.

Nikkei 225              23.028,44  (-0,3%)
Shanghai Composite     3.453,34  (+0,4%)
Hang Seng                    25.385,80 (+0,2%)

VALUTA
De euro/dollar noteerde op 1,1893. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag bewoog het muntpaar nog op 1,1869 en bij het sluiten van de Europese beurzen stond er nog een stand van 1,1868 op de borden.

USD/JPY Yen   105,63
EUR/USD Euro  1,1893
EUR/JPY Yen   125,59

MACRO-AGENDA:
14:30 Woningbouw en bouwvergunningen - Juli (VS)

BEDRIJFSNIEUWS:
13:00 Home Depot - Cijfers tweede kwartaal (VS)  
13:00 Walmart - Cijfers tweede kwartaal (VS)

Bron: ABM Financial News

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
HOGE RENDEMENTEN OP DE IEX-MODELPORTEFEUILLES > WORD NU ABONNEE EN PROFITEER VAN MAAR LIEFST 67% KORTING!

Aandelenadviezen van IEX.nl

  1. Premium
  2. Premium
  3. Premium
  4. Premium
    Advieswijziging ASML 23 apr | Analyse en Advies
  5. Premium

Technische analyses van Tostrams.nl

  1. Premium
    ING nadert koopmoment 16 apr | Lange termijn adviezen
  2. Premium
    Special: Vier Hollandse achterblijvers 19 apr | Lange termijn adviezen
  3. Premium
  4. Premium
    Nieuwe uitbraak bij ASR Nederland 22 apr | Lange termijn adviezen
  5. Premium