beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Nieuws Buitenland

Europese beurzen lager de dag uit

(ABM FN) De Europese beurzen wisten maandag de winsten van eerder op de dag niet vast te houden en zijn uiteindelijk aanzienlijk lager gesloten.

De brede STOXX Europe 600 index daalde 0,6 procent tot 366,51 punten, de Duitse DAX ging 0,7 procent lager op 12.945,38 punten en voor de Franse CAC 40 was er een verlies van 1,1 procent op 4.947,22 punten. Vanochtend koersten de Europese beurzen nog tot circa een procent hoger. De beurzen in Londen bleven gesloten in verband met een feestdag.

Onder meer Europese inflatiecijfers en handelsspanningen tussen de VS en China hielpen het sentiment maandagmiddag niet. Beijing dreigt een eventuele overnamedeal rond TikTok te blokkeren via nieuwe regelgeving terwijl Washington na TikTok en WeChat ook het gebruik van andere Chinese apps in de VS aan banden wil leggen.

"Het is cruciaal dat dit land geen apps gebruikt die in China worden gemaakt, of die onze data versturen naar servers in China", aldus economisch adviseur van het Witte Huis Peter Navarro, die waarschuwde dat China Amerikanen zo in de gaten kan houden.

Ondanks de verliezen van vandaag, sloten de Europese beurzen de doorgaans zwakke beursmaand augustus toch positief af. De Stoxx Europe 600 won circa 3,5 procent op maandbasis. De winsten bleven evenwel flink achter op de koerssprongen van 7 tot 8 procent voor de Amerikaanse beurzen.

Beleggers zullen de recente koerswinsten overdenken, nu de zorgen oplaaien dat de markten zich in een precaire positie verkeren, waarbij beleggers zich in de komende herfstperiode zullen opmaken voor de Amerikaanse verkiezingen en de aanhoudende strijd tegen het coronavirus.

"Voor beleggers die zich zorgen maken: de Fed staat achter jullie", zo stelde analist Craig Erlam van OANDA Europe desondanks. "De beperkte aanpassing aan het raamwerk voor het monetaire beleid vorige week, betekent in theorie dat de rentes nog lange tijd laag blijven", aldus Erlam.

Voorzitter van de Amerikaanse centrale bank Jerome Powell kondigde vorige week donderdag bij de start van het jaarlijkse Jackson Hole symposium aan dat de Fed niet langer streeft naar een inflatieniveau van precies 2 procent maar een nieuw strategische doel kiest van een "gemiddelde inflatie" van 2 procent.

Uit China kwam voorbeurs het hoopgevende nieuws dat de Chinese industrie in augustus in een stabiel tempo is blijven groeien, terwijl de groei in de dienstensector versnelde. Ook in Japan groeide de industriële productie in juli sterker dan verwacht, terwijl de detailhandelsverkopen opnieuw daalden. Deze week krijgen beleggers vooral veel Amerikaanse macrocijfers te verwerken, waaronder een nieuw banenrapport op vrijdag.

Inflatiecijfers uit Duitsland, Italië en Spanje gaven beleggers geen reden tot juichen, gezien deze voor de maand augustus wezen op deflatie. Op maandbasis daalde het prijspeil in Duitsland met 0,1 procent. Vooraf geraadpleegde economen rekenden op een stabiele inflatie. In juli kwam de inflatie op maandbasis uit op 0,5 procent negatief.

Volgens econoom Carsten Brzeski van ING suggereren de Duitse inflatiecijfers dat de deflatoire dreiging momenteel duidelijk groter is dan de inflatoire.

De Italiaanse economie is in het tweede kwartaal nog harder gekrompen dan eerder gemeld. De derde economie van de eurozone voelde duidelijk de pijn van de corona-uitbraak en lockdownmaatregelen en kromp met 12,8 procent ten opzichte van de eerste drie maanden van het jaar. In een eerdere raming ging Istat nog uit van een krimp van 12,4 procent op kwartaalbasis.

In Frankrijk en Spanje kromp de economie echter nog harder, met respectievelijk 13,8 en 18,5 procent op kwartaalbasis.

De olieprijs steeg. Een oktober-future West Texas Intermediate steeg 1,2 procent tot 43,47 dollar, terwijl een november-future Brent 1,5 procent duurder werd op 46,48 dollar.

De euro/dollar werd op 1,1948 verhandeld. De olieprijs steeg licht.

Bedrijfsnieuws

Philips verloor 3,5 procent, nadat de VS een contract voor de levering van 43.000 beademingsapparaten vroegtijdig annuleerden.

Aandelen van het nutsbedrijf Suez stegen 18,5 procent, nadat sectorgenoot Veolia Environnement, een groot waterzuiverings- en afvalwerkingsberijf, zondag liet weten een belang van 29,9 procent in Suez van Engie te willen kopen voor 15,50 euro per aandeel. Engie werd 4,7 procent meer waard en Veolia zelf stond ook op winst. "Dit is een goede kans voor Engie om van het minderheidsbelang af te komen", zei Bryan Garnier.

Credit Suisse heeft besloten zijn investment banking-tak te verhuizen van Londen naar Madrid, naar aanleiding van het Britse vertrek uit de Europese Unie. Dat meldde het Spaanse dagblad Expansión na een gesprek met de directeur van Credit Suisse in Spanje en Portugal. Credit Suisse verloor 1,5 procent.
 
Nestlé neemt biotechbedrijf Aimmune Therapeutics helemaal over. Aimmune biedt een behandeling tegen pinda-allergie. Nestlé biedt 34,50 dollar per aandeel in contanten, een premie van 174 procent op de slotkoers van afgelopen vrijdag op Nasdaq. Nestlé daalde 0,3 procent.

Tussenstand Wall Street

Rond het sluiten van de Europese beurzen noteerden de Amerikaanse indexen overwegend lager. De aandelensplitsingen van Apple en Tesla gaven de Nasdaq wel een steuntje in de rug.

Bron: ABM Financial News

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
HOGE RENDEMENTEN OP DE IEX-MODELPORTEFEUILLES > WORD NU ABONNEE EN PROFITEER VAN MAAR LIEFST 67% KORTING!

Aandelenadviezen van IEX.nl

  1. Premium
  2. Premium
  3. Premium
  4. Premium
    Advieswijziging ASML 23 apr | Analyse en Advies
  5. Premium

Technische analyses van Tostrams.nl

  1. Premium
    ING nadert koopmoment 16 apr | Lange termijn adviezen
  2. Premium
    Special: Vier Hollandse achterblijvers 19 apr | Lange termijn adviezen
  3. Premium
  4. Premium
    Nieuwe uitbraak bij ASR Nederland 22 apr | Lange termijn adviezen
  5. Premium