beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Nieuws Buitenland

Centrale bank van Australie handhaaft rente

(ABM FN-Dow Jones) De centrale bank van Australië heeft, net als in juli, het belangrijkste rentetarief op 0,25 procent laten staan en de omvang van de zogeheten Term Funding Facility vergroot en de looptijd verlengd. Dit bleek dinsdag uit het laatste rentebesluit van de Reserve Bank of Australia.

Conform de uitbreiding van deze faciliteit verkrijgen nu ook de zogeheten ADI's toegang, waarmee deze instanties tot 2 procent van hun uitstaande kredieten aan aanvullende financiering kunnen opnemen tegen een vast tarief van 25 basispunten voor een looptijd van 3 jaar. Zij kunnen tot eind juni 2021 van deze mogelijkheid gebruik maken.

Eind september van dit jaar gaat het lopende loket dicht waar tot 3 procent van de uitstaande kredieten aan aanvullingen kon worden opgenomen. Uit dit loket is tot nog toe 52 miljard Australische dollar opgenomen, maar naar verwachting van de centrale bank loopt dit bedrag nog wel verder op.

De doorgevoerde aanvulling brengt het totaal van de beschikbaar gestelde faciliteiten nu op 200 miljard dollar. De RBA wil hiermee de rentestanden laag houden en de kredietwerking vergroten.

Het belangrijkste rentetarief werd in maart van dit jaar verlaagd van 0,50 procent naar het huidige niveau in antwoord op de coronacrisis, terwijl de bank inmiddels een onevenwichtig herstel van de mondiale economie voorziet. 

De RBA stelde dinsdag een herstel van de economie sterk afhankelijk van de kans dat het coronavirus wordt overwonnen. Er kan pas sprake zijn van een renteverhoging als de werkgelegenheid herstelt en de inflatie langdurig binnen de bandbreedte van 2 tot 3 procent beweegt.

De economie van Australië maakt volgens het beleidsorgaan van de centrale bank een moeilijke periode door in tegenstelling tot de Chinese economie, die inmiddels juist een stevig herstel laat zien. Toch is de krimp minder ernstig dan verwacht, terwijl een herstel onderweg lijkt, gesteund door het overheidsbeleid en de toegang die de financiële sector heeft tot voldoende liquiditeit en daarbij over sterke balansen beschikt.

In juni en juli nam de werkgelegenheid toe, ofschoon de werkloosheid nog altijd hoog blijft. In het huidige scenario verwacht de RBA voor dit jaar een werkloosheid van 10 procent, waarna deze in de 2 jaar erna daalt naar ongeveer 7 procent.

Voor de komende jaren wordt een inflatie verwacht van 1 tot 1,5 procent.

De Australische dollar steeg dinsdag 0,3 procent naar 0,7398 Amerikaanse dollar. 

ABMFNABM Financial News; info@abmfn.nl; Redactie: +31(0)20 26 28 999.Beeld: ABM Financial News