beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Nieuws Buitenland

Wall Street sluit lager

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse aandelenbeurzen zijn dinsdag met forse verliezen gesloten, voortbordurend op de verliezen van vorige week, nadat ze maandag gesloten waren voor Labor Day. 

De S&P500-index sloot 2,8 procent lager op 3.331,84 punten. Technologie-aandelen gingen opnieuw voorop in de dalingen. Technologiebeurs Nasdaq verloor 4,11 procent en sloot op 10.848 punten. De Dow Jones-index daalde 2,2 procent tot 27.501 punten.

Beleggers vrezen dat de enorme koersstijgingen voor aandelen zoals Tesla, Apple, Facebook, Microsoft en Amazon.com te ver zijn gegaan en niet langer houdbaar zijn. De vraag is of de grote aandelenindices wel kunnen blijven stijgen zonder de hulp van de technologiereuzen, zei Clifton Hill van Acadian Asset Management.

Hij is ook benieuwd of het geld dat uit de technologiesector wegvlucht zal roteren naar "waarde-aandelen en andere bedrijven die het niet zo goed hebben gedaan". Ook kijkt hij naar de 'Nasdaq whale' - het Japanse bedrijf Softbank dat volgens een verhaal van de Financial Times de rally in de techsector aanzwengelde door afgelopen maanden voor miljarden aan aandelenderivaten in te slaan. 

Uitspraken van president Donald Trump, die de Amerikaanse economie zou willen loskoppelen van China, droegen bij aan de nervositeit bij beleggers, zeiden analisten. 

"We gaan Amerika de industriële supermacht van de wereld maken en eens en voor altijd de afhankelijkheid van China beëindigen, of dat nou is door ontkoppeling of door middel van zware importheffingen zoals ik al heb gedaan", zei Donald Trump tijdens een persconferentie op Labor Day.

Ontkoppelen houdt in dat alleen binnenlandse bedrijven binnenlandse klanten kunnen bedienen, concludeerde Mark Haefele van UBS. Volgens hem zal de wereld na de coronaviruspandemie overigens sowieso minder mondiaal en meer digitaal worden. Productie vindt in dat proces weer dichter bij huis plaats en wordt meer geautomatiseerd.

"Het conflict zou  de Amerikaanse hightech-industrie wel eens het hardst kunnen raken, omdat China nu al zegt dat het zijn eigen chips wil gaan ontwerpen om minder afhankelijk te zijn van Amerikaanse know-how", volgens Boris Schlossberg  van BK Asset Management.

De euro/dollar handelde op 1,1783. 

De olieprijs kelderde met ruim 7 procent tot 36,76 dollar in New York, door zorgen over minder vraag vanuit China en de algehele risicomijdende sfeer op de financiële markten.

Bedrijfsnieuws

Tesla verloor 21 procent, nadat vrijdag bekend werd dat het aandeel niet in de S&P500  wordt opgenomen. Het aandeel was sterk gestegen in anticipatie op die stap. "De champagne stond koud om het te vieren", volgens Wedbush-analist Dan Ives. Het gesplitste aandeel van de hippe fabrikant van eletrische auto's piekte eind augustus nog net onder 500 dollar maar sloot dinsdag op 330 dollar.

De Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing ondervindt opnieuw problemen bij de productie van zijn 787 Dreamliner, waardoor veiligheidscontroleurs alsnog kwaliteitscontroles willen uitvoeren. Dit blijkt volgens de zakenkrant The Wall Street Journal uit een overheidsmemorandum van 31 augustus en andere bronnen. Het aandeel daalde 6 procent.

Beyond Meat won 7 procent. De producten van plantaardige vleesvervangers gaat in China produceren, na een deal voor productielocaties met de regio Jiaxing, nabij de grootste Chinese stad Shanghai. 

Ook andere grote namen in de techsector gingen onderuit. De fabrikant van iPhones, Apple, verloor bijna 7 procent en chipfabrikant Nvidia 5,6 procent.

Autofabrikant General Motors onttrok zich aan de malaise, met een koerswinst van 8 procent, na een deal met de maker van elektrische vrachtwagens en pickup-trucks Nikola, die 41 procent meer waard werd.  Net als de grote rivaal is het bedrijf vernoemd naar de negentiende eeuwse grondlegger van de elektrificatie Nikola Tesla.

Bron: ABM Financial News

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
HOGE RENDEMENTEN OP DE IEX-MODELPORTEFEUILLES > WORD NU ABONNEE EN PROFITEER VAN MAAR LIEFST 67% KORTING!

Aandelenadviezen van IEX.nl

  1. Premium
  2. Premium
  3. Premium
  4. Premium
    Advieswijziging ASML 23 apr | Analyse en Advies
  5. Premium

Technische analyses van Tostrams.nl

  1. Premium
    ING nadert koopmoment 16 apr | Lange termijn adviezen
  2. Premium
    Special: Vier Hollandse achterblijvers 19 apr | Lange termijn adviezen
  3. Premium
  4. Premium
  5. Premium
    Nieuwe uitbraak bij ASR Nederland 22 apr | Lange termijn adviezen