beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Connect / branded content

Wat is dit?
Connect is het branded contentplatform van IEX Media, waar we beleggingsprofessionals en beleggers met elkaar in contact brengen. Connect-content wordt u aangeboden door onze partners. Sluit
Connect label

Advies & Analyse

Iets goeds doen met uw geld

Duurzaam beleggen gaat ten koste van het rendement? Dat is al lang niet meer zo. U kunt én een mooi rendement maken, én iets goeds doen voor mens, milieu en maatschappij. Steeds meer beleggers komen daar achter en beleggen een deel van hun portefeuille duurzaam.

Dat is een goede zaak, want duurzame beleggingen zijn cruciaal voor de toekomst van deze aardbol. Duurzame beleggers investeren hun geld in bedrijven die een goede balans weten te vinden tussen mens, milieu en maatschappij, en die balans ook weten te behouden. Met andere woorden: bedrijven die de uitdagingen van de toekomst snappen.

Vooruitstrevend

Deze bedrijven hebben een beter toekomstperspectief, omdat ze vooruitstrevender en innovatiever zijn. Concreet betekent dit bijvoorbeeld: geen fossiele energie, wel hernieuwbare energie.

Wat is de invloed van beleggen in deze bedrijven op het rendement? De afgelopen jaren hebben duurzame beleggingen gemiddeld vrijwel evenveel opgeleverd als traditionele beleggingen. Het is een volwassen beleggingspropositie geworden.

Maar wat doen bedrijven die duurzaamheid hoog in het vaandel hebben staan dan precies beter? Ten eerste gaan ze zuinig om met grondstoffen, ten tweede vervuilen ze minder en bovendien gaan ze zorgvuldig om met mensen.

ESG-criteria

Iedere onderneming die bijdraagt aan een betere wereld kan in aanmerking komen voor het predicaat duurzaam. Maar niet alle duurzame bedrijven zijn ook automatisch een verstandige belegging.

ABN AMRO kijkt bijvoorbeeld naar ondernemingen die het hoogst scoren op ESG (Environmental, Social & Governance)-criteria, waarbij de beoordeling is gebaseerd op elf criteria binnen deze drie thema’s. Dit wordt ook wel de best-in-class-benadering genomen. Daarnaast wordt uiteraard gekeken of het een interessante belegging is.

Waar wordt op beoordeeld?

Op het thema milieu (Environmental) wordt gekeken naar toeleveranciers, producten en diensten en bedrijfsactiviteiten. Bij maatschappij (Social) kijkt ABN Amro naar de rol die filantropie speelt, wat het bedrijf voor de gemeenschap betekent en hoe wordt omgegaan met klanten, werknemers en toeleveranciers. En bij het thema Governance draait het om bedrijfsethiek, goed bestuur, beleid- en regelgeving.

Sommige bedrijven sluit ABN AMRO op voorhand uit. Dat geldt bijvoorbeeld voor bepaalde productgroepen, zoals 'clustermunitie' en 'tabak', 'bont', 'kernwapens' en 'bedrijven die verslavende vormen van gokken stimuleren'.

Zelf duurzaam beleggen

Voor beleggers in individuele aandelen heeft ABN AMRO de zogenaamde duurzaamheidsindicator. Bij de opinies over aandelen die ABN Amro voor beleggers maakt, wordt namelijk ook gekeken naar de mate van duurzaamheid van een bedrijf. Op basis van de eerder genoemde ESG-criteria kan een onderneming een van de volgende vijf scores behalen: Slecht, Matig, Redelijk, Goed en Uitstekend.

Wilt u wel duurzaam beleggen, maar weet u niet hoe en waar u moet beginnen? Beleg dan in duurzame beleggingsfondsen. Hierbij kunt u bijvoorbeeld gebruikmaken van de fondsselector van ABN AMRO.

Goede voornemens worden beloond

Iets goeds doen met uw geld voor uzelf én voor de wereld? Zet uw goede voornemens vandaag nog om in daden en profiteer van de voordelen van ABN AMRO Zelf Beleggen Basis! In de maand januari doet ABN AMRO u een openingsaanbod: vraag Zelf Beleggen Basis aan, beleg minimaal 100 euro en ontvang 25 euro cashback