Advies & Analyse

Professionals: aandelen van overwogen naar neutraal

Volgens Roubini zou een ernstige schok, bijvoorbeeld als gevolg van een toenemencde handelsoorlog tussen China en de VS, een wereldwijde recessie kunnen inluiden, zelfs als de centrale banken snel reageren. En hij staat niet alleen in deze gedachte.

Professionals

Professionele beleggers worden namelijk voorzichtiger. Bijna anderhalf jaar hebben aandelen op 'overwogen' hebben gestaan bij professionele partijen maar nu krijgen ze een 'neutrale' weging. Desondanks blijven aandelen volgens professionals wel de meest aantrekkelijke beleggingscategorie. Dat staat in de nieuwste Asset Allocatie Consensus-rapportage van Alpha Research.

Recessie

Roubini onderzocht het toenemende risico van een recessie in 2020 en het spookbeeld van een financiële crisis in een toch al fragiele wereldeconomie.

"Een ernstige schok zou een wereldwijde recessie kunnen inluiden, zelfs als de centrale banken snel reageren", zei Roubini tegen MarketWatch. Vorig jaar waarschuwde hij al voor tien ontwikkelingen die in 2020 zouden kunnen leiden tot een wereldwijde recessie.

Een daarvan is volgens de econoom weggevallen door het mildere rentebeleid van de Amerikaanse Federal Reserve (Fed), maar de andere risico's zijn nog altijd aanwezig en zijn nog gevaarlijker geworden dan voorheen.

Renteverhogingen van de baan

De Fed zal naar verwachting deze week de rente nog ongemoeid laten. Wel wordt verwacht dat president Jerome Powell de deur op een kier zal zetten voor een renteverlaging later dit jaar. Uit een opiniepeiling van The Wall Street Journal blijkt dat bijna 40% van de economen een renteverlaging voorziet in juli. Het zou de eerste renteverlaging zijn in meer dan tien jaar.

In december vorig jaar schroefde de Fed de rente nog op en leken er dit jaar meer renteverhogingen te zullen volgen. Dit leidde tot veel kritiek van de Amerikaanse president Donald Trump, die meerdere malen heeft aangedrongen op een renteverlaging door de centrale bank.

Groter probleem

Hoewel een agressieve Fed en dreigende renteverhogingen niet langer boven deze langlopende bullmarkt hangen, heeft de wereld volgens Roubini een nog groter probleem.

"De Amerikaanse aandelenmarkten zijn blijven bubbelen sinds onze eerste waarschuwing. Er zijn echter toegenomen risico's die zijn verbonden aan de opkomst van nieuwere vormen van schuld, waaronder in opkomende markten, waar veel leningen worden uitgedrukt in vreemde valuta", aldus Roubini.

Nieuwe crisis

Van de belangrijkste risico's verdienen de handelsspanningen tussen China en de VS volgens de econoom speciale aandacht, vooral als ze resulteren in vergeldingsacties door Peking en de Chinese markt voor Amerikaanse multinationals zoals Apple zal worden gesloten.

"In een dergelijk scenario zou de schok voor markten over de hele wereld groot genoeg zijn om een wereldwijde crisis te veroorzaken, ongeacht wat de grote centrale banken in de wereld doen", waarschuwde Roubini. "En gezien de omvang van private en publieke schulden, zal waarschijnlijk een nieuwe financiële crisis volgen."

Flash crashes en schokken op de oliemarkt

De mogelijkheden van de wereldwijde centrale banken om in te grijpen worden volgens Roubini steeds beperkter, waardoor illiquide financiële markten worden blootgesteld aan flash crashes en andere verstoringen, zoals de oplopende politieke spanningen tussen de VS en Iran. Die zouden volgens de econoom een schok op de oliemarkt kunnen veroorzaken.

Sterk stijgende olieprijzen en handelsoorlogen zijn meer dan alleen een risico voor de aanbodzijde, benadrukte Roubini. Ze bedreigen ook de consumptiegroei, aangezien importtarieven en hogere brandstofkosten directe gevolgen hebben voor het besteedbare inkomen. Als gevolg hiervan neemt de onzekerheid toe, schroeven bedrijven hun kosten en kapitaalinvesteringen terug, en zal de economie wegzakken. 

Aandelen uit de gratie

Aandelen zijn door al deze onrust uit de gratie geraakt bij professionele beleggers, aldus Alpha Research. Nadat aandelen 16 maanden achter elkaar op 'overwogen' hebben gestaan, krijgen ze nu een neutrale weging. Desondanks blijven aandelen volgens professionals wel de meest aantrekkelijke beleggingscategorie.

De tweede plek van meest aantrekkelijke beleggingen is voor cash, gevolgd door vastgoed op een derde plek. Gemiddeld kunnen de categorieën echter niet rekenen op meer dan de opinie 'neutraal'. 

Obligaties al 7,5 jaar onaantrekkelijk

Obligaties blijven volgens professionele beleggers de minst aantrekkelijke categorie om in te beleggen en het is de enige categorie met de consensusaanbeveling 'onderwogen', een status die de categorie al bijna 7,5 jaar heeft. Alleen in de regio opkomende markten kunnen obligaties rekenen op een 'overwogen'-opinie. 

Voor Amerika en Japan is de consensus omgeslagen van 'overwogen' naar 'neutraal' terwijl opkomende markten en Pacific ex Japan een positieve consensusopinie behouden.