beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Advies & Analyse

Van de dip... in de drup

U weet het vast nog wel. Wat in 2007 volgde was de Great Recession. Vandaar dat woensdag een fiks aantal beleggers van hun aandelen afwilden. De beurzen daalden wereldwijd, en de Dow met ruim drie procent (800 punten), de zwaarste daling van dit jaar, en de op vier na grootste daling ooit qua punten.

Op de dip

Toch zijn er altijd ook weer kopers in dit soort markten. Kopen op de dip, heet dat. Of middelen, ook heel populair op de IEX forums.

De Zwitserse bank UBS raadt dat in deze omstandigheden ten sterkste af. Het mag goed hebben gewerkt tijdens de bullmarkt die we sinds 2009 hebben gezien. Maar de Zwitserse guru's waarschuwen dat het dit keer tot verliezen gaat leiden, aldus MarketWatch.

Zwakke inkoopdata

De UBS-strategen Francois Trahan en Samuel Blackman wijzen op de zwakkere inkoopmanagersindexen (PMI's), die naar verwachting nog verder zullen dalen.

De PMI-indexen vormen voor de financiële markten een belangrijke graadmeter voor de economische vooruitzichten. Een waarde van boven de 50 duidt op groei, terwijl een waarde onder de 50 wijst op krimp.

In juli kwam de inkoopmanagersindex voor de Amerikaanse industrie uit op 51,2. Dat lijkt positief, maar het cijfer daalt al wel enige tijd en de huidige score is de laagste sinds augustus 2016.


Recente opleving

Beleggers die hun slag hebben geslagen tijdens de recente dip, zullen zich echter gesterkt voelen in hun strategie. Dinsdag stegen de Dow Jones- en S&P 500-index elk met ruim 1,4% in reactie op het uitstel van een deel van de Amerikaanse importtarieven op Chinese goederen.

Maar sinds juli staan Amerikaanse aandelen nog steeds in de min, door het dreigement van extra tarieven door de Amerikaanse president Donald Trump. De Dow en de S&P 500 staan deze maand tot nu toe op een verlies van circa 2%.

Risk-on, risk-off

Volgens Trahan en Blackman laten de data van de laatste negen volledige economische cycli, die teruggaan tot 1974, zien dat het kopen op de dip het beste werkt als de toonaangevende economische indicatoren, zoals PMI's, versnellen.

Gedurende die periode, die de analisten de 'risk-on'-fase noemen (waarbij beleggers meer risico durven te nemen) leidde instappen na een correctie doorgaans tot mooie rendementen.

Maar als dit gebeurt nadat de piek is bereikt, tijdens de risk-off fase (waarbij beleggers de risico's in hun portefeuille verlagen), zijn de resultaten wisselend.

En wanneer de inkoopmanagersindexen onder de 50 zijn gedaald, pakt het kopen op de dip zelfden positief uit, zoals de onderstaande grafiek aangeeft.

 Checklist

Om te bepalen in welke fase van de cyclus de beurs zit, hebben de strategen van UBS een checklist opgesteld, die bestaat uit drie factoren.

Het ideale scenario voor koopjesjagers is van toepassing wanneer de 'risk-on'-fase van de cyclus gepaard gaat met gunstige rentetarieven en goede winstvooruitzichten van bedrijven.

Op basis van deze checklist staat de koop de dip-strategie volgens UBS op dit moment op 0 tegen 3: geen gunstig gesternte dus.

Niet alleen is de cyclus in een 'risk-off'-fase gekomen; ook zijn de vooruitzichten voor de bedrijfswinsten verslechterd. Wat de rentetarieven betreft, kijken de strategen naar de rendementen met een vertraging van achttien maanden. Volgens de strategen zit er op basis van het rentepad van 18 maanden eerder een verkrapping in de pijplijn dan krimp.

Samenvattend zijn de huidige marktomstandigheden volgens UBS erg ongunstig om op de dip te kopen.