beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Advies & Analyse

Gaat Shell goedkope concurrenten overnemen?

Ondanks de extreme daling van de olieprijs kan er volgens een meerderheid van de guru's door goede en kapitaalkrachtige oliebedrijven nog steeds geld worden verdiend in de oliesector.

De gerenommeerde energie-expert Mike Stice van de Universiteit van Oklahoma noemt met name Koninklijke Olie, oftewel Royal Dutch Shell (RDS). Hij acht het zelfs mogelijk dat Shell extreem in koers gedaalde concurrenten gaat overnemen. 

 

Guruwatch

Deze expert is niet de enige die er zo over denkt. De recente adviezen (april) op Guruwatch geven aan dat niemand het aandeel op Verkoop heeft staan. En evenveel guru's hebben RDS op Kopen (5) staan als op Houden.

Geïntegreerde oliegiganten zoals Shell maken de meeste kans deze slachting te overleven. Zo heeft RDS een groot aardgasbedrijf dat een deel van zijn nog steeds aanzienlijke blootstelling aan olieproductie compenseert. 

Volgens Stice hebben bedrijven met de meest royale cashpositie, zoals RDS, de beste overlevingskansen, zo schrijft Investorplace. Gezegd moet worden - denkt u er maar even rustig over na - daar heeft deze guru wel een goed punt.

'Let op de uitgaven van oliebedrijven'

Hij raadt beleggers daarom aan om de uitgaven van olieproducenten goed onder loep te nemen. Uitstel van investeringsplannen en kostenverlagingen om tegemoet te komen aan de nieuwe situatie zijn een pluspunt.

Daarentegen zouden er volgens hem alarmbellen moeten gaan rinkelen bij het schrappen van dividendbetalingen of aandeleninkoopprogramma’s, omdat dit tot een uitverkoop van aandelen kan leiden. Ook het schrappen van banen is riskant, omdat dit de groei op de lange termijn in de weg kan staan.

Hoewel de prijs voor een vat Brent-olie momenteel op het laagste peil in 21 jaar staat, nadat de olieprijzen in de VS maandagavond zelfs even negatief waren, kan er volgens Investorplace nog steeds geld worden verdiend in de oliesector. De website tipt zeven olieaandelen die goede kaarten hebben.

1. Royal Dutch Shell

Royal Dutch Shell haalde onlangs 12 miljard dollar op uit een doorlopende kredietfaciliteit om zijn kasreserves aan te vullen. Deze liquiditeitsinjectie zal ook het vertrouwen van beleggers vergroten, hoewel (of misschien wel juist omdat) de Brits-Nederlandse oliereus dat niet echt nodig heeft.

Shell heeft in de eerste twee maanden van dit jaar nog niet veel gemerkt van de pandemie. Alhoewel het concern erkende dat er grote onzekerheid is, voorziet het geen noemenswaardige dalingen van de verkoopvolumes en marges voor het huidige kwartaal. Het bedrijf verwacht dit kwartaal wel een eenmalige last te nemen van tussen de 400 en 800 miljoen dollar vanwege de lagere olieprijs.

Beleggers kunnen ondertussen uitkijken naar een dividenuitkering die ondanks de crisis onveranderd blijft. Hoewel het nemen van schuld om het dividend te financieren op de lange termijn niet houdbaar is, zal de toezegging de koers naar verwachting blijven ondersteunen.

Concurrenten die hun dividend verlagen en vervolgens te maken krijgen met een dalende koers, zijn een mooie overnameprooi voor Shell.

2. BP

Deze Britse oliereus voorspelt tegen het einde van 2021 een kostenbesparing van ongeveer 2.5 miljard dollar. Als gevolg daarvan zal de efficiency verbeteren, terwijl het bedrijf minder schade zal ondervinden van de volatiele energieprijzen.

Sinds vorig jaar heeft de verticaal geïntegreerde onderneming voor 9,6 miljard dollar aan transacties aangekondigd. Het bedrijf heeft tot nu toe 3,4 miljard dollar ontvangen uit de verkoop van activa. Analisten op Wall Street hebben een gemiddeld koersdoel voor het aandeel van 35,75 dollar.

3. Exxon Mobil

Exxon-topman Darren Woods heeft onlangs gezegd dat het Amerikaanse oliebedrijf zijn jaarlijkse investeringen met 30% zal verlagen en zijn operationele uitgaven in contanten met 15%. Met deze aanpassingen handhaaft het bedrijf volgens Investorplace zijn vooruitzichten op lange termijn.

Analisten hebben het aandeel een gemiddeld koersdoel gegeven van 51,15 dollar.

4. Suncor Energy

Deze Amerikaanse olieproducent is bezig zich voor te bereiden op een worst-case scenario waarin de lockdown in de VS langdurige negatieve effecten zal hebben. Zo annuleerde het bedrijf in februari een miljoenenproject van de CAD-raffinaderij van Montreal voor de verwerking van zwaardere vaten olie. Dankzij zijn overtollige liquiditeit zal Suncor naar verwachting minimale verliezen leiden.

Het moeizame economische klimaat betekent dat zwakkere bedrijven met te veel schulden failliet zullen gaan. Daardoor zal de totale productie van olie en gas waarschijnlijk afnemen, en zal de sector stabiliseren.

5. Enbridge

Veel concurrenten trappen nu op de rem, maar Enbridge besloot dit kwartaal juist om door te gaan met zijn Great Lakes tunnelproject. Door Lake Huron en Lake Michigan met elkaar te verbinden, zal het bedrijf oudere tweelingbuizen vervangen die sinds 1953 in het noorden van de staat Michigan werden gebruikt.

6. Schlumberger

Schlumberger kondigde deze maand besparingen in lonen en werktijden aan om de sterke daling van de olieinkomsten op te vangen. Het management krijgt 20% minder basissalaris, terwijl het ondersteunend personeel te maken krijgt met een verkort werkschema om geld te besparen op de personeelskosten in Noord-Amerika.

Netto zal het investeringsbudget van de Amerikaanse oliedienstverlener voor 2020 met 30% dalen. Dergelijke kostenbesparingen moeten het in staat stellen om de crisis het hoofd te bieden.

7. Cheniere Energy

Deze Amerikaanse producent van vloeibaar aardgas zei onlangs dat het beschermen van zijn werknemers tegen het virus geen invloed zal hebben op de productie.

In 2019 genereerde Cheniere een kasstroom van 780 miljoen dollar op een omzet van 9,7 miljard dollar. Vloeibaar aardgas is een solide business omdat 85% van de productie gecontracteerd is.

Voor 2020 verwacht Cheniere geconsolideerde aangepaste inkomsten voor aftrek van rente, belastingen, afschrijvingen en amortisatie van tussen de 3,8 en 4,1 miljard dollar, met een kasstroom van tussen de 1 en 1.3 miljard dollar.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
HOGE RENDEMENTEN OP DE IEX-MODELPORTEFEUILLES > WORD NU ABONNEE EN PROFITEER VAN MAAR LIEFST 67% KORTING!

Aandelenadviezen van IEX.nl

  1. Premium
  2. Premium
  3. Premium
  4. Premium
    Advieswijziging ASML 23 apr | Analyse en Advies
  5. Premium

Technische analyses van Tostrams.nl

  1. Premium
    ING nadert koopmoment 16 apr | Lange termijn adviezen
  2. Premium
    Special: Vier Hollandse achterblijvers 19 apr | Lange termijn adviezen
  3. Premium
  4. Premium
    Nieuwe uitbraak bij ASR Nederland 22 apr | Lange termijn adviezen
  5. Premium