beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Advies & Analyse

De meeste guru's kopen ASML

De excellente kwartaalcijfers van ASML hebben er toe geleid dat het overgrote deel van de guru's het, dit jaar toch al sterk gestegen, aandeel op hun kooplijst hebben gehandhaafd.

Van de meest recente aanbevelingen staan er twaalf op Kopen, waaronder de internationale top analisten Goldman Sachs en JPMorgan, en vijf op Houden. Slechts één analist, Independent Research, beveelt aan winst te nemen op de Nederlandse producent van chipsmachines. 

Ook analist Paul Weeteling van de IEX Beleggersdesk is positief over het aandeel en beveelt beleggers aan om het aandeel in portefeuille te Houden.

IEX Premium


Analist Weeteling stelt dat het vlaggenschip van de AEX de lichte twijfels na een wat minder tweede kwartaal van tafel heeft geveegd. ASML zag in de afgelopen drie maanden geen grote verstoringen door de corona crisis. “De eigen omzetverwachtingen werden overtroffen en de orderintake is weer op niveau. De kwartaalwinst per aandeel kwam uit op 2,53 euro”, aldus zijn analyse in IEX Premium

Hij wijst wel op het EUV-aandeel in de orderintake, dat erg laag is. “Slechts 595 miljoen euro van de 2,9 miljard aan nieuwe orders kwam van EUV. Maar dit wisselt wel behoorlijk ieder kwartaal, dus trek daar niet meteen conclusies uit. Het is wel iets om de in de gaten te houden.”

'Winstmarges EUV zullen groeien'

“De markt kijkt al naar 2021 en ASML verwacht daar een lage dubbelcijferige groei, ofwel tussen de 10 en 15%.” Volgens Weeteling zullen de winstmarges op EUV verder oplopen, dankzij een optimalisering van de productieproces. “De winst per aandeel zal grotere stappen gaan zetten dan de omzet.”

“Het wordt interessant om te zien hoe de vraag naar EUV zich gaat ontwikkelen, want dit is de speerpunt van de technologische vooruitgang. Ook is het een indicator voor het tempo van de algehele technologische vooruitgang op chipgebied.”

'Waardering is fair'

De koerswinstverhouding van ASML ligt nu op 34. Dat vindt Weeteling fair. “Het is een gezond bedrijf met lage dubbelcijferige groei en een semi-monopoliepositie in een cruciaal onderdeel van de chipindustrie.”