beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Advies & Analyse

RBC heeft Royal Dutch Shell op de kooplijst

Topguru RBC analyseerde de olie-industrie en selecteerde Royal Dutch Shell als één van de favoriete beleggingen. Dat vanwege een hoge vrije kasstroom en een gezonde balans, alsmede het feit dat Koninklijke Olie, zoals de traditionele beleggers het kennen, als één van de eerste energiereuzen is begonnen met het opbouwen van een track record op het gebied van CO2-neutrale technologie.

De Canadese bank is niet de enige guru die RDS op de kooplijst heeft staan. Van alle adviezen op Guruwatch sinds oktober dit jaar hebben twaalf topanalisten het aandeel op Kopen staan. Verkopers zijn er niet en zes raden aan het aandeel te Houden.

Energietransitie

Hoewel alle grote oliemaatschappijen zich voorbereiden op een van de grootste energie transformaties ooit, moeten beleggers volgens Barron’s nog wennen aan deze overgang.

Grote pensioenfondsen en andere institutionele beleggers verwachten enerzijds dat de oliegiganten zich inzetten voor de energietransitie, maar anderzijds, hoe meer er in duurzame energie wordt geïnvesteerd, hoe lager de koersen.

Neem het Britse BP, dat dit jaar aankondigde dat het van plan is om rond 2050 CO2-neutraal te werken, en de uitgaven voor duurzame energieprojecten te verhogen. Dit zijn allemaal doelstellingen die in overeenstemming zijn met de eisen van de grote beleggers. Het resultaat? Een koersdaling van 48% dit jaar, de grootste van grote olieproducenten.

Toekomstig rendement

Biraj Borkhataria, analist bij RBC Capital Markets, vatte het probleem als volgt samen: duurzame energiebedrijven worden vaak gewaardeerd naar hun verwachte toekomstige inkomsten. Zo lijden veel zonne-energiebedrijven elk jaar verlies, maar is de koers hoog ten opzichte van de winst vanwege het mogelijke toekomstige rendement.

Oliemaatschappijen daarentegen worden afgerekend op hun vermogen om op de korte termijn dividend uit te keren. In plaats van te kijken naar het groeiplaatje, letten beleggers vooral op de kasstroom van dit en volgend jaar.

Van oliemaatschappijen wordt overigens niet veel groei verwacht de komende jaren: zelfs de meest optimistische analisten betwijfelen of de vraag naar olie in het decennium vanaf 2019 in totaal met meer dan 10% zal stijgen.

Minder dividend

Het opwekken van energie uit zon en wind kost veel geld, wat betekent dat schone-energiebedrijven flink moeten investeren. Olie- en gasbedrijven die nu overstappen op hernieuwbare energiebronnen, zullen naar alle waarschijnlijkheid minder dividend uitkeren of aandelen terugkopen. En het zal jaren duren voordat dergelijke investeringen zich zullen terugbetalen.

Olie-en gasbedrijven zitten tussen de wal en het schip: hun investeringen op korte termijn zullen niet gewaardeerd worden door aandeelhouders omdat die de kasstroom drukken. En de groene-energietakken van 'Big Oil' zullen niet op dezelfde manier worden gewaardeerd als de aandelen van producenten die volledig inzetten op duurzame energie.

Afstoten?

Mochten de waarderingen uit de pas blijven lopen, dan zouden de grote oliebedrijven hun hernieuwbare energie-activiteiten kunnen afstoten zodra ze op schaal zijn gebracht, suggereerde Borkhataria.

Hij rekende uit dat de duurzame energie-activiteiten van Equinor, Galp [Energia] en Total respectievelijk 17%, 15% en 10% van de huidige bedrijfswaarde vertegenwoordigen, mochten ze afzonderlijk worden gewaardeerd. "Wij denken dat deze optie bij de huidige aandelenkoersen niet te negeren is."

Shell bij topkeuzes

Borkhataria verhoogde zijn waardering voor BP en Chevron tot 'Sector Perform' van 'Underperform'. Volgens hem hebben beide ondernemingen nu een redelijke waardering en goede rendementsvooruitzichten voor aandeelhouders.

Zijn topkeuzes in de olie-industrie zijn de Brits-Nederlandse oliereus Shell, het Franse Total en het Noorse Equinor. "Onze voorkeur gaat uit naar bedrijven met het beste vrije kasstroompotentieel, gezondere balansen, en de bedrijven die zijn begonnen met het opbouwen van een track record op het gebied van CO2-neutrale technologie", besloot hij.