beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Advies & Analyse

Topguru verwacht monsterrally

De meeste guru's, waaronder Alexander Ely, één van de beste beleggers ter wereld, voorspellen een excellent beursjaar in 2021. 
Vooruitlopend daarop hebben de profs in november zeker 115 miljard dollar in de aandelenmarkt gestoken, het hoogste bedrag in 20 jaar. Al met al verwacht een aanzienlijk deel van de guru's komend jaar een 'monsterrally'.

Zoals altijd zijn er ook guru's die waarschuwen: “Het marktsentiment is op hetzelfde niveau als tijdens de internetbubbel,” waarschuwde hedgefondsmanager Peter Boockvar.

Forbes bekeek in een tweedelige serie beide kanten van het verhaal. De conclusie is dat de kans op flinke stijgingen het grootste is vanwege drie factoren. 

Rente, kapitaal en inflatie


De lage rentetarieven wereldwijd, bv in de VS bijna 0%. Een niveau dat tot ten minste 2023 gehandhaafd zal blijven. Kortom waar moet u anders heen met uw geld?

Een bedrag van 3500 miljard dollar dat geparkeerd staat op de spaarrekeningen van Amerikaanse consumenten en bedrijven. Een groeibom die de economie kan aanjagen tot de situatie van minimaal voor de pandemie. 

En tot slot de grootschalige steun van de centrale banken die zich, net als in 2008, kan vertalen in meer inflatie en mede daardoor hogere assetprijzen. 

Vandaar topguru Alexander Ely meent dat dit de beste tijd is om te beleggen in aandelen sinds het begin van de jaren negentig van de vorige eeuw. 

Topguru

Hij is de beheerder van het Delaware Smid Cap Growth Fund en dat presteert al jaren beter dan de markt. Hoe doet hij dat?

Het fonds van Ely heeft het op jaarbasis over de afgelopen vijf jaar 18 procentpunten beter gedaan dan alle relevante indexen zoals de S&P 500 index, de Dow Jones en de Nasdaq.

Marketwatch zette uiteen hoe hij dat doet: 

1. Disruptieve bedrijven

Ely’s eerste belegging vond plaats in de jaren tachtig, toen hij aandelen in Bausch + Lomb kocht. Dit bedrijf was een marktleider in contactlenzen, wat toen een opkomende trend was. Bausch + Lomb was verstorend voor de brillenmarkt omdat het een manier vond om het beter, sneller en goedkoper te doen. Dat is Ely's definitie van een ontwrichtend bedrijf.

Wat zijn de ontwrichters van nu? Ely zet onder meer in op fintech en bier. Zo gokt hij op een koersstijging van Square, een bankapp die populair is onder kleine beleggers. Andere disruptieve spelers zijn Boston Beer en Novocure en iRhythm Technologies, die beide leiders zijn in de verstorende virtuele gezondheidszorgtrend. Verder staan Yeti en Planet Fitness op zijn lijstje. Die spelen beide in op de trends van buitenrecreatie, beweging en gezond leven.

Let wel: beleggen in bedrijven met een disruptieve technologie brengt extra risico’s met zich mee. 

2. Management

Vervolgens kijkt Ely naar de leiders. Bedrijven met het grootste marktaandeel en de beste producten hebben veelal het sterkste management. 

"Je wil aandelen Facebook kopen en niet MySpace. En liever Alphabet in plaats van Ask Jeeves", zegt Ely. 

Ely’s beleggingsfonds bezit aandelen van biotechbedrijven zoals CrisperExact Sciences en Invitae. Dit zijn allemaal bedrijven met sterke leidende positie in een specifiek deelsegment.

3. Risicomijding

Ely hanteert strikte verkooprichtlijnen, op basis van de weging van een aandeel in de portefeuille en de beurskoers.

Over het algemeen laat Ely de positie van een bepaald aandeel liever niet boven de grens van 5% van de waarde van de hele portefeuille uitkomen. Zo verkocht hij eerder dit jaar aandelen Teladoc, nadat de beurskoers fors was opgelopen.

Een vergelijkbare systematiek hanteert hij ook bij verliezers. Als de koers van een bedrijf 30% lager staat dan de toonaangevende index in de sector, verkoopt hij de hele positie.

4. Groeibedrijven

Ely's zoekt bedrijven die beduidend sneller groeien dan de hele economie. Daarbij is omzetgroei belangrijker dan winst. Ely zoekt naar een minimum van 10% jaarlijkse omzetgroei en 20% winstgroei. De bedrijven in zijn fonds hebben een gemiddelde omzetgroei van 27% en een gemiddelde inkomensgroei van 39%.

5. Niet handelen

"De grootste fout die mensen maken is te vaak handelen. Zelfs voor ervaren beleggers is het zeer moeilijk om de markt precies te timen." In plaats van te handelen, geeft Ely de voorkeur aan wat hij noemt 'één beslissing-namen', oftewel bedrijven die het in zich hebben om hun sector te verstoren. 

“Ik probeer de beste namen aan te houden, en laat ze lang doorwerken. Elk groot groeibedrijf is een leider en een grote verstoorder van een industrie geweest.”

Nu in de markt

Ely voorspelt dat de markt de komende tien jaar zal verdrievoudigen.

Hij geeft daarvoor drie redenen. Ten eerste zijn een nieuwe bullmarkt en economische cyclus net begonnen. De vorige stierenmarkten hebben gemiddeld zo'n acht jaar geduurd. 

Ten tweede gaat hij ervan uit dat ook na de extra verkiezingen in Georgia volgende maand de macht in het Amerikaanse Congress verdeeld zal blijven, waardoor er geen grootschalige belastingverhogingen zullen plaatsvinden. 

En tot slot komen de vaccins tegen het coronavirus eraan. “De pandemie zal tegen de zomer in de VS zo goed als voorbij zijn", voorspelt Ely. Dat zal leiden tot meer uitgaven door bedrijven en consumenten, waardoor de economische groei gestimuleerd zal worden. Midkapbedrijven zullen meer van het herstel van de economie profitiueren dan grote reuzen zoals Walmart."

HOGE RENDEMENTEN OP DE IEX-MODELPORTEFEUILLES > WORD NU ABONNEE EN PROFITEER VAN MAAR LIEFST 67% KORTING!

Aandelenadviezen van IEX.nl

 1. Premium
 2. Premium
 3. Premium
 4. Premium
  Fagron zet wederom goede prestatie neer 15 feb | Analyse en Advies
 5. Premium

Technische analyses van Tostrams.nl

 1. Premium
 2. Premium
 3. Premium
 4. Premium
  Portefeuille update Europa: Twee wijzigingen 26 feb | Lange termijn adviezen
 5. Premium