beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Advies & Analyse

Sterkste economische groei in 50 jaar... en een maar

Economen verwachten dat de wereldeconomie dit jaar zal herstellen van de coronacrisis in een tempo dat we in vijftig jaar niet hebben gezien. Voor beleggers is dat goed nieuws maar topguru Goldman Sachs waarschuwt nu alvast dat als de economische groei piekt ook de koers van aandelen vaak piekt. 

Corona duwde de wereldeconomie in een van de diepste recessies ooit. Volgens 500 ondervraagde economen in een enquête van Reuters zullen we dit jaar een scherpe rebound gaan zien, waarbij de groei op gemiddeld 5,9% zal uitkomen. Het hoogste tempo sinds de jaren zeventig.

Dat als gevolg van de vaccinaties, de monetaire en fiscale stimuleringsmaatregelen en het aanpassingsvermogen van de economie. De respondenten verwachten dat de VS het sterkst zal groeien, met een tempo dat sinds 1984 niet zo hoog lag, en China zal dit jaar alweer het pre-coronaniveau bereiken. 

Overal herstel

Janet Henry, hoofdeconoom bij HSBC: "We zien een synchroon herstel van de wereldeconomie aankomen, hoewel sommige landen nog midden in een moeilijke strijd met Covid-19 verwikkeld zijn. Maar iedere economie zal een aanzienlijke sprong in het bbp laten zien dit jaar."

"Veel zal afhangen van de strategie van de betreffende regering: het uitroeien, of het zoveel mogelijk onderdrukken van de pandemie. Ook de toegang tot vaccinaties, de structuur van de economie en de vraag in hoeverre consumenten bereid zijn hun opgepotte geld uit te geven, zijn van belang."

Pieken

Ondanks het sterke herstel van de economie moeten beleggers volgens Goldman Sachs de komende tijd rekening houden met  lagere rendementen op hun aandelen, en meer volatiliteit.

De Amerikaanse zakenbank op Marketwatch: "Afnemende groei gaat meestal gepaard met een zwakker, maar nog steeds positief, rendement op aandelen en een hogere volatiliteit. "

Sinds 1980 heeft de S&P 500 een gemiddeld maandelijks rendement van 1,2% behaald tijdens periodes van positieve en versnellende groei. Het rendement daalde tot 0,6% in tijden van vertraagde groei.

In feite presteren aandelen ondermaats juist wanneer de groei piekt. Beleggers die investeerden in de S&P 500 toen de productie-index van het Amerikaanse Institute for Supply Management boven de 60 lag - een teken van piekgroei - zagen mediane rendementen van -1% in de maand daarna, en slechts 3% in het daaropvolgende jaar. In maart klokte de ISM-index voor de verwerkende industrie af op 65.

Ook positief nieuws

Maar er is ook positief nieuws. Buiten de VS zit de wereldeconomie nog steeds in de lift. Goldman Sachs verwacht dat de economische groei in Europa, Japan en de opkomende markten buiten China zal pieken in het derde kwartaal van dit jaar. Dat is wat later dan in de VS.

"Als gevolg daarvan zouden sommige cyclische delen van de Amerikaanse aandelenmarkt het de komende maanden beter moeten doen dan gebruikelijk wanneer de Amerikaanse groei begint te vertragen", aldus de bank.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
HOGE RENDEMENTEN OP DE IEX-MODELPORTEFEUILLES > WORD NU ABONNEE EN PROFITEER VAN MAAR LIEFST 67% KORTING!

Aandelenadviezen van IEX.nl

  1. Premium
  2. Premium
  3. Premium
  4. Premium
    Advieswijziging ASML 23 apr | Analyse en Advies
  5. Premium

Technische analyses van Tostrams.nl

  1. Premium
    ING nadert koopmoment 16 apr | Lange termijn adviezen
  2. Premium
    Special: Vier Hollandse achterblijvers 19 apr | Lange termijn adviezen
  3. Premium
  4. Premium
    Nieuwe uitbraak bij ASR Nederland 22 apr | Lange termijn adviezen
  5. Premium