beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Advies & Analyse

Guruwatch: welk AEX fonds is het meest aanbevolen?

In tegenstelling tot wat er veel op de IEX forums wordt beweerd, is het bestuderen van de adviezen van analisten waardevol. Niet dat ze altijd gelijk hebben in hun voorspellingen maar ze voegen veelal wel kennis toe. Zo loonde het in 2020 overduidelijk om de adviezen van de Nederlandse guru's op te volgen. Aandelen waar de experts het meest positief over waren, deden het 18 procent beter dan het beursgemiddelde. Substantieel! En de door de guru's aangeven dalers deden het significant slechter dan de markt in 2020.


Guruwatch

Dé plaats om de adviezen van de experts te vinden is Guruwatch. Alle publiek beschikbare adviezen van Nederlandse en Belgische fondsen worden verzameld en asap geplaatst op Guruwatch. En ook volgen we de grote internationale fondsen. Vervolgens worden de aanbevelingen ook geplaatst bij alle individuele fondsen, op alle IEX sites.

Het volgen van de adviezen van analisten heeft dus zin, alleen al om een algemeen gevoel te krijgen van de markt. Maar hoeveel zin heeft het? Wel, hoe moeilijk voorspellen is, blijkt veelvuldig uit de adviezen van de guru's zelf. Het komt regelmatig voor dat een fonds door de die verschillende experts drie verschillende adviezen krijgt: Kopen, Houden en Verkopen. Oftewel, het kan alle kanten op. Ook weer relevant om te weten. 


Koopadviezen

Het is dan ook van toegevoegde waarde wat Coen Grutters van IEX heeft beschreven. Hij bekeek welke fondsen het meeste koopadviezen hebben gekregen van de experts. Iets wat op de IEX site BeursGorilla wordt aangegeven. Eind vorige maand zag de toptien van AEX-aandelen wat betreft koopadviezen er als volgt uit.

Deze top tien wordt gerangschikt op basis van het percentage koopadviezen ten opzichte van het totaal. De onderlinge verdeling tussen houd- en verkoopadviezen laten we voor wat het is, tenzij het percentage koopadviezen gelijk is.
Let wel, de positie van een deel van deze fondsen kan gewijzigd zijn sinds augustus. 

ASML net in toptien

ASML mag dan wel het absolute zwaargewicht binnen de AEX zijn, maar de chipper weet deze lijst met ruim 71% aan koopadviezen maar nipt te halen. Het aandeel is volgens veel analisten inmiddels reëel gewaardeerd, waardoor koopadviezen plaatsmaken voor houdadviezen.

Een plek boven ASML vinden we ING: 74% van de analisten acht het aandeel koopwaardig. Opvallend is wel dat binnen deze top 10-lijst ING het aandeel is met relatief de meeste verkoopadviezen. 13% van de analisten plakt een verkoopsticker op de bank.

Just Eat Takeaway en Shell

Met elk zo’n 77% aan koopadviezen volgen nu Just Eat Takeaway en Royal Dutch Shell. Beide bedrijven hebben de wind momenteel niet bepaald in de zeilen. Zo wordt Just Eat Takeaway bestookt door kritische aandeelhouders en verloopt de vergroening voor Shell nog wat houterig.

"Hoewel Shell er absoluut in zal slagen aan te haken bij de niet te stuiten energietransitie – de grote energieconcerns zijn daarvoor ook hard nodig – gaat dit proces met schokken gepaard", schrijft IEX-analist Martin Crum erover.

Op de zesde plaats in deze lijst vinden we AkzoNobel. Met ruim 77% koopadviezen komt het bedrijf goed uit de verf. Let wel: op ASML na hebben AkzoNobel en Shell binnen deze top tien relatief de meeste houdadviezen.

Verouderde adviezen

Het oerdefensieve Ahold Delhaize doorbreekt de 80%-grens. Sommige adviezen zijn al wat verouderd, waardoor de koers tijd heeft gehad om richting de gegeven koersdoelen te kruipen. In het geval van Ahold lijkt dat het geval te zijn, daar het gemiddelde koersdoel zo’n 4% ónder de huidige koers ligt. Ahold is het enige bedrijf in deze lijst waarvoor dat geldt.

Na Ahold Delhaize springt ASR Nederland direct naar 91% koopadviezen. De overige 9% zijn verkoopadviezen, waardoor de verzekeraar geen plekje in de top drie heeft bereikt.

Podiumplekken

Daarvoor moeten we namelijk bij staalgigant ArcelorMittal zijn. Dit bedrijf heeft eveneens een puike 91% koopadviezen, maar in dit geval is de rest houdadviezen, waardoor Arcelor boven ASR uitkomt.

Al heel het jaar stijgen de staalprijzen explosief, en dat werkt uiteraard in het voordeel van de staalproducent. "2021 belooft daarom een topjaar voor ArcelorMittal te worden. Waar beleggers wel voor uit moeten kijken is dat ze bij de bepaling van hun koersdoel niet gaan rekenen met de winstcijfers van dit jaar", waarschuwt Niels Koerts, aandelenanalist bij IEX.

Telecommer KPN mag naar de één na hoogste trede van het podium huppelen, aangezien het maar liefst zestien koopadviezen heeft ten opzichte van slechts één houdadvies. Saillant detail is wel dat dat ene houdadvies is afgegeven door IEX. In deze analyse van KPN legt econoom Peter Schutte uit waarom IEX het bedrijf niet op de kooplijst plaatst.

Champagne voor Prosus

En dan nu de gouden plak, die gaat naar – trommelgeroffel – Prosus. De internetinvesteerder uit Zuid-Afrika heeft maar liefst 95% koopadviezen, tegenover slechts 5% houdadviezen. Verkoopadviezen zijn Prosus momenteel totaal onbekend.

Hoewel de investeerder de laatste tijd wind tegen heeft door Chinese overheidsmaatregelen tegen onder meer Tencent, waar het een aanzienlijk aandeel in heeft, blijven analisten positief. Zo ook Paul Weeteling, techspecialist bij IEX. Hoewel hij de moeilijk in te schatten risico’s van het steeds strenger ogende Chinese optreden meeneemt in zijn beoordeling, blijft hij de toekomst van Prosus rooskleurig inzien.

Koersdoelen

Wat als we de winnaar op een andere manier berekenen? Bijvoorbeeld door te kijken naar de gemiddelde koersdoelen van de zakenbanken ten opzichte van de huidige koers. Ook dan gaat Prosus aan kop: het gemiddelde koersdoel voor de internetinvesteerder ligt maar liefst 69% boven de huidige koers.

Toch hoeft dat niet per se positief te zijn, meent Koerts. Hij wijst erop dat het aandeel Prosus al enige tijd in koers daalt. Zakenbanken hebben soms wat verouderde adviezen, waardoor zij hun koersdoelen naar beneden moeten bijstellen als de koers te ver afzakt.

Dat zal bij Prosus vermoedelijk ook zo zijn. Bijgestelde adviezen zullen ertoe leiden dat een aantal beleggers de aandelen van de hand zal doen, wat op korte termijn een verdere koersdaling in de hand werkt. Op de lange termijn zegt dit echter niet zo veel, en kan Prosus inderdaad een fantastisch aandeel blijken.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
HOGE RENDEMENTEN OP DE IEX-MODELPORTEFEUILLES > WORD NU ABONNEE EN PROFITEER VAN MAAR LIEFST 67% KORTING!

Aandelenadviezen van IEX.nl

  1. Premium
  2. Premium
  3. Premium
  4. Premium
    Advieswijziging ASML 23 apr | Analyse en Advies
  5. Premium

Technische analyses van Tostrams.nl

  1. Premium
    ING nadert koopmoment 16 apr | Lange termijn adviezen
  2. Premium
    Special: Vier Hollandse achterblijvers 19 apr | Lange termijn adviezen
  3. Premium
  4. Premium
    Nieuwe uitbraak bij ASR Nederland 22 apr | Lange termijn adviezen
  5. Premium