beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Advies & Analyse

De mens maakt de markt, dus die heeft niet altijd gelijk

De markt heeft altijd gelijk, hoor je vaak. Maar is dat zo? Dan moeten we eerst vaststellen wat de markt is. Wel de staat van de financiële markten en de economie is uiteindelijk niet anders dan de resultante van gedrag van mensen.

En u hoeft maar even op de IEX forums te kijken om te zien dat het fundament van dat gedrag bij de meesten nauwelijks een rationele basis heeft. Een meerderheid van de posters lijkt emo-belegger die gedreven door gevoelens een keuze maakt. Dat valt wel eens tegen en dat uit zich dan in eindeloos gekerm, gescheld en geruzie.

Afscheid nemen

Zo zijn er maar weinig beleggers die iedere maand hun porto herwaarderen en op basis daarvan beslissingen nemen. Te weten, ga ik met deze aandelen in de komende maanden beter scoren dan met andere die ik op het oog heb. Zo niet, dan neem ik afscheid en stap ik in fondsen met meer perspectief.  

Kortom, de markt heeft niet altijd gelijk. En daar zijn zat voorbeelden van. Zo heeft Charlie Bilello, CEO van Compound Capital Advisers, een aantal  gevallen verzameld van zaken die de markt heel erg verkeerd heeft gezien.

Zilver in 1980

Zilver ging tien keer over de kop in 1979. Toen ging er 90% vanaf en meer dan veertig jaar later zijn we niet verder gekomen dan halverwege die piek.

klik om te vergroten

Rente in 1981

Toen je begin jaren 80 rustig 12% rente beurde, was hyperinflatie de grootste vrees van de markten. In de veertig jaar erna daalde zowel rente als inflatie tot bijna nul.

klik om te vergroten

De Nikkei-index in 1989

De (cyclisch gecorrigeerde) koers/winstverhouding van de Japanse beurs was 77 in 1989, en het Keizerlijk Paleis werd hoger gewaardeerd dan al het vastgoed in Californië bij elkaar.

Tot de bodem in 2008 was een val van 82%, en de Nikkei staat nog steeds 20% onder de top van 32 jaar terug.

klik om te vergroten

Nasdaq, maart 2000

De dotcom-bubbel. In de 17 maanden voor de piek verdrievoudigde de Nasdaq-index, die toen voor 65% uit technologie-aandelen bestond. U weet nog wat er toen gebeurde: de Nasdaq daalde 80%, jaren aan winst gingen in rook op en het duurde 15 jaar voor de index weer in de buurt van die niveaus kwam.

klik om te vergroten

Apple in 2001

Je zou het nu niet zeggen, maar eind jaren 90 was Apple bijna failliet en tussen 1995 en 2001 halveerde de omzet. Beleggers zagen er geen brood meer in.

klik om te vergroten

Na die piek in 2000 crashte het aandeel weer, en in 2001 had Apple een marktkapitalisatie van 5 miljard dollar. Nu is dat 2,5 biljoen, of 500 keer zoveel.

klik om te vergroten

Amerikaanse aannemers in 2006

Toen de huizenprijzen in de VS maar bleven stijgen, was het idee dat aannemers en bouwers de manier waren om daar het beste van te profiteren. Maar die verloren 80% van hun waarde in de paar jaar daarna.

klik om te vergroten

De Griekse aandelenmarkt in 2007

In de vier jaar voor de piek in november waren Griekse aandelen vier keer zo duur geworden. Vandaag de dag staan ze 97% lager.

klik om te vergroten

Junk bonds in december 2008

Eind 2008 was het rendement op hoogrentende obligaties 22% - een teken dat er een crisis van jaren 30-formaat aan zat te komen. Slechts acht maanden later was daar geen sprake meer van.

klik om te vergroten

Bitcoin in 2011

Tien jaar geleden had bitcoin een marktkapitalisatie van 433.000 dollar. Nu is dat 1200 miljard, wat laat zien dat markten exponentiële verandering net zo slecht begrijpen als mensen.

klik om te vergroten

Ruwe olie in april 2020

Met de wereld in lockdown zat niemand meer te wachten op levering van olie. Anderhalf jaar later is de prijs van 80 dollar per vat hoger dan die in zeven jaar geweest is.

klik om te vergroten

Als de beurzen het mis hebben

De markten zijn uiterst efficiënt, maar niet voor 100%. Dat kan alleen als mensen altijd volledig rationeel zouden zijn - maar die worden, zeker op extreme momenten zoals in de voorbeelden hierboven, geregeerd door hebzucht en angst. Onder dat soort omstandigheden gaan de prijzen de mist in.

Het enige kruit dat daartegen gewassen is, is herbalanceren. Dat is moeilijk, want het vereist verkopen wat het uitstekend doet (bijvoorbeeld techaandelen ten tijde van de internetbubbel) om het in te ruilen voor achterblijvende beleggingen (zoals waarde-aandelen in 2000). Als de markt geen gelijk heeft, ga je per definitie tegen de stroom in.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
HOGE RENDEMENTEN OP DE IEX-MODELPORTEFEUILLES > WORD NU ABONNEE EN PROFITEER VAN MAAR LIEFST 67% KORTING!

Aandelenadviezen van IEX.nl

  1. Premium
  2. Premium
  3. Premium
  4. Premium
    Advieswijziging ASML 23 apr | Analyse en Advies
  5. Premium

Technische analyses van Tostrams.nl

  1. Premium
    ING nadert koopmoment 16 apr | Lange termijn adviezen
  2. Premium
    Special: Vier Hollandse achterblijvers 19 apr | Lange termijn adviezen
  3. Premium
  4. Premium
    Nieuwe uitbraak bij ASR Nederland 22 apr | Lange termijn adviezen
  5. Premium