beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Advies & Analyse

Niet te laat om te profiteren van kerstrally

Volgens topguru Bell van BMO Global Asset Management zullen de aandelenmarkten het goed blijven doen en stevenen we af op een kerstrally. En ook de Zwitserse bank UBS verwacht dat de recordhoogtes die we nu zien waarschijnlijk gevolgd worden door een aanhoudend positief momentum.

Kortom na het mooie 2020 gaat volgens deze guru's ook 2021 een mooi slot krijgen. Tenminste... voor de beleggers die long zitten, dat dan wel weer.

Als deze guru's gelijk hebben, geeft juist de huidige daling als gevolg van de schrikreactie op de nieuwe covid variant beleggers een mooie kans om flink goedkoper in te stappen.

Kerstrally

Econoom Steven Bell van BMO Global Asset Management:
"De aandelenmarkten zullen het goed blijven doen en stevenen af op een kerstrally", zegt hij in zijn commentaar 'Fuel for a Santa Claus Rally'. Hij wijst erop dat de economische groei toeneemt en de prognoses voor bedrijfsresultaten verbeteren, en dat stemt positief.

"Het economische herstel zet wereldwijd door, ondanks alle bevoorradingsproblemen en stijgende kosten voor energie. De VS gaat aan kop, De GDP Nowcast van de Atlanta Federal Reserve, een indicator waar alle economische activiteit in wordt meegenomen, steeg fors. Een sterkere economische groei betekent ook betere bedrijfsresultaten."

Problemen in supply chain beginnen af te nemen

Er zijn bovendien tekenen dat de problemen in de aanvoerketen beginnen af te nemen. "De export vanuit Korea en China stijgt weer. Ook de file van vrachtschepen die wachten voor de Amerikaanse westkust lijkt de komende weken langzaamaan kleiner te worden, wat betekent dat zij hun vracht in de havens kunnen gaan lossen."

Volgens Bell zal dit bedrijven de gelegenheid geven eindelijk weer de voorraden aan te vullen en op te bouwen. Dat is belangrijk, want die voorraden liggen nu op 'gevaarlijk lage' niveaus.

Spaargeld en investeringen

Wat ook optimistisch stemt is dat consumenten door Covid-19 nog altijd spaargeld over hebben, en dat de investeringen toenemen. Bell erkent dat de rente gaat stijgen in de VS en het Verenigd Koninkrijk, maar 'dit gaat langzaam', aldus de econoom.

"Bovendien trekken aandelen zich meestal niets aan van stijgende rentes zolang de economie groeit", besluit hij. Alle ruimte voor een kerstrally dus.

Nu nog instappen

UBS is eveneens positief. De Zwitsrese bank stelt in haar recente outlook dat het, ondanks de langdurige rally, nog niet te laat is om in te stappen.

"De recordhoogtes die we nu zien zullen waarschijnlijk gevolgd worden door een aanhoudend positief momentum. We optimistisch gestemd over aandelen vanwege de sterke economische groei, solide winsten en lage rendementen op obligaties."

De aandelenmarkten hebben sinds corona in maart 2020 wereldwijd om zich heen sloeg een enorme rally achter de rug. Sommige beleggers worden nerveus over de waarderingen en vrezen een correctie.

Zet kapitaal stapsgewijs in

"Voor diegenen die cash over hebben en dat aan werk willen zetten, maar bang zijn dat hun timing verkeerd is: er zijn defensieve manieren om de markt te betreden", schrijft UBS. "Maak een soort rooster en zet het kapitaal stapsgewijs in (lees hier meer over dollar cost averaging), koop op de dip of kies voor een dynamische assetallocatie, waarbij de blootstelling aan aandelen steeds wordt aangepast."

En in welke delen van de aandelenmarkt moeten we dan precies zijn? "Nu we zien dat de economische groei doorzet in de eerste helft van 2022, denken we dat vooral aandelen uit de eurozone, Japan, Amerikaanse midcaps, financials, grondstoffen- en energieaandelen zullen profiteren", aldus UBS.

Amerikaanse midcaps in de aanbieding

Amerikaanse midkapaandelen bieden volgens de bank een mooie balans tussen cyclisch en kwaliteit. "Dat is aantrekkelijk in dit punt van de cyclus, nu we van snelle naar wat langzamere groei bewegen. Aandelen uit de Russell Midcap Index doen het wat betreft winstgroei beter dan largecaps, terwijl ze tegen een korting van gemiddeld 20% noteren. De grootste korting in vijftien jaar."

De iShares Russell Midcap ETF heeft er dit jaar zo’n 23% bijgekregen. De S&P 500-index kreeg er zo’n 25% bij.

'Bedrijfsinvesteringen gaan toenemen'

Volgens UBS kunnen veel bedrijven profiteren van het heropenen van de economie als mensen weer hun geld durven uit te geven in het nieuwe jaar. "Gaande het jaar denken we dat de bedrijfsinvesteringen zullen toenemen voor bijvoorbeeld het uitbreiden van capaciteit en het aanvullen van voorraden."

Advertentie Begin nu met handelen > 77% van de retailbeleggers verliest geld met CFD'sPlus500

Aandelenadviezen van IEX.nl

 1. Premium
  Koersdoel Shell fors verhoogd 05 mei | Analyse en Advies
 2. Premium
 3. Premium
  Eindelijk echt winst voor AMG 05 mei | Analyse en Advies
 4. Premium
 5. Premium
  Spanning stijgt rond Pharming 12 mei | Analyse en Advies