beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Advies & Analyse

Inflatiegolf niet slecht voor aandelen

Een inflatiegolf is op de wat langere termijn helemaal niet slecht voor bedrijven, en dus voor aandelen. Sterker nog, een relatief korte maar heftige inflatiegolf, zoals de huidige hoogst waarschijnlijk zal zijn, is goed voor de hele wereldeconomie.

In maart steeg het prijspeil in de VS met 8,5%, en in Nederland zelfs met een tot voor kort onvoorstelbare 9,7%.

Bedrijven die hun prijzen verhogen zijn de belangrijkste veroorzaker van deze inflatie. Hogere prijzen betekent hogere inkomsten. Bedrijven die hogere prijzen voor grondstoffen niet kunnen doorberekenen, en hun concurrenten wel, zijn bedrijven in wiens aandelen een belegger zowiezo niet moet zitten. 

Wereldeconomie

Inflatie is verder goed voor de algehele wereldeconomie. Tenminste als die tijdelijk is, en niet het gevolg van interne maar vooral externe factoren (olie, gas, oorlog) en niet extreem zoals bijvoorbeeld in Turkije.

Een van de grote problemen waar de wereld mee kampt, met name sinds de Grote Recessie en nog eens versterkt door corona, is de toegenomen schuldenlast bij landen. Inflatie helpt die schulden fundamenteel te verlagen en daardoor de kredietwaardigheid van landen te vergroten. Waardoor ze ook weer meer kunnen investeren in hun economie.

Consumenten

Wel is zo'n snel opgelopen inflatie een tijdelijk probeem voor de consumenten. Omdat aanpassing van de lonen altijd even op zich laat wachten. Maar op termijn zullen ook lonen, pensioenen en uitkeringen worden aangepast. 

Er is nog een groep waarvoor inflatie echt slecht is: spaarders. Spaargeld wordt minder waard. Vandaar dat hoge inflatie, net als de nog altijd lage rente, de stroom van geld naar aandelen juist bevordert.

En ook voor de houders van staatsleningen is inflatie onprettig, aangezien het de waarde van de vaste jaarlijkse uitkering, en de waarde van de obligatie bij aflossing vermindert. Dus ook dat is een prikkel om van obligaties over te stappen op aandelen. 

Groei

Kortom, een inflatiegolf als deze is op de middellange goed voor investeringen in aandelen. Tenminste als de economie blijft groeien. Dat laatste is dus de taak van de bestuurders van centrale banken, ministers van financien en organisaties als het IMF. Een kleine renteverhoging is geen probleem maar een forse is niet nodig omdat de koopkracht zowiezo al wat afneemt. De kunst is dus om de bedrijvigheid wel wat maar niet zodanig te laten dalen dat we in een recessie terecht komen.   

Ook Nick Maggiulli, COO van het gerenommerde Ritholtz Wealth Management, adviseert om gewoon belegd te blijven. 

'Timen het domste wat je kunt doen'

Maggiulli zegt dat het voor beleggers slim is om te blijven investeren, in plaats van de strategie te wijzigen vanwege macro-economische plaatjes. Hij wijst op de aloude wijsheid 'probeer de markt niet te timen'. "De markt timen vanwege een hoge inflatie of een inverse yield curve is het domste wat je kunt doen."

Volgens hem heeft de hogere inflatie geen materiële impact op aandelenrendementen. De gemiddelde voor inflatie gecorrigeerde rendementen van Amerikaanse aandelen in de twee jaar na een periode van hoge inflatie zijn bijna gelijk aan de rendementen na een periode van lage inflatie: 18,5% tegenover 18,7%, zo legt hij uit. 

Beleggen de beste verdediging 

Maggiulli stelt dat beleggen in aandelen een effectieve manier om tegen inflatie het hoofd te bieden. Hij haalt een voorbeeld uit zijn boek 'Just Keep Buying' aan. 

"Van januari 1926 tot aan het einde van 2020 had 1 dollar moeten groeien naar 15 dollar om de inflatie bij te houden. Maar als je in 1926 1 dollar had geïnvesteerd in langlopende Amerikaanse staatsobligaties, zou dat eind 2020 gegroeid zijn naar 200 dollar. Dat is 13 keer meer dan de inflatie. Sterker nog, als je in dat jaar 1 dollar had belegd in een mandje van Amerikaanse aandelen, zou die ene dollar gegroeid zijn naar 10.937 dollar, maar liefst 729 keer meer dan de inflatie."

Maggiulli staat zeker niet alleen in zijn overtuiging. De vooraanstaande professor Jeremy Siegel noemde aandelen vorige maand nog 'absoluut de beste hedge tegen inflatie op de lange termijn'. 

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
HOGE RENDEMENTEN OP DE IEX-MODELPORTEFEUILLES > WORD NU ABONNEE EN PROFITEER VAN MAAR LIEFST 67% KORTING!

Aandelenadviezen van IEX.nl

  1. Premium
  2. Premium
  3. Premium
    Vooruitblik eerstekwartaalcijfers ASML 12 apr | Analyse en Advies
  4. Premium
  5. Premium
    Advieswijziging ASML 23 apr | Analyse en Advies

Technische analyses van Tostrams.nl

  1. Premium
    ING nadert koopmoment 16 apr | Lange termijn adviezen
  2. Premium
    Special: Vier Hollandse achterblijvers 19 apr | Lange termijn adviezen
  3. Premium
  4. Premium
  5. Premium
    Nieuwe uitbraak bij ASR Nederland 22 apr | Lange termijn adviezen