beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Advies & Analyse

Guru: juist instapmoment was er al, of is er, of komt eraan

Het wordt wel contrair beleggen genoemd maar het is natuurlijk gewoon slim beleggen. Aandelen kopen als de markt sterk is gedaald. Soms moet je na sterke stijgingen jaren wachten op een sell-off maar eens komt ie. En dan is het zaak cash te hebben en toe te slaan.

In het rapport Contrarian Investing During a Sell-Off: An Update. schrijven de guru's van T. Rowe Price dat contrair beleggen tijdens sell-offs veelal prima uitbetaald. Die uitverkoop van zowel aandelen als obligaties vindt dit jaar plaats.

Verkopen is veelal vooral zinvol aan het begin van de sell-off. Nu is het tijd om te kijken naar koopkansen. Bodemvissen is niet te doen maar is het erg als je wat te vroeg of te laat instapt?

Te vroeg of te laat in de markt

T. Rowe Price onderzocht 18 grote uitverkoopmomenten op de beurs vanaf 1928. Zij kwamen erachter dat beleggers die juist Amerikaanse aandelen (bij)kochten in de drie maanden vóór of drie maanden na het absolute dieptepunt  - de coronacrash inbegrepen - betere rendementen behaalden dan de rest, in de 12 maanden die erop volgden. Het is dus niet zo heel erg als je iets te laat of iets te vroeg instapt.

T. Rowe Price bekeek hoe het was uitgepakt als je in die periodes van daling niet voorzichtiger, maar juist offensiever was gaan beleggen, ofwel contrair. Dit zijn de resultaten als je in plaats van een 60/40-portefeuille (60% aandelen en 40% obligaties) had gekozen voor een portefeuille met 70% aandelen en 30% obligaties.

In figuur 2 zien we het gemiddelde cumulatieve rendement als je was ingestapt voor of na het absolute dieptepunt van de 18 crashes sinds 1928, en je had gekozen voor een offensievere portefeuille. Ook de coronacrash is hierin meegenomen.

Het blijkt dat beleggers die waren overgestapt naar een 70/30-portefeuille (met meer aandelen) in alle 18 gevallen betere rendementen behaalden in de 12 maanden na de crash dan degenen die in een 60/40-portefeuille waren blijven zitten. 

Exact timen niet nodig

En dat is het leuke: het is niet erg als het niet lukte exact de bodem te timen. Ook als je een maand te vroeg of een maand te laat was, behaalde je in de 12 maanden erna een beter rendement als je offensiever was gaan beleggen. Wel is te zien dat je beter iets te laat dan iets te vroeg kunt zijn.

Contrair beleggen kan zich dus zeker uitbetalen. Aan de andere kant waarschuwt T. Rowe Price er dan wel weer voor om niet té overmoedig te worden. Want de omgeving waar we nu in zitten, met hoge inflatie en hogere rentes 'moet voorzichtig benaderd worden', aldus het team.

Welke aandelen moet u dan hebben?


En welke niet?
Zie daarvoor dit lijstje van de Amerikaanse topbank J.P. Morgan. Dit zijn Europese aandelen met alleen maar koop- dan wel verkoopadviezen. Nederlandse bedrijven staan er niet op maar wel twee Belgische. De ene is auto distributeur en alom bekend van het sterretje van Carglass (D'Ieteren), de ander is netbeheerder Elia. 

J.P.Morgan:

HOGE RENDEMENTEN OP DE IEX-MODELPORTEFEUILLES > WORD NU ABONNEE EN PROFITEER VAN MAAR LIEFST 67% KORTING!

Aandelenadviezen van IEX.nl

 1. Premium
  De belangrijkste risico's voor ASML 24 nov | Analyse en Advies
 2. Premium
  Bpost is een klassieke value trap 28 nov | Analyse en Advies
 3. Premium
  Melexis verwacht flinke groei komende jaren 17 nov | Analyse en Advies
 4. Premium
 5. Premium

Technische analyses van Tostrams.nl

 1. Premium
  Special: Vier potentiële technologietoppers 17 nov | Lange termijn adviezen
 2. Premium
  Micron Technology vormt hogere koerstop 17 nov | Lange termijn adviezen
 3. Premium
  Accsys Technologies heeft de bodem bereikt 23 nov | Lange termijn adviezen
 4. Premium
  Aperam breekt uit 27 nov | Trades
 5. Premium
  Shell neemt wat gas terug 16 nov | Lange termijn adviezen