beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Advies & Analyse

Wat te kopen in deze bearmarkt?

Iedere bearmarkt is anders. Ze hebben slechts een ding gemeen: dat aandelenkoersen tenminste 20% moeten dalen vanaf de laatste top.

Verder is iedere sterke daling het gevolg van unieke gebeurtenissen. Je hoeft maar de IEX forums te volgen om te zien dat er altijd beleggers zijn die menen dat het nu nooit meer goed komt.

'Die gevoelens zijn niet zo vreemd; als bearmarkten allemaal op elkaar leken, zouden we wel emotioneel voorbereid zijn en niet zo in paniek raken', schrijft Jonathan Clements in zijn blog op HumbleDollar.

Koopkansen

"Zeker, we hebben dagen gehad in september dat beleggers zonder onderscheid aandelen overboord kieperden. Het willekeurig verkopen van aandelen vind ik een bemoedigend teken, omdat het betekent dat de waarderingen losgezongen zijn van de intrinsieke waarde van bedrijven en omdat het mooie koopkansen oplevert. Ik heb dan ook regelmatig bijgekocht in zulke periodes."

Aan de andere kant: het ziet er misschien uit als willekeurig verkopen, maar het kan ook een herwaardering zijn van aandelen in het licht van hogere rentes, aldus de blogger. Groeiaandelen zijn minder in trek. Bij groeibedrijven zetten beleggers in op de winst die misschien wel jaren op zich laat wachten. Die aandelen gingen onderuit, terwijl waardeaandelen beter stand hielden. "Maar of het nu groei of waarde is: wanneer de rente stijgt, dalen bijna alle koersen. Daarom lijkt het alsof bij een grote uitverkoop alle aandelen zonder na te denken van de hand worden gedaan. Maar eigenlijk is het heel rationeel."

Oliefondsen

Volgens InvestorPlace bieden met name olieaandelen momenteel goede kansen. De website zet er zeven op een rij, waaronder topfonds Shell, die in hun ogen koopwaardig zijn tegen interessante prijzen:

 • Shell 
 • Chevron 
 • Petrobras 
 • Suncor Energy 
 • Valero Energy 
 • Enbridge 
 • Kinder Morgan 

Shell: ondergewaardeerde topper

Shell is een topper onder de olieaandelen. Volgens Investorplace een aanrader om te kopen. Qua omzet en winst behoort Shell tot de grootste bedrijven ter wereld. Sinds het begin van dit jaar is het aandeel bijna 13% gestegen, maar de afgelopen zes maanden daalde het echter met zo’n 12%. Volgens Gurufocus.com is het aandeel Shell licht ondergewaardeerd.

De forward price-earnings ratio van het bedrijf bedraagt 4,6% en dat is onder het gemiddelde van 6,6% voor deze sector. Shell biedt solide winstcijfers, waaronder een rendement op eigen vermogen van 21,6%. Verder biedt het olie- en gasconcern een dividendrendement van iets minder dan 4%, wat op zich al beleggers kan verleiden. De website plaatst er wel een kanttekening bij. Het aantal jaren van opeenvolgende dividendverhogingen is nul. Op het trackrecord staat een dividendverlaging in 2020.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
BESTEL HIER UW TICKETS VOOR DE IEX BELEGGERSDAG > EEN DAG VOL INSPIRERENDE SPREKERS EN KOOPTIPS!

Aandelenadviezen van IEX.nl

 1. Premium
 2. Premium
 3. Premium
 4. Premium
 5. Premium
  Mooie opsteker voor Shell 23 mei | Analyse en Advies

Technische analyses van Tostrams.nl

 1. Premium
 2. Premium
 3. Premium
 4. Premium
 5. Premium