beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Advies & Analyse

Vuurwerk als de rally losbarst

De economische groei daalt en een (waarschijnlijk lichte) recessie is mogelijk. Over enkele maanden zal de inflatie, gerekend over een jaar, sterk gaan dalen. Kortom, een verdere sterke renteverhoging lijkt dan niet nodig.
Beurzen lopen veelal negen maanden vooruit op economische ontwikkelingen. Vandaar dat de koersen al wat zijn hersteld van het recente dieptepunt. Donderdag 13 oktober stond de AEX-index op 611 punten, 26% onder de top van november vorig jaar. Vandaag doet de index al weer 718 punten. Het blijft een bearmarketrally die kortstondig kan zijn maar eens komt er een einde aan deze berenmarkt en dan kan het hard gaan, razend hard. 

Hoe hard kan het gaan? 

Hoe hard laat 40 jaar geleden zien toen de S&P 500-index een bodem van 327 punten neerzette. De daling was het gevolg van vijftien jaar zeer hoge inflatie en een krankzinnig hoge rente van maximaal 20 procent in de VS. Toen de inflatie onder controle was en de rente omlaag ging, reageerde de Amerikaanse beurs in 1983 met een stijging van 53 procent in een jaar. Uiteindelijk duurde de rally bijna twintig jaar en behaalde de S&P 500 een top van 2.465 punten in het jaar 2000. Kortom bijna een verachtvoudiging van de koersen. 

De vraag is uiteraard welke sectoren het goed gaan doen als de rally echt los gaat. Bv als de inflatie inderdaad daalt en er een einde komt aan de oorlog.

Niet in: Meta, Netflix, Alphabet of Tesla

Volgens John Linehan, fondsbeheerder bij T. Rowe Price, zullen financials, energie en nutsbedrijven de aanjagers zijn van de aanstaande bullmarkt. Volgens hem vergissen beleggers zich als zij denken dat bedrijven als Meta Platforms, Netflix, Alphabet en Tesla straks ook weer de toppers zijn. Nee dus, volgens Linehan, en wel vanwege een, ook dan nog relatief, hoge inflatie en de toegenomen concurrentie.

De inflatie zal lange tijd hoger zijn, deels vanwege reshoring. Dat leidt tot hogere rentestanden, wat waarde-aandelen bevoordeelt ten opzichte van groei. Hogere rente is nadelig voor bijvoorbeeld technologie. Veel van hun winsten komen in de verre toekomst en die winsten zijn vandaag minder waard door de hogere rentevoeten in de toekomst.

Toegenomen concurrentie

Tevens neemt de tegenwind toe, veroorzaakt door concurrenten die de grote techbedrijven uitdagen. Linehan geeft een paar voorbeelden. Netflix was tien jaar geleden de uitvinder van het concept streaming, maar inmiddels kampt het met hevige concurrentie van andere streamingdiensten. Tesla was lange tijd pionier en marktleider in elektrisch vervoer.

Maar het leiderschap wordt bedreigd door andere autofabrikanten, die hun aanbod snel elektrificeren. Meta krijgt concurrentie van nieuwkomers, waaronder TikTok. Alphabet domineert nog steeds online reclame, maar de sector is volwassener. Dat maakt het moeilijker om de groei vast te houden.

Linehan ziet nog altijd selectief kansen in technologie. Zijn fonds belegt in Apple en Qualcomm. De laatste speelt een grote rol in het verbinden van apparaten. Daarmee speelt het in op megatrends buiten smartphones, zoals slimme auto's, autonoom rijden en het Internet of Things.

Nieuwe kansen in waarde

Beleggers moeten het dus niet meer zoeken in extreme groeui aandelen maar in bedrijven die degelijke waarde vertegenwoordigen. Die doen het beter bij een hogere rente en ze zijn historisch gezien heel goedkoop. 

Binnen waarde-aandelen moet men zoeken naar goede fundamentals. Zo komt Linehan op drie groepen als potentiële bullmarkt-leiders: 

  • financials
  • energie 
  • nutsbedrijven

Financials – afgewaardeerde kanshebbers

De grafiek hieronder van Bank of America laat zien dat financials door de markt zijn afgeschreven. Zij handelen ruim onder hun historische koerswinstverhouding en zijn ook historisch goedkoop ten opzichte van de S&P 500. De lage waardering is vreemd, omdat financials juist profiteren van een hogere rente.

Ze zijn waarschijnlijk goedkoop omdat veel mensen een recessie verwachten, die banken kan schaden. Maar de banken zijn nu veel beter gekapitaliseerd, minder risicovol en beter bestand tegen schokken, dankzij de strengere kapitaalvereisten die na de financiële crisis zijn ingevoerd.

Linehan heeft een grote positie in Wells Fargo. Het aandeel is goedkoop, deels omdat toezichthouders de groei van zijn activabasis blokkeerden na onthullingen van schandalen. Maar Wells Fargo heeft nog steeds een sterke bankfranchise. En de nalevingskosten zullen dalen naarmate de regelgevingsvereisten afnemen.

Hij bezit ook posities in Goldman Sachs, Huntington Bancshares, State Street, Fifth Third Bancorp en Morgan Stanley. Daarnaast worden verzekeraars tot de groep financials gerekend. Ook die profiteren van stijgende rentevoeten.

Energie – nog altijd goedkoop geprijsd

Je kunt denken dat energie een groep is die men moet mijden omdat hij zo goed heeft gepresteerd. Ondanks dat ziet de groep er nog steeds goedkoop uit. Energie was vijf jaar geleden ondenkbaar toen de olieprijzen laag waren. Nu de olie rond de 90 dollar per vat ligt, zijn deze bedrijven extreem waardevol. De CO2-reductie is een bedreiging, maar dat zal nog wel even duren. Fossiele brandstoffen zullen nog lange tijd een rol blijven spelen.

Linehan wijst op TotalEnergies omdat het aardgas levert, dat schaars is. Hij heeft ook een grote positie in CF Industries. Dat bedrijf maakt kunstmest, waarvoor veel aardgas nodig is. CF Industries is gevestigd in de VS, waar aardgas veel goedkoper is dan in Europa. Dit geeft het een enorm concurrentievoordeel ten opzichte van de Europese producenten. Daarnaast heeft Linehan posities in Exxon Mobil XOM, EOG Resources en TC Energy.

Nutsbedrijven – nieuwe trends bieden betere groeivooruitzichten

De nutsbedrijven lijken niet bijzonder goedkoop. Maar dat is misleidend omdat nutsbedrijven nu betere groeivooruitzichten hebben. Ze spelen in op de megatrend van toenemend gebruik van elektrische voertuigen. Nutsbedrijven staan vooraan in de energietransitie. De transitie zal hun tarieven verhogen omdat het de vraag naar elektriciteit stimuleert.

De op één na grootste positie van Linehans fonds is Southern Co. en hij bezit ook Sempra Energy SRE. De laatste profiteert van de export van vloeibaar aardgas naar Europa. Het wordt steeds duidelijker dat de VS de leverancier van aardgas aan de rest van de wereld wordt, meent Linehan.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
HOGE RENDEMENTEN OP DE IEX-MODELPORTEFEUILLES > WORD NU ABONNEE EN PROFITEER VAN MAAR LIEFST 67% KORTING!

Aandelenadviezen van IEX.nl

  1. Premium
    Is Just Eat Takeaway ondergewaardeerd? 11 apr | Analyse en Advies
  2. Premium
  3. Premium
  4. Premium
    Vooruitblik eerstekwartaalcijfers ASML 12 apr | Analyse en Advies
  5. Premium

Technische analyses van Tostrams.nl

  1. Premium
    ING nadert koopmoment 16 apr | Lange termijn adviezen
  2. Premium
    KPN nadert weerstandszones, daarna enorme upside 11 apr | Lange termijn adviezen
  3. Premium
  4. Premium
  5. Premium