beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Advies & Analyse

Guru's: ASML koers zal verder stijgen

De koers van het Nederlandse paradepaardje ASML is in anderhalve maand met ruim veertig procent gestegen. En volgens de guru's is dat nog maar het begin.

Op Guruwatch blijkt dat van de meest recente adviezen geen enkele expert Verkoop heeft aanbevolen. Slechts KBC heeft het fonds op Houden gezet, met een hoger koersdoel. Alle andere guru's adviseren het aandeel te Kopen.

IEX Premium

Ook techanalist Paul Weeteling van IEX heeft het fonds op Kopen staan. "Het bedrijf krijgt van ons een dikke pluim voor de plannen die het presenteerde op de Investor Day. Als het ASML lukt om die te realiseren, zal de winstgroei de komende jaren explosief zijn. Het beeld voor langetermijnbeleggers is onveranderd rooskleurig."
Lees hier zijn IEX Premium-analyse.

Dat het bedrijf internationaal op de voet wordt gevolgd, blijkt weer eens uit de analyse van Fool.com.

Chips, chips, overal zijn chips nodig

Halfgeleiders worden overal in gebruikt en de vraag naar chips stijgt alleen maar. Begin 2022 werd bekend dat de wereldwijde verkoop van halfgeleiders voor het eerst boven de 600 miljard dollar was gekomen. Verschillende ramingen voorspellen dat de verkoop tegen 2030 in de buurt kan komen van 1 biljoen dollar per jaar.

ASML is nog optimistischer, de fabrikant van halfgeleidermachines voorspelt tegen 2030 zelfs een omzet van de totale chipmarkt van 1,3 biljoen dollar. Opvallend is dat deze prognose komt op een moment dat beleggers vrezen voor een economische vertraging, misschien zelfs een recessie in 2023. 

Goed nieuws voor ASML

Dit is fantastisch nieuws voor halfgeleideraandelen in het algemeen, maar in het bijzonder voor een bedrijf als ASML. Het bedrijf heeft een monopolie op de hoogtechnologische extreme ultraviolet (EUV)-lithografiemachines. Die technologie wordt gebruikt om de meest geavanceerde chips te maken die worden gebruikt in high-end smartphones en high-performance computing zoals datacenters. Naar verwachting zal dit segment de komende acht jaar het snelst groeien.

Maar ook de machines voor diepe ultraviolette lithografie (DUV) van ASML zijn gevraagd, omdat de chipsector de productie van deze eenvoudiger chips wil opvoeren en tegelijkertijd de kosten onder controle wil houden. In dit deel van de markt heeft ASML wel enige concurrentie van Nikon en Canon, maar het is een enorme markt. Er zullen voor alle drie de bedrijven in de komende jaren voldoende mogelijkheden zijn voor groei in de afzet van DUV-machines.

Goed zicht op de toekomst

Deze rooskleurige vooruitzichten voor de langere termijn roepen de vraag op hoe ASML dat zo goed kan inschatten. De verkoop van chips kan volatiel zijn, maar ASML en andere chipbedrijven hebben een hoge mate van zicht op de richting die de industrie op lange termijn uitgaat.

Halfgeleiders zijn een van de meest complexe productiesectoren. Chipbedrijven moeten hun roadmap en ontwikkelingsplannen met elkaar delen. Het opvoeren van de productie is geen geringe opgave. Het kost jaren van planning en tientallen miljarden dollars om faciliteiten voor halfgeleiderfabrieken te bouwen en te verbeteren.

Een toeleverancier als ASML moet dus een grondige kennis hebben van de plannen van zijn branchegenoten. Een EUV-machine van ASML kost honderden miljoenen dollars. Zoiets wordt niet zomaar besteld en morgen geleverd. Bestellingen worden jaren van tevoren geplaatst en hele fabrieken worden ontworpen rond de plaatsing ervan.

Ondanks rally nog steeds aantrekkelijk

Er zijn veel variabelen die de financiële vooruitzichten van ASML op lange termijn beïnvloeden. Het bedrijf verwacht een omzet tussen 30 en 40 miljard euro tegen 2025. Een jaar geleden lag de verwachting nog op 24 tot 30 miljard euro. En tegen 2030 denkt ASML dat de omzet 44 miljard tot 60 miljard euro kan bedragen.

Ter vergelijking, de omzet van ASML over de afgelopen 12 maanden bedroeg in 2021 18,6 miljard euro. ASML denkt een gemiddelde jaarlijkse groei van meer dan 18% te behalen om volgens prognose in 2025 een omzet van 35 miljard euro te realiseren. Het streven voor 2030 van 52 miljard euro omzet, vereist een gemiddelde jaarlijkse groei van 12%.

ASML zal ondertussen zeer winstgevend blijven en is van plan zijn dividenduitkeringen en de inkoop van aandelen voort te zetten. De winstgroei zou de komende acht jaar dus nog hoger dan 12% kunnen liggen. Daarmee is ASML een aandeel dat de markt weet te verslaan, aangezien de S&P 500 gemiddeld met 10% per jaar groeit.  

Na de koersrally van afgelopen maand wordt ASML nu verhandeld voor 25 keer de vrije kasstroom. Het is niet meer zo goedkoop als enkele weken geleden. Maar gezien het zicht dat het bedrijf heeft op de groeiontwikkeling van de halfgeleiderindustrie, is het aandeel ASML nog steeds aantrekkelijk.

HOGE RENDEMENTEN OP DE IEX-MODELPORTEFEUILLES > WORD NU ABONNEE EN PROFITEER VAN MAAR LIEFST 67% KORTING!

Aandelenadviezen van IEX.nl

 1. Premium
 2. Premium
 3. Premium
 4. Premium
  Fagron zet wederom goede prestatie neer 15 feb | Analyse en Advies
 5. Premium
  Ahold Delhaize op overnamejacht in de VS 14 feb | Analyse en Advies

Technische analyses van Tostrams.nl

 1. Premium
 2. Premium
 3. Premium
 4. Premium
 5. Premium
  Portefeuille update Europa: Twee wijzigingen 26 feb | Lange termijn adviezen