beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Advies & Analyse

Dividend aandelen blijven de beste belegging

Aandelen die zich bewezen hebben, bijvoorbeeld door langdurig een goed dividend uit te keren, hebben dit jaar het beste gepresteerd. Vanwege de toegenomen belangstelling voor deze waardeaandelen zagen de beleggingsfondsen in Aandelen Wereldwijd Dividend van het gerenommeerde beleggingsinstituut Morningstar dit jaar een record netto instroom van 17 miljard euro tot en met eind oktober. 

Ook Vincent Juvyns, global market strategist bij J.P. Morgan Asset Management, geeft de voorkeur aan dividend aandelen.

"De meningen over volgend jaar zijn verdeeld, ook binnen J.P. Morgan zelf. Onze investeringsbank is dit keer wat somberder over de outlook, maar we zien nog wel potentieel. We willen weer meer risico nemen, maar dan wel op een defensieve manier. Wij denken dat vooral dividendaandelen kansrijk zijn."

Consumentenbestedingen sterk

"We zien een serieuze vertraging van de groei van de wereldeconomie, naar 2,5 tot 3%. De energiecrisis kost huishoudens koopkracht, maar daar zien we eigenlijk nog maar weinig van. Consumentenbestedingen blijven verrassend sterk, er wordt volop gekocht en de restaurants zitten vol. In het vierde kwartaal verwachten we wel een lichte krimp."

Recessie in Europa mild

Europa loopt het meeste gevaar op een recessie, stelt Juvyns. "Maar dan wel een milde recessie, niet meer dan dat. Europa loopt gevaar omdat de energieafhankelijkheid hoog is, en vanwege de hoge schuldgraad. We zijn hier gewoon in een kwetsbare positie."

"Qua energie lijkt het worst case scenario voor deze winter gelukkig uitgesloten. We importeren meer LNG en doen ook een beroep op de VS en Noorwegen voor olie. Misschien komen er volgende winter problemen, maar vooralsnog is daar geen sprake meer van."

Forse daling inflatie in 2023

"Wij verdedigden transitory inflation, dus tijdelijke inflatie. Daar blijven we bij. Volgend jaar gaat de inflatie fors afnemen, ook in Europa. Naar onze verwachting komen we eind 2023 uit op zo’n 3%. Dat neemt niet weg dat de omstandigheden nog wel even pijnlijk zullen blijven, zeker voor bedrijven."

De expert noemt een paar argumenten waarom we volgend jaar de inflatie zullen zien dalen. "De verdere opening van China heeft negatieve en positieve gevolgen, maar feit is dat de prijzen voor containervervoer serieus zijn teruggevallen. Dat draagt zeker bij. Daarnaast zijn er de milieunormen in Europa en de beprijzing van CO2; dit type begrenzingen drukt ook op de prijzen."

Maar Juvyns wijst ook op e-commcerce in brede zin; dankzij internet hebben klanten informatievoordeel ten opzichte van verkopers, waardoor de prijzen niet kunstmatig hoog gehouden kunnen. En we doen sinds de pandemie meer bijeenkomsten op afstand, met minder reizen en hotelovernachtingen als gevolg. Ook dat werkt deflatoir.

Geen financiële crisis

J.P. Morgan voorziet dan ook dat de tegenwind van monetaire verkrapping volgend jaar zal afnemen. "The Great Tightening is not over yet, maar het ergste is achter de rug. De Federal Reserve is erin geslaagd om de rente zonder al te veel problemen te verhogen. Wie had een soft landing verwacht voor de VS?", vraagt Juvyns zich af.

"We verwachten geen financiële crisis zoals in 2008. De balansen van banken in zowel de VS als Europa zijn veel sterker, in de meeste gevallen zo goed als verdubbeld. Ons financiele systeem is er niet zo erg aan toe als toen."

Aandelen nu aantrekkelijker gewaardeerd

Obligaties zijn weer aantrekkelijk, maar vlak ook aandelen niet uit, is de boodschap. Vooral de waarderingen zijn attractief. Voor de VS betaalden we eerder nog 22 keer de winst, nu is dat nog maar zo’n 16 à 17 keer (zie ook de afbeelding hierboven).

"We gaan wel uit van een krimp van de winsten volgend jaar, in zo goed als alle regio’s. We zijn vooral op zoek naar bestendige beleggingen, dus dividendaandelen. Die zijn meestal defensief en dalen dus minder hard."

Zie ook: Beleggen in climate tech: hier liggen de kansen

Healtcare, climate change en agritech

En waar liggen dan precies de kansen? Healthcareclimate change en agritech zijn de gebieden die met name interessant zijn. Hieronder ter inspiratie een overzicht van de bedrijven in deze sectoren.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
BESTEL HIER UW TICKETS VOOR DE IEX BELEGGERSDAG > EEN DAG VOL INSPIRERENDE SPREKERS EN KOOPTIPS!

Aandelenadviezen van IEX.nl

 1. Premium
  Koersdoel ASML met 25% verhoogd 07 jun | Analyse en Advies
 2. Premium
 3. Premium
  Zit lagere lithiumprijs AMG wéér dwars? 12 jun | Analyse en Advies
 4. Premium
 5. Premium

Technische analyses van Tostrams.nl

 1. Premium
 2. Premium
  Nieuwe kansen bij Aegon? 12 jun | Trades
 3. Premium
  Een opname in de Amerikaanse portefeuille! 11 jun | Lange termijn adviezen
 4. Premium
  Stellantis heeft op de rem getrapt 10 jun | Lange termijn adviezen
 5. Premium