beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Advies & Analyse

Het volgen van guru's loont... gemiddeld

Het belangrijkste moment van het jaar voor de particuliere belegger is weer daar. De kooplijsten van de Nederlandse guru's worden bekend gemaakt. Spannend!

U lacht? Dan zal u dit mogelijk verbazen. Adviezen van analisten zijn op meerdere manieren waardevol zijn. Het opvolgen van de adviezen van guru's leverde in 2020 en 2021 gemiddeld een beter resultaat op dan de markt. En als ze bij een specifiek fonds geen gelijk krijgen in hun voorspellingen voegen ze in hun analyse voor de meeste particuliere beleggers nog wel kennis toe.

Beter dan de markt 

Zo loonde het in 2020 overduidelijk om analistenadviezen op te volgen. De aandelen waar de guru's het meest positief over waren, deden het vorig jaar 18 procent beter dan het beursgemiddelde. 

Dat blijkt uit wetenschappelijk onderzoek van de broers Dirk en Willem Gerritsen, respectievelijk docent Beleggen en Financiële Markten aan de Universiteit van Utrecht en zelfstandig data-analist. En ook in 2021 deden de door analisten aanbevolen fondsen het beter dan het beursgemiddelde. Niet veel maar alle beetjes helpen. "De aandelen waar analisten het meest positief over waren, deden het 2 procent beter dan het beursgemiddelde", aldus de broers Gerritsen.

En net zo belangrijk, guru's hebben ook meer dan gemiddeld gelijk in hun adviezen welke aandelen te mijden. Goede redenen dus om kooplijsten te verzamelen van de guru's.

Gezegd moet wel dat helaas niemand ooit van tevoren weet welke guru het welk jaar bij het juiste eind heeft.

Martine Hafkamp

De toppers voor komend jaar van Martine Hafkamp van Fintessa Vermogensbeheer zijn: Equinor, Adyen en ASML.

1. Equinor

Het Noorse energiebedrijf Equinor kan volgens Hafkamp bij uitstek profiteren van het feit dat er geen/minder gas van Gazprom betrokken zal/kan worden in Europa. "Noors gas is de redding. Er komt ook veel LNG uit andere delen van de wereld, maar pijpleidingen in plaats van al dat LNG per schip zijn niet verkeerd, en Noorwegen is een betrouwbare leverancier."

Daarnaast is Equinor goed bezig met de waterkrachtcentrales en de windmolens die het concern bezit, vindt Hafkamp. "De energieprijzen zijn gekoppeld aan de gasprijs, terwijl de kosten van deze duurzame energiebronnen veel lager zijn."

Een ander pluspunt is dat het aandeel, hoewel het al fors is opgelopen (dit jaar met zo’n 65% inclusief dividend) nog steeds niet duur is. "Op basis van de winstverwachting van 2023 bedraagt de koers/winstverhouding 6. Ten slotte is het dividendrendement van zo’n 5% aantrekkelijk vanwege de regelmatige bonusdividenden. Dus goedkoop, prima rendement, groen en een heel goede marktpositie."

Hafkamp wijst er verder op dat er in het voorjaar van 2023 naar verwachting weer fors gas ingekocht moet worden om de reserves aan te vullen. "Daarvoor zal bij Equinor worden aangeklopt. Wat wil een belegger nog meer?"

2. Adyen

Voor het tweede aandeel in de Kooplijst shopt Hafkamp wat dichter bij huis. "65% van de analisten die het aandeel Adyen volgen, geeft een koopadvies. Het koersdoel ligt 18% hoger dan de huidige koers. Het was eerder veel meer, maar diverse analisten hebben de koersdoelen naar beneden aangepast."

Adyen is de bleeder van dit jaar, maar bij een goede hersteldag ziet Hafkamp de potentie van het aandeel om stevig te herstellen. "Zodra het sentiment draait, de rente daalt of tech weer in de gratie is, profiteert de koers van Adyen."

Het business model van Adyen staat nog steeds. "Online betalen is een stevige trend die niet meer weg zal gaan. Bovendien wordt nu de business uitgebreid bij de bestaande klanten die Adyen als poortwachter natuurlijk van haver tot gort kent. Het aanbieden van tijdelijk krediet of andere bankdiensten kan een succes worden."

Hafkamp wijst erop dat het bedrijf een sterke balans heeft en veel cash op de rekening. De omzetgroei bedroeg de afgelopen vijf jaar gemiddeld 45% per jaar en zal de komende jaren meer dan 30% bedragen volgens Adyen zelf. "Iets minder groei dus, maar er zijn heel veel andere bedrijven die voor dergelijke groeicijfers direct zouden tekenen. Ook de start met het aanbieden van één geïntegreerde betaaloplossing voor klanten in Japan biedt grote kansen. Japan is de derde economie ter wereld."

3. ASML

Ook het derde aandeel in de favorietenlijst van Martine Hafkamp is van eigen bodem: ASML. "De keten van halfgeleiders begint bij ASML, met de machines. Het aandeel was zo’n beetje gehalveerd sinds de top en biedt ondanks het recente koersherstel nog steeds de nodige potentie, zou je zeggen. Daarnaast blijft deze sector gezien de energietransitie en de digitalisering belangrijk, ook als de recessie dieper blijkt te worden dan nu verwacht wordt."

Ondanks zwakte in de markt voor geheugenchips (minder verkopen van PC's en dergelijke) presteerde ASML veel beter dan verwacht. Ook de langetermijn-outlook ziet er volgens Hafkamp prima uit.

"Niet voor niets verhoogde ASML onlangs de omzet- en winstverwachting voor zowel 2025 als 2030. Mede door de Chinees-Amerikaanse technologieoorlog willen veel landen/continenten meer zelfvoorzienend worden in de productie van chips. Europa wil bijvoorbeeld het marktaandeel in de chipsector uitbreiden van minder dan 10 naar 20%. TSMC gaat twee grote productiefaciliteiten in de Verenigde Staten neerzetten en TSMC is de grootste klant van ASML."

Naar de machines van ASML zal volgens Hafkamp dan ook volop vraag blijven, ondanks het feit dat de Verenigde Staten de export van producten van ASML steeds verder aan banden wil leggen.

Niels Koerts 

Ook de analist bij IEX Beleggersdesk, Niels Koerts, heeft drie favoriete aandelen voor het komende beursjaar geselecteerd. Het zijn twee waarde-aandelen en één groeiaandeel.

1. NN Group

Koerts omschrijft NN Group als het ultieme waarde-aandeel. "De verzekeraar is solide gefinancierd en heeft een solvabiliteitsratio van 205%", zo licht hij toe. "Ik schat in dat NN Group in staat is om op langere termijn de vrije kasstroom met zo'n 5% per jaar te verhogen."

Daarnaast kent de verzekeraar een dividendrendement van 6% en koopt die 1,8% van de eigen aandelen in.

Hier staat tegenover dat NN Group, in tegenstelling tot ASR en Aegon, niet weet te profiteren van de hogere rente. Dit heeft ertoe geleid dat de obligatieportefeuille in waarde is gedaald. "NN dekt de risico's van een lagere rente af. Daar heeft het bedrijf in eerdere jaren van geprofiteerd, maar afgelopen jaar niet."

Maar Koerts rekent dat NN niet aan. "Het verandert niets aan mijn visie voor de langere termijn."

2. Bayer

De keuze voor Bayer lijkt opmerkelijk, gelet op de lange reeks rechtszaken over onkruidverdelger Roundup, die kankerverwekkend zou zijn. Maar de Duitse chemiereus laat volgens Koerts sterke prestaties zien. "Afgelopen jaar steeg de zogeheten core winst (de winst gecorrigeerd voor buitengewone posten) met maar liefst 20%. Volgend jaar zal de winstgroei naar verwachting wat minder uitbundig zijn, maar nog altijd circa 3%."

Daartegen afgezet is de waardering laag, vindt Koerts. "Een waardering van zeven keer de verwachte winst zou eigenlijk passen bij een krimpaandeel." Verder is de schuldpositie op orde, met een netto schuldratio van 2,5. Ook de netto kasstroom is sterk.

Beleggers moeten nog wel rekening houden met schadeclaims, maar volgens Koerts is het einde in zicht. "De meeste pijn is al genomen. De overige schikkingen zullen naar verwachting op korte tot middellange termijn worden getroffen. Als dat is afgerond, ligt een koersexplosie zeer voor de hand."

3. Besi

De vraag naar chips neemt sterk toe, door de digitaliseringstrend. Daar profiteert BE Semiconductor Industries (Besi) van. Het concern is volgens Koerts sterk in hybrid bonding: het koppelen van chips. "Bank of America omschreef Besi laatst als het nieuwe ASML op het gebied van hybrid bonding. Als die visie klopt, kan dat de waardering een flinke impuls geven", zegt Koerts. Hij voegt eraan toe dat Besi efficiënt opereert en zelfs hogere winstmarges heeft dan ASML.

Besi is wel wat meer conjunctuurgevoelig. "Maar op langere termijn is het een mooi aandeel om in portefeuille te houden. Ook het dividendrendement van 6% - vrij uniek voor een groeiaandeel - is voor beleggers natuurlijk aantrekkelijk."

Janneke Willemse

Willemse kiest voor 2023 voor drie behoorlijk afgestrafte aandelen; Etsy, Disney en Sofina.

1. Etsy

Etsy is een online marktplaats voor handgemaakte en vintage producten. De onderneming is daarin een niche, maar heeft een behoorlijke omvang.

In drie jaar tijd is het aantal kopers op het platform meer dan verdubbeld. In een Q3-update van het bedrijf zelf staat te lezen dat ze meer dan 90 miljoen gebruikers wereldwijd hebben, waarvan 7,4 miljoen verkopers. "En volgens Etsy zelf is dit nog maar het begin; het is slechts 2,5% van het potentiele bereik."

"De koers van het aandeel is in 2022, mede door de afkoelende economie, met 42% gedaald. Dat is veel slechter dan het marktgemiddelde. Maar in de afgelopen drie maanden zag je toch weer een herstel van 26%, dus het kan ook snel gaan."

2. Disney

Ook Walt Disney is een aandeel dat in 2022 fors heeft moeten inleveren. De kwartaalcijfers werden niet goed ontvangen en dat heeft vooral te maken met de resultaten van streamingdienst Disney Plus. Aan het aantal abonnees ligt het niet. "Dat ontwikkelt zich fantastisch. Het aantal abonnees groeide veel sneller dan Disney zelf verwachtte. Met alle kanalen van Disney bij elkaar, dus ook ESPN en Hulu, zitten ze al op 235 miljoen gebruikers", aldus Willemse. 

Het probleem is alleen dat streaming ook enorm veel kost, waardoor er nog verlies wordt gedraaid in die tak. Naar verwachting zal het bedrijfsonderdeel in 2024 winstgevend worden.

"De koers van het aandeel is enorm gedaald en ik denk dat volgend jaar een voorschot genomen kan worden op de verwachte winstgevendheid van streaming in 2024 en dat de koers dan kan stijgen."

3. Sofina

Dan de toch wel verrassend te noemen keuze van Willemse voor de Belgische investeringsmaatschappij Sofina

"Voorheen wist ik er niet veel over, en mijn eerste gedachte was dat het een nogal saaie onderneming zou zijn. Niet is minder waar. Ze investeren in de meest uiteenlopende bedrijven, waar beleggers normaal gesproken geen toegang toe hebben, en waarvan ze ook echt een partner worden. Het gaat om minderheidsbelangen van tussen de 20 en 100 miljoen euro. 

De koers van het aandeel is zo ver gedaald dat de waarde van alle belangen bij elkaar hoger is. Met andere woorden: de beurskoers ligt ruim onder de netto intrinsieke waarde. Een belangrijke reden waarom ik denk dat Sofina in 2023 een mooi herstel kan laten zien.”

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
HOGE RENDEMENTEN OP DE IEX-MODELPORTEFEUILLES > WORD NU ABONNEE EN PROFITEER VAN MAAR LIEFST 67% KORTING!

Aandelenadviezen van IEX.nl

  1. Premium
    Is Just Eat Takeaway ondergewaardeerd? 11 apr | Analyse en Advies
  2. Premium
  3. Premium
  4. Premium
    Vooruitblik eerstekwartaalcijfers ASML 12 apr | Analyse en Advies
  5. Premium

Technische analyses van Tostrams.nl

  1. Premium
    ING nadert koopmoment 16 apr | Lange termijn adviezen
  2. Premium
    KPN nadert weerstandszones, daarna enorme upside 11 apr | Lange termijn adviezen
  3. Premium
  4. Premium
  5. Premium