beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Advies & Analyse

Bloomberg positief over ASML

Dit jaar kan een verrassend sterk jaar worden voor zowel aandelen als obligaties. Mede vanwege een sterke euro zijn Europese aandelen in 2023 het meest aantrekkelijk, aldus de toonaangevende Israelische beursguru Larry Ramer op InvestorPlace.

Euro

De euro is na een recent dieptepunt van 96 dollarcent eind september hersteld tot 1,065 dollar begin januari. De combinatie van de recente renteverhoging door de ECB, de ferme taal van Christine Lagarde en de beter dan verwachte alternatieven voor Russisch aardgas is positief voor de munt.

Ook verwacht de ECB een relatief gunstige ontwikkeling van de europese economie. De centrale bank rekent op een korte en lichte recessie.

Op de middellange termijn komt de energiemarkt weer in evenwicht en daardoor zullen de reële inkomens verbeteren, mede doordat de inflatie sterk zal dalen tot 3,6% in het vierde kwartaal van dit jaar Volgens guru Ramer is dit prima voor de euro.

Europese aandelen

Vandaar dat Europese aandelen aantrekkelijk zijn. En als de oorlog in Oekraïne ten einde gaat lopen, kunnen vooral Europese aandelen een enorme boost krijgen. Verder is er al herstel van de economie in de eurozone. Dat blijkt uit de stijging van de  inkoopmanagersindex van de verwerkende industrie in december van 47,1 naar 47,8. Er is nog steeds krimp, maar wel steeds minder. 

Ook andere analisten zien Europese aandelen als de beste belegging in 2023. In oktober adviseerde investeringsbank Lazard beleggers om Europese aandelen te kopen. Morningstar verwacht hogere koersen mede omdat de inflatie in Europa gaat afnemen. Europese aandelen zijn goedkoop met k/w verhouding van slechts 12,4. 

Amerikaanse aandelen

De Amerikaanse economie laat een positieve trend zien met stijgende verkopen in december. 

Larry Ramer verwacht niet dat verdere renteverhogingen van de Fed de consumentenbestedingen zullen schaden. De guru meent dat de arbeidsmarkt de belangrijkste factor is die de Amerikaanse economie bepaalt, en niet de Fed. En de arbeidsmarkt blijft sterk.

Ramer adviseert aandelen te mijden met blootstelling aan de cryptosector, alsmede meme-aandelen en basisconsumptieaandelen. Olie- en veel aardgasaandelen kunnen ook riskant zijn vanwege de opkomst van elektrische voertuigen en hernieuwbare energie, zeker als een einde aan de oorlog in Oekraïne in zicht komt. Voor de rest kunnen ook Amerikaanse aandelen een mooie belegging zijn.

De selectie van Bloomberg

Het Amerikaanse mediaconglomeraat Bloomberg, dat wereldwijd de financiële markten volgt, heeft aandelen geselecteerd die interessant zijn dit jaar. Uit Nederland staat ASML op de lijst. Er is geen Belgisch bedrijf geselecteerd.

Bloomberg let vooral op groeivooruitzichten, vermogen de inflatie door te berekenen en plannen voor nieuwe producten en diensten. Er zijn fundamentele factoren waarmee ook gerekend wordt, zoals de oorlog in Oekraïne, de transitie naar elektrische voertuigen, uitdagingen in de toeleveringsketen van technologie, de dalende vastgoedmarkt in China en de aanhoudende effecten van de Covid-19-pandemie, en de redenen kunnen zowel positief als negatief zijn. Dit zijn enkele van de meest interessante koopjes en aandelen die u moet vermijden.

ASML: zorgen overdreven

De zorgen over de impact van de handelsoorlog tussen de VS en China op ASML lijken overdreven. De analisten van Bloomberg suggereren dat de omzet in 2023 met ongeveer 25% kan stijgen, hoger dan de consensusverwachting en meer dan bij veel concurrenten. ASML heeft een dominante positie als producent van halfgeleidermachines en heeft een beperkte blootstelling aan het vasteland van China vergeleken met concurrenten, waardoor het risico op mogelijke sancties wordt verkleind.

Airbus: hogere defensie-uitgaven

Airbus lijkt klaar om op te stijgen nu de defensie-uitgaven in Europa worden verhoogd en de toeleveringsketens die de bouwsnelheid van commerciële vliegtuigen ondersteunen verbeteren. Dat laatste is essentieel om de productie van de winstgevende A320 op te voeren.

De handelsspanningen tussen de VS en China kunnen het Europese bedrijf helpen ook om bestellingen uit China te verwerven ten koste van rivaal Boeing.

eBay: veel initiatieven

Recente initiatieven om marktaandeel terug te winnen door middel van authenticiteitsgaranties en certificering van aankopen kunnen helpen om de omzet ver boven verwachting te laten groeien.

De integratie van betalingen en de toevoeging van betaalde gepromote producten verhogen ook de verkopen op EBay. Een nieuwe focus op reclame en op de verkoop van ‘refurbished’ artikelen zijn andere positieve stappen.

Glencore: steenkool 

De inkomsten van het mijnbouwbedrijf lijken veerkrachtiger dan die van concurrenten, en de waardering is laag in vergelijking met langetermijngemiddelden.

Glencore is het enige grote mijnbouwbedrijf met een betekenisvolle blootstelling aan steenkool. De zorgen over het klimaat hebben de investeringen in nieuwe mijnen bij veel partijen doen afnemen. Nu Europese nutsbedrijven overschakelen op steenkool als gevolg van de oorlog in Oekraïne, maakt steenkool meer dan 60% uit van de winst van het bedrijf.

LVMH: Chinezen kopen

De fabrikant van luxegoederen maakt zich op voor een sterk 2023. China versoepelt de Covid-19-beperkingen en wereldwijd herstellen reizen en toerisme. Chinese consumenten vormen al lange tijd de belangrijkste kopers.

De omzet van LVMH kan met 20% stijgen, vooral die van wijn en gedistilleerd, parfum en cosmetica en de detailhandel (DFS, Sephora). Bovendien laat de toonaangevende mode- en lederwarenafdeling van het bedrijf zien dat de vraag van de consument niet wordt beïnvloed door prijsstijgingen.

Meta: zwaar jaar

Het moederbedrijf van Facebook had het zwaar in 2022, maar de uitdagingen waarmee het dit jaar wordt geconfronteerd, zijn misschien nog meer ontmoedigend. De consensusschattingen voor de winstmarge lijken te optimistisch.

Meta wordt geconfronteerd met een scherpe vertraging van de omzetgroei bij zijn advertentie-activiteiten en met hogere operationele kosten in verband met zijn Reality Labs-segment, dat AR/VR-hardware en -software ontwikkelt. De analisten van Bloomberg houden er rekening mee dat de verwachte winstgroei voor 2023 met 10% naar beneden wordt bijgesteld.

Netflix: extra inkomsten

De verwachtingen voor Netflix lijken conservatief voor 2023, gezien de nieuwe abonnementsvormen met advertenties. Bloomberg rekent op meer dan 1 miljard dollar aan extra inkomsten en een potentiële omzetgroei van ongeveer 11%. De consensusverwachting ligt op ongeveer 8%.

Advertenties zouden een hogere gemiddelde opbrengst per gebruiker moeten ondersteunen, ter compensatie van klanten die downgraden naar goedkopere abonnementen.

Porsche: gaat elektrisch 

De Duitse sportwagenfabrikant maakte zijn beursgang in september 2022. Dit jaar kan nog belangrijker worden, aangezien Porsche haast maakt met de overstap op elektrische voertuigen. Tegen 2025 moeten die 45% van de verkoop uitmaken.

Bloomberg verwacht nieuwe softwareontwikkelingen en technologiepartners om te helpen bij de transitie naar elektrische sportwagens. Intussen zijn de orderportefeuilles voor alle modellen goed gevuld, waardoor Porsche is beschermd tegen recessierisico's.

Vestas: robuuste winst

De leverancier van windturbines kan tot 2025 een gemiddelde jaarlijkse groei van 7% realiseren in geleverde capaciteit. Hogere prijzen voor fossiele brandstoffen als gevolg van de oorlog in Oekraïne, meer Amerikaanse en Europese ondersteuning en een versnellende offshore windmarkt onderbouwen dit scenario.

Dalende staalprijzen dragen bij aan een robuust winstpotentieel voor 2023.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
BESTEL HIER UW TICKETS VOOR DE IEX BELEGGERSDAG > EEN DAG VOL INSPIRERENDE SPREKERS EN KOOPTIPS!

Aandelenadviezen van IEX.nl

 1. Premium
 2. Premium
 3. Premium
 4. Premium
 5. Premium
  Mooie opsteker voor Shell 23 mei | Analyse en Advies

Technische analyses van Tostrams.nl

 1. Premium
 2. Premium
 3. Premium
 4. Premium
 5. Premium