beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Advies & Analyse

Europese aandelen goedkoop, BAM en Heijmans spotgoedkoop

Europese aandelen zijn relatief goedkoop en kleine fondsen zijn spotgoedkoop. Zo zijn de bouwbedrijven BAM en Heijmans de goedkoopste smallcaps van Nederland. 

Volgens topguru Rory Stokes, fondsmanager bij de internationale vermogensbeheerder Janus Henderson, hebben Europese aandelen gemiddeld een discount van 24% ten opzichte van Amerikaanse. En voor smallcaps ligt dit percentage nog hoger, aldus Stokes in een interview met Citywire. Hij hanteert als maat voor de waarde van een aandeel de koers/winst verhouding ten opzichte van de te verwachten winst over 2022.

Er zijn daarnaast grote verschillen binnen Europa. Dat betekent dat er voor sommige aandelen een driedubbele discount bestaat: eerst in verhouding tot andere smallcaps in Europa, dan ten opzichte van de VS en ook nog vergeleken met de historische gemiddelden.

Nederlandse smallcaps

Smallcap is een afkorting voor small market capitalisation, hetgeen staat voor de marktkapitalisatie (de opgetelde waarde van alle aandelen) van kleine fondsen. De small-ste relevante caps in Nederland zitten in de AScX-index. Hoe zit het daar met de waardering?

Op de AScX hebben de meeste fondsen een k/w van boven de tien en een aantal nog flink hoger zoals Pharming dat een k/w heeft van 31,68.

Er zijn slechts vijf fondsen met een k/w onder de tien. En daarvan zijn er twee met een extreem lage waardering: de Nederlandse bouwers.

Opvallend want voor de, tijdens de Grote Recessie flink uitgedunde, bouwsector is er voor de komende jaren gegarandeerd werk zat in Nederland. Dat vanwege het huizentekort, de energie transitie, de stimulering van het openbaar vervoer en grote bouwwerken ivm met de stijgende zeespiegel en andere aanpassingen aan het zich wijzigende klimaat.

BAM en Heijmans

Voor het langzaam opkrabbelende BAM en Heijmans, die al wat langer op een prima niveau presteert, geldt de driedubbele discount waar Stokes het over heeft: ten opzichte van sectorgenoten in Europa, nog sterker vergeleken met die in de VS en eveneens ten opzichte van historische waarderingen. Beide bouwers hebben een k/w verhouding, voor de geschatte winst over 2022, van onder de vijf. Voor BAM is dit 3,87 en voor Heijmans 4,57. 

De andere beursfondsen op de AScX die winstmaken en toch een k/w van onder de tien hebben zijn: Wereldhave 8,47, ACOMO 9,47 en B&S Group 9,57.

Niveau op dieptepunt: snel handelen 

De door Stokes berekende k/w voor smallcaps in Europa is per eind 2022 gezakt tot circa 10,6. Dat is een niveau vergelijkbaar met de dieptepunten vlak na het uitbreken van de kredietcrisis en de eurozonecrisis of in de coronadip. 

Achteraf bleken dat allemaal uitstekende koopmomenten, ook al volgden daarna telkens periodes waarin omzet en winst van bedrijven onder druk kwamen te staan. Dat verwacht Stokes nu weer.

"Er komen in 2023 geheid earnings downgrades, maar dat weerhoudt mij er niet van positief te zijn. Lage waarderingen, zoals we nu zien, hielden in het verleden maar kort stand." Beleggers moeten volgens Stokes dus snel handelen, anders is de kans voorbij.

HOGE RENDEMENTEN OP DE IEX-MODELPORTEFEUILLES > WORD NU ABONNEE EN PROFITEER VAN MAAR LIEFST 67% KORTING!

Aandelenadviezen van IEX.nl

 1. Premium
 2. Premium
 3. Premium
 4. Premium
  Fagron zet wederom goede prestatie neer 15 feb | Analyse en Advies
 5. Premium
  Ahold Delhaize op overnamejacht in de VS 14 feb | Analyse en Advies

Technische analyses van Tostrams.nl

 1. Premium
 2. Premium
 3. Premium
 4. Premium
 5. Premium
  Portefeuille update Europa: Twee wijzigingen 26 feb | Lange termijn adviezen