beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Advies & Analyse

Leidt de afkoelende economie tot recessie?

De economie wereldwijd is aan het afkoelen doordat het kopen van allerlei zaken duurder wordt gemaakt door de stijgende rente. Het sterkst is dit te zien bij het kopen van huizen en andere dure spullen op basis van leningen, en bij het doen van bedrijfsinvesteringen met geleend geld. 

Vandaar dat de Amerikaanse economie in het eerste kwartaal slechts met 1,1% groeide. In het laatste kwartaal vorig jaar was dat nog 2,6%.

En de Nederlandse industrie produceerde gemiddeld per dag in maart 4,0 procent minder dan in maart 2022, aldus CBS cijfers vandaag. Ten opzichte van februari 2023 daalde de productie met 2,0 procent.

Succes

Het rentebeleid heeft dus succes en dat was ook te verwachten want zo is de rente in de VS in minder dan één jaar ongehoord snel verhoogd van 0 naar 5%. Dat alles om de inflatie te drukken en de waarde van geld te beschermen. Positief is dat de werkloosheid niet stijgt. Nog niet, want de effecten worden daar altijd later zichtbaar.

Vanwege het succes worden nu zowel in de VS als in Europa de laatste stapjes gezet door de centrale banken om de bedrijvigheid te drukken. Recent verhoogde de VS de rente minimaal met 25 basispunten. En Europa deed hetzelfde waardoor de Europese depositorente op 3.25% uitkomt. De inflatie is nog vrij hoog maar de ECB gaat er vanuit dat de renteverhogingen nu volop beginnen te werken in de financieringscondities en dus in de economie. 

Komt er een wereldwijde recessie?

Dat is de vraag die beleggers zich stellen.

Een betrouwbare indicator, volgens MarketWatch, wijst er op dat de recessie binnenkort zal beginnen in de VS. Deze (historisch leidende) indicator is gebaseerd op het verschil tussen twee metingen van consumentenvertrouwen. Dit is alleen voor de echte liefhebbers van economische variabelen trouwens.

Het betreft de Consumer Confidence Index (CCI) van de Conference Board en de Index of Consumer Sentiment (UMICS) van de Universiteit van Michigan. 

Volgens James Stack van InvesTech Research weerspiegelt de CCI meer het vertrouwen van consumenten ten opzichte van de algemene economie, terwijl de UMICS een indicator is van hun directe persoonlijke omstandigheden. Omdat zij verschillende aspecten meten van het consumentenvertrouwen ontstaat er een spread tussen.

Recessie écht als kleinere spread 

In het verleden nam voorafgaand aan recessies de spread tussen deze twee metingen sterk toe. Een recessie was echt dichtbij wanneer deze spread vanaf zijn hoogtepunt begon af te nemen.

Aan beide voorwaarden voldaan

Aan beide voorwaarden is nu voldaan, zoals blijkt uit de grafiek. De spread bereikte afgelopen december een piek van 49,2 en is sindsdien met 11,3 punten gedaald tot 37,8 in april. In het verleden daalde de spread gemiddeld 9,7 punten tegen het begin van een recessie.

De consistentie waarmee deze spread voorafgaand aan recessies zijn hoogtepunt bereikte, is verbazingwekkend. Velen denken momenteel dat het uniek is dat mensen somber zijn over hun persoonlijke financiële vooruitzichten, maar relatief optimistisch over de economie in het algemeen. Maar dat is dus helemaal niet zo uniek, eerder zelfs te verwachten voorafgaand aan een recessie.

Seinen op rood voor aandelen

De spread tussen het consumentenvertrouwen (CCI) en het consumentensentiment (UMICS) is ook een nuttige indicator voor aandelenbeleggers, vooral wanneer de spreiding extreem wordt.

Als de spread meer dan 30 punten bedraagt, dan leverde de S&P500 een negatief rendement van 1,8% over de komende 12 maanden op en -2,6% over de volgende 5 jaren. Aangezien de huidige spread van 37,8 punten bedraagt, is dat een onheilspellende boodschap voor beursbeleggers.

 

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
HOGE RENDEMENTEN OP DE IEX-MODELPORTEFEUILLES > WORD NU ABONNEE EN PROFITEER VAN MAAR LIEFST 67% KORTING!

Aandelenadviezen van IEX.nl

  1. Premium
  2. Premium
  3. Premium
  4. Premium
    Advieswijziging ASML 23 apr | Analyse en Advies
  5. Premium

Technische analyses van Tostrams.nl

  1. Premium
    ING nadert koopmoment 16 apr | Lange termijn adviezen
  2. Premium
    Special: Vier Hollandse achterblijvers 19 apr | Lange termijn adviezen
  3. Premium
  4. Premium
  5. Premium
    Nieuwe uitbraak bij ASR Nederland 22 apr | Lange termijn adviezen