beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Advies & Analyse

De omkering van de omgekeerde rentecurve

Hoe het met de rente gaat, is een van de belangrijkste signalen wat ons op de beurzen te wachten staat. Voor iedere recessie is de rentecurve in de VS omgedraaid. Dat betekent dat er meer rente wordt betaald op korte staatsleningen dan op lange. Een raar fenomeen want normaal is het uiteraard dat als je langer afstand doet van je geld je daar een hogere beloning voor krijgt. Maar momenteel is dat niet zo. En dat is, voor beleggers die long zitten, een beangstigend signaal.

Maar het goede nieuws is dat de beweging in de rentes nu weer de normale kant op gaat. En daarbij komt, volgens financieel-econoom Tom Simonts van de Belgische bank KBC, dat de voorspellende waarde van de rentecurve minder groot is dan veelal wordt aangenomen.

Al sinds november 2022 is de rente ongekeerd in de VS en Europa. Dat betekent dat er meer rente wordt gekregen op 2 jaar lopende leningen dan op de 10 jaar lopende. Dat komt weinig voor en is het gevolg van onzekerheden betreffende inflatie, rente, groei, enz. Maar de laatste dagen stijgt de langetermijnrente flink en blijft de kortetermijnrente stabiel. Kortom de rentecurve is snel op weg naar een normale verhouding. 

 

De rentecurve

Een steilere rentecurve waarbij beleggers, vanwege het risico in de tijd, meer rente krijgen voor langer lopende leningen 'weerspiegelt de verwachting van een sterkere economische activiteit, hogere inflatie en hogere rentetarieven', schrijft Simonts op het KBC blog Bolero. Zo ziet de rentecurve in Europa er nu uit.

Simonts stelt: Een afvlakkende curve kan het tegenovergestelde betekenen: beleggers verwachten renteverhogingen op de korte termijn en hebben hun vertrouwen in de groeivooruitzichten van de economie verloren.

En dat wordt al een tijdje duidelijk weergeven via de Europese grafiek. Beleggers eisen sinds november vorig jaar een extra rendement om een obligatie met een looptijd van twee jaar aan te houden bovenop de rente op tien jaar. Dat betekent dat dat ze geen vertrouwen hebben in de toekomstige economische omstandigheden. Zo’n signaal staat gelijk aan vrees, voor recessie of wat dan ook.

Voor elke VS recessie omgekeerd

De Amerikaanse curve is sinds 1955 volgens Reuters vóór elke recessie omgekeerd. De recessie trad dan tussen 6 en 24 maanden nadien in, zo concludeert een rapport uit 2018 van onderzoekers van de Federal Reserve Bank of San Francisco. Het bood slechts één keer een vals signaal in die tijd.

Over een nog langere termijn ziet het beeld er iets genuanceerder uit. Volgens Commonwealth Financial Network zijn er sinds 1900 28 gevallen geweest waarin de rentecurve is omgekeerd. In 22 van deze episodes volgde een recessie. Het tijdsverschil tussen de omkering van de curve en het begin van een recessie bedroeg gemiddeld ongeveer 22 maanden, maar varieerde van 6 tot 36 maanden voor de laatste zes recessies.

KBC Asset Management berekende dat een inverse rentecurve de recessie wel telkens vooraf ging, maar eigenlijk redelijk weinig voorspellende kracht heeft. Bovenstaande tabel maakt duidelijk dat de rentecurve zo’n 10 à 26 maanden voorloopt op een recessie, maar even zo goed dat de aandelenrendementen in die periode bijzonder stevig kunnen zijn. En dat is dan weer de spiegel van stevig blijvende bedrijfswinsten en bovengemiddelde groei in laatcyclische sectoren.

Normalisatie rente slecht voor aandelen

De reden dat een normalisatie van de rentecurve typisch slecht is voor aandelen, kunt u op twee manieren bekijken, schrijft Tom Simonts.

Een daling van de korte rente: dit gebeurt meestal wanneer de centrale bank reageert op een economische crisis door de rente drastisch te verlagen. En een crisis is zeer nadelig voor de winstgevendheid van bedrijven.

Een stijging van de langetermijnrente, iets waar we vandaag mee worden geconfronteerd. De Amerikaanse tienjaarsrente is sinds 20 september gestegen van 4,30% naar 4,70%, wat de rentekosten doet stijgen en beleggers richting obligaties jaagt. Het is daarom niet zo dat een omgekeerde curve paniek werkt, maar veel meer wordt de financiële onrust veroorzaakt door een normaliserende rentecurve.

Dezer dagen versteilt de curve omdat de langetermijnrente meer stijgt dan de kortetermijnrente. De laatste 8 keer dat dit gebeurde, betekende dat het begin van een gemiddelde daling van 28% in de S&P500.

Natuurlijk is het niet 'noodzakelijk' dat aandelen in die mate dalen: soms is het meer en soms is het minder. Maar flukse bewegingen in de rentecurve zijn niettemin een belangrijk risico voor het sentiment op de financiële markten.

De normaliserende rentecurve gaat dezer dagen hand in hand met een verhoogde volatiliteit op de financiële markten.
Maar lang niet iedereen er is er van overtuigd dat de afvlakkende curve het ware en volledige verhaal vertelt.

Recessie

Onderzoekers van de Fed publiceerden op 25 maart vorig jaar een paper waarin werd gesuggereerd dat de spreads tussen 2- en 10-jaars Treasuries om een komende recessie te signaleren “waarschijnlijk onecht” zijn. De spreads van staatsobligaties (Treasuries) met looptijden van minder dan 2 jaar zouden een betere voorbode van een komende economische vertraging zijn. Kan zijn, maar de conclusie blijft het zelfde.

Verder zijn er vragen te stellen bij de waarde van de curve als recessie-indicator. Zo bijvoorbeeld wordt al meer dan anderhalf jaar gezegd dat de Europese en Amerikaanse economieën flirten met recessie. Ooit zal dat wel uitkomen. In dat kader is een steiler wordende rentecurve natuurlijk wel een goeie recessie-indicator, al staat die niet gelijk met bijbels onheil, en al evenmin met enige vorm van zekerheid over de diepte, omvang en duurtijd van de recessie.

Conclusies

Dit is de conclusie van KBC-econoom Simonts.
Er beweegt de laatste dagen heel wat in obligatieland, waardoor de rentecurve fel reageert. We gaan van een abnormale naar een normale situatie, via een opwaartse beweging van de lange termijn rente.
 

Over een recessie dient u zich in dat kader niet erg veel zorgen te maken, maar des te meer op de impact op de financiering en financieringskost voor bedrijven. Samen met vragen over de groei van omzet en winsten zal de normaliserende rentecurve indirect leiden tot een verslechtering van het sentiment op de financiële markten. De bewegende rentecurve verdient dus wel degelijk aandacht.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
HOGE RENDEMENTEN OP DE IEX-MODELPORTEFEUILLES > WORD NU ABONNEE EN PROFITEER VAN MAAR LIEFST 67% KORTING!

Aandelenadviezen van IEX.nl

  1. Premium
  2. Premium
  3. Premium
    Advieswijziging ASML 23 apr | Analyse en Advies
  4. Premium
  5. Premium

Technische analyses van Tostrams.nl

  1. Premium
    ING nadert koopmoment 16 apr | Lange termijn adviezen
  2. Premium
    Special: Vier Hollandse achterblijvers 19 apr | Lange termijn adviezen
  3. Premium
  4. Premium
    Nieuwe uitbraak bij ASR Nederland 22 apr | Lange termijn adviezen
  5. Premium