beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Advies & Analyse

Wall Street verwacht in 2024 recordwinsten

Het interessante van beurzen is dat niemand weet wat ze gaan doen. Als de waarde van een aandeel namelijk duidelijk zou zijn, dan zou er geen markt zijn en kon je het gewoon in de supermarkt kopen. 

Toch is het altijd interessant wat de internationale guru's verwachten van de Amerikaanse beurs. De financiële markt die leidend is voor alle westerse beurzen. De voorspellingen over de brede Amerikaanse index, de S&P500, schieten weer eens alle kanten op, constateert beursspecialist Sam Ro op Yahoo Finance. 

Maar dat betekend niet dat de analyses zonder waarde zijn. Integendeel, de experts hebben veelal een beter inzicht in het bedrijf en de markt dan particuliere beleggers en het is daarom altijd relevant de eigen analyse af te zetten tegen die van analisten.

Wat gaat de S&P500 doen?

De S&P500 is dit jaar zo’n 19,9% gestegen naar 4.622 punten.  De koersdoelen van de analisten voor 2024 variëren van 4.200 (JP Morgan) tot 5.500 (Capital Economics). Oftewel een verlies van 8,5% of een winst van 19,7% in het komende jaar.

Topbank JPMorgan is licht pessimistisch, de Amerikaanse groei zal vertragen van 2,8% in het vierde kwartaal naar 0,7% eind 2024. De spaargelden en het besteedbaar inkomen van de huishoudens zal verminderen. 

Capital Economics is optimistisch, mede vanwege het enthousiasme van beleggers over AI-technologie. Als dit al een bubble wordt, dan staat die nog lang niet op barsten. Daarom denken deze analisten dat de beurs nog veel meer winst gaat realiseren. 

Recordwinsten


Wall Street is nog steeds verdeeld over de vraag of de Amerikaanse economie in een recessie terecht zal komen. Maar vrijwel iedereen is het erover eens dat, mocht het een recessie worden, deze, net als in Europa, zo licht zal zijn dat hij onbeduidend is.

Zo verwacht het Zwitserse UBS een milde krimp medio volgend jaar. terwijl Morgan Stanley rekent op 1,6% groei in 2024 en 1,4% in 2025. 

De meeste analisten verwachten dat de bedrijfsomzetten in 2024 zullen groeien, ondanks de zwakke prognoses voor de economische groei. En aangezien de marges van de bedrijven hoog zullen blijven, verwacht Wall Street in 2024 recordwinsten. 

Inflatie en rente speelt geen rol meer

De meeste strategen zijn het erover eens dat het ergste van de inflatie achter de rug is. Dit geeft meer speelruimte voor de Fed, mochten de economische omstandigheden aanzienlijk verslechteren. Dan is er ruimte om het beleid te versoepelen door de rente te verlagen. Een economische neergang is onwenselijk, maar die speelruimte voor de Fed is een lichtpuntje.

Wel kunnen de rentelasten nog wat omhoog gaan. Maar voor de meeste grote bedrijven blijven die lasten relatief laag, omdat zij al herfinancieringen hebben gedaan in een tijd dat de rente nog laag was.

Optimisme overheerst

Uiteindelijk is het meest verwachte scenario, aldus Ro, dat we een zachte landing krijgen, waarin de inflatie afkoelt tot een beheersbaar niveau zonder dat de economie in een recessie hoeft te zinken.

De meeste economen zijn het erover eens dat de laatste renteverhoging nabij of al achter de rug is. Er is een flink risico op een recessie, maar consumenten komen uit een zeer sterke financiële positie. De arbeidsmarkt is krap en lonen stijgen.

De bedrijfsfinanciën zijn gezond, zelfs met de dreiging van hogere schuldenlasten, bieden hogere winstmarges bedrijven de ruimte om hogere kosten op te vangen. Daarom is het volgens Ro onwaarschijnlijk dat een recessie zal leiden tot een economische ramp. 
En aangezien de markten altijd op de muziek vooruitlopen, is er eerder kans op hogere koersen. 

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
HOGE RENDEMENTEN OP DE IEX-MODELPORTEFEUILLES > WORD NU ABONNEE EN PROFITEER VAN MAAR LIEFST 67% KORTING!

Aandelenadviezen van IEX.nl

  1. Premium
  2. Premium
  3. Premium
    Advieswijziging ASML 23 apr | Analyse en Advies
  4. Premium
  5. Premium

Technische analyses van Tostrams.nl

  1. Premium
    ING nadert koopmoment 16 apr | Lange termijn adviezen
  2. Premium
    Special: Vier Hollandse achterblijvers 19 apr | Lange termijn adviezen
  3. Premium
  4. Premium
    Risico verkleinen bij NN Group 26 apr | Lange termijn adviezen
  5. Premium
    Nieuwe uitbraak bij ASR Nederland 22 apr | Lange termijn adviezen