beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Advies & Analyse

Blackrock niet optimistisch over westerse aandelen

De meeste beleggers in aandelen zijn optimistisch voor komend jaar, met name omdat er renteverlagingen zijn aangekondigd. De verreweg grootste belegger ter wereld is dat echter niet. 

Blackrock adviseert beleggers namelijk om underweight te gaan op aandelen in de Westerse wereld. Dat betekent dat u het percentage van aandelen in Westerse bedrijven moet verminderen ten opzichte van wat u normaal heeft. 

En aangezien Blackrock de absolute top van de financiële wereld is, kan alleen hun actie de koersen al beinvloeden. Het belegde vermogen - van pensioenfondsen, verzekeringsmaatschappijen en vermogende particulieren - van de in New York gevestigde onderneming bedroeg vorig jaar 8600 miljard dollar. Ter vergelijking: in 2020 was het Nederlands bruto nationaal product zo'n 925 miljard euro.

Outlook 2024 

Blackrock stelt in de Outlook 2024 dat renteverlagingen mogelijk zijn maar dat ze geringer zullen zijn dan veel beleggers verwachten. Vandaar dat Blackrock twijfels heeft over het rendement op aandelen in Westerse bedrijven komend jaar. Een uitzondering wordt gemaakt voor bedrijven in AI, kunstmatige intelligentie. Verder denkt Blackrock dat Europa er wat beter voorstaat dan de VS omdat de aandelen hier relatief goedkoper zijn.

Lagere groei, hogere inflatie

Opvallend is dat BlackRock niet zoveel waarde hecht aan of de economie in 2024 hard of zacht landt. Voor de lange termijn maakt dat niet zoveel uit. Veel belangrijker is dat er verschillende ontwikkelingen gaande zijn die leiden tot een lange periode met een ondergemiddelde groei en relatief hoge inflatie en rente.

De belangrijkste van die ontwikkelingen zijn: vergrijzing, een krimpende beroepsbevolking, de energietransitie, klimaatopwarming (plus bijbehorende schade), minder goed functionerende aanbodketens (als gevolg van geopolitiek) en minder speelruimte voor centrale banken en overheden (vanwege hoge schulden en inflatie). 

Meer volatiliteit

Voor aandelen is dat geen goed nieuws. De tijd van Goudlokje is voorbij. Er komen hobbelige en volatiele jaren aan, die voor actieve beleggers ook voordelen bieden. BlackRock: “Grotere volatiliteit en uiteenlopende rendementen zorgen ervoor dat beleggingsexpertise kan glanzen”.

Klimaat

Nog zo’n beladen thema is het klimaat en de energietransitie. De groene-energiesector heeft een belabberd jaar achter de rug, maar BlackRock gaat ervan uit dat dit tijdelijk is.

De vermogensbeheerder denkt wel dat het accent steeds meer gaat verschuiven van het tegenhouden van klimaatopwarming naar bescherming tegen de catastrofale gevolgen ervan. Denk aan tornado’s, overstromingen, orkanen, wegslaande stranden, etc. Dat biedt ook kansen voor bedrijven die daar goed in zijn, zoals verzekeraars, bouwkundig ingenieurs en weervoorspellers.

Positief over Emerging Markets en vastgoed

Over de opkomende markten is BlackRock redelijk positief vanwege de lage waarderingen. Verder is de geopolitieke strijd tussen de machtsblokken China, Rusland, de VS en Europa niet alleen negatief te beoordelen. Het biedt sommige emerging markets zoals Vietnam, Mexico, India, Brazilië, Zuid-Afrika en de Golfstaten de mogelijkheid zich te ontplooien als relatief onafhankelijke en betrouwbare aanbieders van goederen en grondstoffen.

Bij vastgoed ziet BlackRock in 2024 vooral voordelen voor beursgenoteerde fondsen (REIT's) omdat die qua prijs flink zijn gedaald en de komende jaren als hedge kunnen dienen tegen economische cycli en een hogere inflatie. Waarom? Vastgoedbedrijven hebben vaak brede portefeuilles variërend van heel cylisch (bijvoorbeeld winkels) tot datacentra, verpleeghuizen en overheidsgebouwen die weinig last hebben van economische golfbewegingen.

Matige vooruitzichten Europese aandelen 

Voor Europa heeft BlackRock een apart hoofdstuk geschreven. Aan het rentefront zijn er qua trends grote overeenkomsten met de VS. Een paar ECB-renteverlagingen volgend jaar behoren tot de mogelijkheden, net als een inflatie die tijdelijk onder de 2% duikt. Maar het zal niet lang duren voor de inflatie weer omhoog kruipt. Op de lange termijn geldt voor Europa hetzelfde als de VS: structureel lagere groei bij  hogere inflatie.

De berichten uit de Europese groene-energiesector zijn momenteel niet denderend. De belofte dat de energietransitie voor extra groei zorgt, is vooralsnog niet bewaarheid. Toch ziet BlackRock wel degelijk een concurrentievoordeel voor Europa als het aan de Green Deal vasthoudt.

Door de bank genomen vindt BlackRock Europese aandelen niet duur. Toch is voor 2024 een underweight-advies van kracht vanwege de matige economische vooruitzichten. Er is een voorkeur voor voorspelbare kwaliteitsbedrijven.

Bij obligaties staat Europa beter op de kaart dan de VS. Dat geldt voor zowel staatsobligaties, Investment Grade als High Yield. Bij staatsobligaties zijn het met name de staatsobligaties met een lange duration die in Europa aantrekkelijker zijn dan in de VS - volgens BlackRock. 

 

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
HOGE RENDEMENTEN OP DE IEX-MODELPORTEFEUILLES > WORD NU ABONNEE EN PROFITEER VAN MAAR LIEFST 67% KORTING!

Aandelenadviezen van IEX.nl

  1. Premium
  2. Premium
  3. Premium
    Advieswijziging ASML 23 apr | Analyse en Advies
  4. Premium
  5. Premium

Technische analyses van Tostrams.nl

  1. Premium
    ING nadert koopmoment 16 apr | Lange termijn adviezen
  2. Premium
    Special: Vier Hollandse achterblijvers 19 apr | Lange termijn adviezen
  3. Premium
  4. Premium
    Nieuwe uitbraak bij ASR Nederland 22 apr | Lange termijn adviezen
  5. Premium